Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Tänään sataa lunta ja suuressa osassa maata ajokeli on huono – lumi on aiheuttanut sekä kolareita että romahduttanut kattoja

Suomeen yön aikana saapunut lumisadealue tupruttelee tänään lunta pitkin päivää, kertoo päivystävä meteorologi Juha Tuomola Ilmatieteen laitokselta.

Lumisateita ulottuu tänään Inarijärveltä Pirkanmaalle, ja lunta voi sataa kymmenkunta senttiä Kainuusta Keski-Lapin korkeudelle. Myös Varsinais-Suomen ja Uudenmaan alueilla tuli aamulla joitakin lumikuuroja.

– Illalla sataa vielä aika yhtenäisesti lunta Pohjois-Karjala–Keski-Suomi–Keski-Pohjanmaa-linjalta Lapin pohjoisimpaan nurkkaan, Tuomola kertoo.

Pääsääntöisesti sadealueella tulee 4–8 senttiä lunta.

Perjantai on melko tuulinen ja Lapissa tuuli voi äityä puhaltamaan puuskissa 15 metriä sekunnissa. Maan etelä- ja keskiosissa puuskat ovat arviolta 10 metriä sekunnissa. Lämpötilat ovat Ahvenanmaata lukuun ottamatta 1–4 astetta pakkasella, Lapissa voi olla paikoin 5–7 pakkasastetta.

Pelti rytisi ja aiheutti ruuhkia Nelostiellä

Ilmatieteen laitos varoittaa huonosta ajokelistä lumi- ja räntäsateiden vuoksi suuressa osassa maata. Vain Etelä- ja Länsi-Suomessa sekä Pohjois-Lapissa ajokelistä ei ole annettu varoituksia.

Huono ajokeli oli todennäköisesti osasyyllisenä kahteen liikenneonnettomuuteen, jotka sattuivat tänä aamuna Nelostiellä Toivakassa, Keski-Suomen pelastuslaitokselta kerrotaan.

Päivystävän palomestarin mukaan kuorma-auto oli ajautunut hieman ennen aamukymmentä tieltä ojaan, minkä jälkeen kolme henkilöautoa oli kolaroinut keskenään. Henkilövahinkoja ei kuitenkaan päivystävän palomestarin tietojen mukaan sattunut.

Liikenne ruuhkautui onnettomuuspaikalla pahoin, ja käytössä oli kiertotie. Onnettomuus sattui Toivakan Viisarimäen ja Jyväskylän Kanavuoren välisellä tieosuudella. Paikalla oli kymmenen aikaan jumissa muun muassa viisi rekkaa.

Keski-Suomen pelastuslaitokselta kerrottiin puoli kolmen aikaan iltapäivällä, että liikenne sujui jälleen normaalisti onnettomuuspaikalla.

Etelä-Savossa katto oli sortua 50 lehmän päälle

Ilmatieteen laitoksen mukaan lunta on tänä vuonna ennen talvilomakauden alkua monin paikoin 10‒30 senttiä tavanomaista enemmän. Lähinnä lounaisrannikolla ja Lapin lounaisosassa lunta on hieman tavanomaista vähemmän.

Esimerkiksi Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa mitattiin tänä aamuna usealla havaintoasemalla vähintään metrin verran lunta, Ilmatieteen laitos kertoo Twitterissä .

Katoille kasautunut lumi onkin aiheuttanut lukuisia tehtäviä pelastuslaitoksille Itä-Suomessa. Esimerkiksi Tohmajärvellä Pohjois-Karjalassa navetan katto romahti ihmisen päälle aamuyhdeksän aikaan.

Pelastuslaitoksen mukaan henkilö oli kiivennyt navetan parvelle tarkistamaan lämmityslaitteita, kun katolla ollut lumimassa lähti liikkumaan ja romahdutti kattorakenteet hänen päälleen. Lumimassan ja kattorakenteiden alla puristuksissa ollut henkilö loukkaantui lievästi.

Pelastajat saivat hänet vedettyä pois lapioituaan ensin lunta rakenteiden päältä ja nostettuaan niitä tämän jälkeen hydraulisilla pelastusvälineillä.

Päivystävä palomestari Markku Holopainen Pohjois-Karjalan pelastuslaitokselta kertoi STT:lle aamupäivällä, että vastaavia tehtäviä oli ollut heillä runsaasti.

– Edellisen vuorokauden aikana lumen aiheuttamia tehtäviä oli 16 kappaletta, ja tänä aamuna niitä on ollut jo viisi aamukahdeksan jälkeen. Lumi teettää nyt, Holopainen totesi.

– Kiinteistöjen omistajat eivät ole ymmärtäneet poistaa lumia katoilta ajoissa, ja kun lumi alkaa tulla alas, loppuvat lumimiehet kesken. Heillä alkaa olla päivien jonot lumenpoistotehtävissä.

Holopainen muistuttaa, että katoille ei kannata lähteä kiipeilemään itse, ellei varmasti tiedä, mitä on tekemässä.

– Jos ei todella osaa sitä hommaa eikä ole kunnollisia varusteita, kehotamme olemaan kiipeämättä katolle itse. On paljon vaarallisempaa, että ihminen tippuu katolta kuin että joku varasto sortuu, Holopainen sanoi.

Myös Etelä-Savon pelastuslaitos kertoo, että heidän toimialueellaan katoille on kertynyt runsaasti lunta, mikä on aiheuttanut vaaratilanteita.

Juvalla uhkasi puoli yhdeksän aikaan aamulla sortua osittain katto navetasta, jossa oli sisällä 50 nautaa. Navettaa saatiin tuettua traktorin kauhalla niin, ettei se päässyt romahtamaan.

Pelastuslaitokselta kerrottiin STT:lle kello kolmen aikaan iltapäivällä, että lunta poistettiin yhä edelleen navetan katolta. Eläimet oli siirretty navetan sille puolelle, jossa katto oli pysynyt ehjänä. Päivystävän palomestarin mukaan onnettomuudessa ei ollut sattunut eläin- eikä henkilövahinkoja.

Etelän talvilomaviikko alkaa sateisena

Lauantaihin mennessä lumisadealue väistyy Suomen yltä, mutta lounaasta nousee sen tilalle uusi matalapaine. Vähäisiä lumisateita on luvassa maan etelä- ja itäosaan. Lämpötila kohoaa etelässä nollan tuntumaan, ja muualla ollaan muutama aste pakkasella.

Sunnuntai on Ilmatieteen laitoksen mukaan suuressa osassa maata poutainen, ja aurinkokin saattaa paikoitellen paistaa. Lämpötila pysyy pakkasella lähes koko maassa. Lounaissaaristossa liikutaan nollan asteen tuntumassa, ja Lapissa pakkasta on noin 15 astetta.

Ensi viikon alussa Suomen yli pyyhkäisee vielä yksi matalapaine, joka tuo maanantain ja tiistain aikana lumisateita ainakin eteläiseen Suomeen. Viikon puolivälissä pakkanen kiristyy ja sää poutaantuu. Koko maahan on odotettavissa 10–20 astetta pakkasta.