Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kauppakeskus Kuukkelin tulipalo vei ison osan Saariselän palveluista keskellä hiihtolomasesonkia, väliaikaiset tilat on jo löydetty – kohteessa murtohälytys ennen palohälytystä

Kauppakeskuksessa syttyi tulipalo maanantain vastaisena yönä.

Saariselällä kauppakeskus Kuukkeli tuhoutui täysin sunnuntain ja maanantain välisenä yönä alkaneessa tulipalossa. Saariselän tunturikylä sijaitsee Inarin kunnan alueella Lapissa.

Lapin pelastuslaitoksen henkilökuntaa oli paikan päällä sammutustöissä vielä maanantai-iltana.

Päivystävä palomestari Tuomas Korhonen kertoi STT:lle illansuussa, että sammutustyöt alkoivat olla loppusuoralla, vaikka pelastuslaitoksen henkilökuntaa oli yhä palopaikalla.

Korhonen arvioi, että pelastuslaitos saattaa joutua käymään sammutustehtävissä vielä tiistainakin.

Pelastuslaitoksen mukaan 2 700-neliöinen kauppakeskus tuhoutuu palossa kokonaan. Henkilövahinkoja ei pelastuslaitoksen mukaan tullut.

Kauppakeskuksessa toimi useita Saariselän peruspalveluita, kuten taajaman ainut päivittäistavaroiden vähittäiskauppa, posti, apteekki ja Matkahuolto.

Lisäksi Kuukkelissa matkailijoita palvelivat muun muassa väline- ja mökkivuokraamot sekä matkamuistomyymälä. Kauppakeskuksessa oli myös Saariselän ainut Alko.

Katso alta Youtubeen ladattu video palosta. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Väliaikaiset tilat löytyivät nopeasti

Kuukkelin kauppias Antero Ylävaara kertoi STT:lle maanantaina, että kauppakeskuksen palveluille on kuitenkin jo löydetty väliaikaiset tilat.

– Viereinen kauppakeskus Siula on käytännössä tyhjä. Sieltä on vuokrattu tilat, Ylävaara sanoo.

– Rakennus on ehkä kymmenesosan kokoinen Kuukkelista, joten ei siinä paljon pysty tekemään, mutta jotain voidaan. Ei täällä muita vaihtoehtoja ole.

Ylävaaran mukaan tarkoitus on saada toteutettua kaikki Kuukkelissa toimineet palvelut jossain muodossa myös väliaikaistiloissa.

– Pienimuotoisena voidaan saada kaikille tilat, mutta ei tietenkään tässä määrin (kuin Kuukkelissa).

Ylävaaran mukaan Kuukkelin kauppakeskus ehti toimia Saariselällä 40 vuotta. Hän kertoo olleensa kauppiaana vuodesta 1986. Palon syttymissyy on Ylävääralle mysteeri.

– Minulla ei ole mitään käsitystä, miksi se on palanut.

Myöskään pelastuslaitoksella ei ollut käsitystä palon syystä puoli kuuden aikaan maanantai-iltana.

Kun ensimmäinen pelastusyksikkö ehti yöllä palopaikalle, rakennuksen katto oli jo palanut puhki. Kauppakeskuksen viereisestä majoitusliikkeestä evakuoitiin kaikki asukkaat tulipalon sytyttyä.

Kauppaan Ivaloon on matkaa

Saariselällä on paraikaa käynnissä hiihtolomasesonki. Pohjois-Lapin markkinointi- ja kehitysyhtiö Inari-Saariselkä Matkailun markkinointijohtajan Hanna Kourin mukaan alueen mökit ja hotellit ovat lähes täynnä.

– Matkailijoita on paljon. Tämä tulipalo on traaginen tapahtuma, ja toivomme, että matkailijat ymmärtävät tilanteen, sanoo Kouri.

Inari-Saariselkä Matkailu tiedotti maanantaina iltapäivällä, että tiistaina aloitetaan kimppataksikyydit Saariselältä Ivaloon. Matkaa on Saariselältä noin kolmekymmentä kilometriä.

Kohteessa murtohälytys puolisen tuntia ennen palohälytystä

Ilta-Sanomat uutisoi, että noin puoli tuntia ennen yöllistä palohälytystä liiketunnistimen reaktio aiheutti automaattisen murtohälytyksen Kuukkelissa. Hälytys ohjautui poliisille, muttei pelastuslaitokselle. Palohälytys oli kuitenkin annettu jo ennen kuin poliisipartio saapui paikalle.  

Lapin poliisilaitoksen rikoskomisario ja tapauksen tutkinnanjohtaja Esa Harju kertoi Ilta-Sanomille, että Kuukkelin palo olisi tahallaan sytytetty. Harju toteaa, että liiketunnistin saattaa reagoida myös savuun.