Venäjä listasi vihamieliset maat ja aikoo maksaa velkojaan niille ruplilla – "Voidaan nähdä velkojen laiminlyöntinä"

Venäjä sallii väliaikaisesti, että venäläiset yhtiöt ja yksityishenkilöt voivat maksaa velkojaan tietyille ulkomaisille velkojille ruplilla, kertoo uutistoimisto AFP. Velkojen maksu ruplilla koskee uudella "vihamielisten maiden" listalla olevia maita.

Vihamielisten maiden lista kattaa EU:n jäsenmaat, Yhdysvallat, Britannian, Australian, Kanadan, Japanin, Etelä-Korean, Sveitsin ja Monacon.

– Tämä voidaan nähdä velkojen laiminlyöntinä, jos niitä ei makseta alkuperäisessä valuutassa, arvioi Nordean korko- ja valuuttamarkkinoista vastaava pääanalyytikko Jan von Gerich.

Päätös on hänen mukaansa tulkittavissa Venäjän vastapakotteeksi. Päätös ei koske velkojen maksua esimerkiksi Kiinaan, joka ei ole asettanut pakotteita Venäjälle.

Länsimaiden talouspakotteet ovat syösseet ruplan jyrkkään alamäkeen. Ruplamaksut venäläiseltä pankkitililtä vihamielisten maiden velkojille hoidetaan Venäjän keskuspankin asettaman päivän valuuttakurssin mukaan. Venäjän keskuspankin sunnuntaisen noteerauksen mukaan euro maksoi 115,62 ruplaa.

Von Gerichin mukaan ruplan kurssia on hyvin vaikea määrittää. Venäjän keskuspankin noteeraus poikkeaa kuitenkin selvästi markkinanoteerauksista. Hän arvioi, että noteeraus näyttää olevan alakanttiin, sillä markkinoilla perjantain päätöskurssi oli yli 130 ruplaa eurolta. Jos ruplan kurssi on epärealistinen, se voi supistaa maksuja alkuperäisessä valuutassa laskettuna.

– Jos katson Bloombergin ruudulta, rupla menee tällä hetkellä tasolla 150 (euroa kohti). Rupla on sulanut taas tänään huomattavasti, von Gerich sanoi maanantaina.

Euroopan keskuspankki on lopettanut ruplan noteeraamisen vallitsevan tilanteen vuoksi.

Aiemmin muun muassa luottoluokittaja Moody's on arvioinut, että Venäjä voi ajautua maksukyvyttömyyteen. Moody's pitää todennäköisenä, että Venäjän keskuspankki voi asettaa rajoituksia ulkomaiselle rahaliikenteelle, mukaan lukien velkojen lyhennykset.

Moody's pudotti sunnuntaina Venäjän luottoluokitusta jo toisen kerran Ukrainan sodan aikana, luokitusjärjestelmänsä toiseksi huonoimpaan roskalainaluokkaan. Luokitus on nyt Ca, kun edellinen oli B3.

Pörssit oikenivat aamusyöksyn jälkeen

Euroopan pörssit avautuivat maanantaina jopa viiden prosentin laskuun, mutta päivän mittaan sukelluksen kulmakerroin lieveni selvästi.

Lontoon pörssin FTSE 100 -indeksi oli päivän päätteeksi pudonnut 0,4 prosenttia. Frankfurtin pörssin DAX-indeksi jäi 1,8 prosenttia ja Pariisin pörssin CAC 40 -indeksi 1,0 prosenttia miinukselle.

Helsingin pörssin OMXH-indeksi päätyi prosentin laskuun. Kovassa pudotuksessa jatkoi kuitenkin panimoyhtiö Olvi , joka ilmoitti viikonloppuna lähtevänsä Venäjältä ja Valko-Venäjältä ja peruvansa ohjeistuksensa. Olvi sukelsi 8,6 prosenttia.

New Yorkin pörsseissä keskeiset osake-indeksit olivat illan puhteessa 1,3–1,7 prosenttia pakkasella.

Aasiassa Hongkongin pörssi sulkeutui lähes neljän prosentin laskuun, ja Tokiossa pudotusta oli lähes kolme prosenttia.

Moskovassa pörssi pysyi kiinni maanantaina ja pysyy edelleen kiinni tiistaina, jolloin Venäjällä on yleinen vapaapäivä kansainvälisen naistenpäivän johdosta. Pörssi oli suljettuna koko viime viikon, mutta ulkomailla noteeratut venäläisosakkeet ovat menettäneet valtaosan arvostaan.

----

Juttua maanantailta on korjattu tiistaina kello 14.53 sitaatista: Rupla menee tällä hetkellä tasolla 150 (euroa kohti), ei tasolla 150 (euroa).

Lähteenä myös uutistoimisto AFP

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut