Suomen sähkömarkkinoiden keskitetty tiedonvaihtojärjestelmä aloitti toimintansa maanantaina. Energiateollisuus luonnehtii Datahubin käyttöönottoa merkittävimmäksi muutokseksi sähkömarkkinoiden tiedonvaihdossa sitten sähkömarkkinoiden avautumisen.
Kantaverkkoyhtiö Fingridin tytäryhtiön hallinnoima Datahub kerää tietoa Suomen 3,8 miljoonasta sähkönkäyttöpaikasta, niiden sähkönkulutuksesta ja sähkösopimuksista. Keskitetty tiedonvaihto tehostaa sähköyhtiöiden asiakaspalvelua esimerkiksi sähkösopimusta vaihdettaessa. Se helpottaa uusien palvelujen ja sovellusten kehittämistä esimerkiksi pientuotantoon, energiansäästöön tai kulutuksen seurantaan.
– Elämme monella tapaa mielenkiintoista aikaa sähkömarkkinoilla. Tiedon entistä parempi hyödyntäminen on välttämätöntä, sanoo Energiateollisuuden johtava asiantuntija Riina Heinimäki tiedotteessa.
Sähkölaskuun voi ilmaantua uusi rivi
Datahubiin siirtymisen odotetaan helpottavan esimerkiksi usean käyttöpaikan yhdistämistä samalle sähkönmyyntisopimukselle.
Järjestelmä perustuu sähkömarkkinalakiin, ja siinä ovat mukana kaikki sähkön vähittäismarkkinoilla toimivat noin 80 sähkönmyyjää ja 80 jakeluverkonhaltijaa. Valmistelutyötä on tehty useamman vuoden ajan.
– Datahubin käyttöönotto on askel kohti tulevaisuuden vähähiilistä sähköjärjestelmää. Se mahdollistaa sähkön käyttäjien aktiivisen osallistumisen markkinoille ja lisää uusiutuvaa pientuotantoa sähköjärjestelmässä, kuvailee työ- ja elinkeinoministeriön ylijohtaja Riku Huttunen tiedotteessa.
Datahubin toiminta rahoitetaan sähkönmyyjiltä ja -jakelijoilta kerättävillä maksuilla. Nämä saattavat lisätä maksun kuluttajien laskuihin, kertoo Heinimäki.
Esimerkiksi Väre perii asiakkailtaan 0,23 euroa kuukautta ja käyttöpaikkaa kohden sekä helmikuun laskussa kertaluontoisen 3,72 euron käyttöönottomaksun.