Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katso historialliset kuvat – näin maailma käänsi lopullisesti selkänsä Venäjälle, joka väitti hyökänneensä, koska "Ukraina havittelee ydinasetta"

Maailma käänsi tiistaina sananmukaisesti selkänsä Venäjälle.

Ulkoministeri Sergei Lavrov kertoi nauhoitetussa videopuheessaan Geneven rauhanfoorumissa, että Venäjä oli pakotettu hyökkäämään Ukrainaan, koska Ukraina pyrkii hankkimaan ydinaseita.

Kokoussalista kuului järkyttyneitä äännähdyksiä ja englanninkielinen toteamus: "Nyt riitti." Sen jälkeen diplomaattien rivistö käänsi selkänsä videoitua puhettaan jatkavalle Lavroville ja marssi ulos salista.

Kokoussalin ulkopuolella diplomaatit kokoontuivat suuren Ukrainan lipun ympärille osoittaakseen tukeaan.

Kokousjärjestäjien mukaan saliin jäivät vain joidenkin valtioiden edustajat. Ainakin Jemenin, Syyrian, Venezuelan ja Tunisian edustajien kerrottiin kuunnelleen Lavrovin puheen loppuun saakka.

Lavrovin odotettiin saapuvan henkilökohtaisesti Geneveen, mutta hän ilmoitti viime hetkellä toimittavansa rauhankonferenssiin vain videoidun puheen. Lavrovin mukaan toimi johtui kohtuuttomista pakotteista, jotka EU on asettanut Venäjälle.

– Ukrainan presidentin lähipiirin aiheuttama uhka naapurimaille ja kansainväliselle turvallisuudelle on kasvanut merkittävästi sen jälkeen kun Kiovassa aloitettiin vaarallinen leikki ydinaseiden hankkimiseksi, sanoi Lavrov videopuheessaan.

– Ukrainalla on edelleen käytössään ydinteknologian osaamista ja kyky rakentaa ydinaseita. Maailman on torjuttava tämä uhka, Lavrov totesi.

Diplomaatit kunnioittivat Ukrainaa minuutin hiljaisuudella samaan aikaan kun Lavrovin puhe edelleen jatkui lähes tyhjässä salissa.