Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Uusi tutkimus: Korona on vaarallisempi miehille – tässä syy naisten parempaan suojaan

Naishormoni estrogeeni saattaa suojata naisia vakavalta koronataudilta ja siitä aiheutuvalta kuolemalta. Tiedelehti BMJ Openissa vastikään julkaistussa HUSin, Helsingin yliopiston ja Uumajan yliopiston yhteistutkimuksessa selvisi, että estrogeenilisä puolitti koronakuoleman riskin.

Estrogeenilisää saaneiden naisten kuolleisuus oli 2,1 prosenttia, kun kontrolliryhmän naisten kuolleisuus oli 4,6 prosenttia.

– Tutkimuksemme ei vielä johda hoitokäytäntöjen muutoksiin. Paras keino suojautua vakavaa koronatautia vastaan on rokotus, sanoo tiedotteessa kirurgian professori ja ylilääkäri Malin Sund HUSista.

HUSissa myös selvitettiin, miksi miesten riski sairastua vakavaan koronavirustautiin ja kuolla siihen on huomattavasti suurempi kuin naisilla.

– Sille, että ensimmäisessä korona-aallossa oli sairastuneissa yhtä paljon naisia ja miehiä, mutta tehohoidossa selkeästi enemmän miehiä, emme löytäneet tutkimuksessamme muuta selittävää tekijää kuin sukupuoli, infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen HUSista toteaa ja lisää:

– Nyt kun naisten estrogeenin taso saattaisi selittää ainakin osittain naisten lievempää sairastumista, herää huoli miehistä. Heidän rokotuskattavuutensa on pienempi kuin naisilla, vaikka riski sairastua ja kuolla vakavaan koronatautiin on selkeästi suurempi. Erityisesti miesten on huolehdittava rokotuksesta.