Korkein oikeus (KKO) antaa tänään ratkaisunsa niin kutsutussa MV-jutussa. KKO:hon valittivat hovioikeuden ratkaisusta toimittaja-kirjailija Jessikka Aro ja Venäjä-yhteyksistään tunnettu Johan Bäckman.
Hovioikeus hylkäsi kesällä 2020 Bäckmanin syytteet Aroon kohdistuneesta epäillystä vainoamisesta ja törkeästä kunnianloukkauksesta. Aro sai KKO:sta valitusluvan vainoamissyytettä koskien.
Lisäksi hovioikeus tuomitsi Bäckmanin yllytyksestä törkeään kunnianloukkaukseen, joka kohdistui Aroon. Yllytyksessä oli kyse siitä, että Bäckman toimitti MV-julkaisun perustajalle Ilja Janitskinille Aron yksityiselämää koskevaa materiaalia, jota sittemmin julkaistiin MV:ssä. KKO myönsi Bäckmanille valitusluvan asiassa.
Janitskin tuomittiin jutussa käräjillä useista rikoksista lähes kahden vuoden vankeuteen. Hovioikeus ei ottanut kantaa käräjätuomioon, koska Janitskin kuoli ennen hoviratkaisun antamista eikä kuolinpesä jatkanut Janitskinin valitusta.
Hovioikeuden mukaan Arolle aiheutettiin suurta kärsimystä
Vainoamissyytteessä on kyse Bäckmanin Arolle lähettämistä viesteistä, jotka liittyivät Aron kirjoittamaan artikkeliin. Hovioikeuden mukaan osa viesteistä sisälsi vähättelyä, halventamista, ulkonäön kommentointia sekä ammattitaidon kyseenalaistamista, mutta niiden ei katsottu täyttävän vainoamisen tunnusmerkistöä.
Yllytyksen törkeään kunnianloukkaukseen hovioikeus sen sijaan luki Bäckmanin syyksi. Hovioikeus huomioi, että toimittajan työ on julkista ja toimittajan pitää työnsä osalta kestää julkista arvostelua. Hovioikeus kuitenkin katsoi, ettei MV:lle toimitetuilla tiedoilla ollut merkitystä Aron työn kannalta. Materiaalin levittäminen ei ollut hyväksyttävää eikä kuulunut sananvapauden suojaan, tuomiossa sanotaan.
– Asianomistajaa on halvennettu tavalla, joka on aiheuttanut suurta kärsimystä. Teko on ollut julkaisujen laatu ja levittämistapa huomioon ottaen myös kokonaisuutena arvostellen törkeä, hovioikeus totesi.
Bäckman oli tuomittu käräjillä vuoden ehdolliseen vankeuteen. Hovissa tuomio lyheni kolmeksi kuukaudeksi.