Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjä väittää kansainvälisen ISS-avaruusaseman olevan vaarassa pakotteiden vuoksi

Länsimaiden pakotteet vaarantavat kansainvälisen ISS-avaruusaseman turvallisuuden ja se voi syöksyä radaltaan, väitti Venäjän avaruusvirasto Roskosmos lauantaina.

Roskosmosin johtajan Dmitri Rogozinin mukaan pakotteet voisivat keskeyttää venäläisten huoltoalusten matkat asemalle. Tämä puolestaan voisi vaikuttaa Venäjän hallinnoimaan osaan avaruusasemasta, jossa muun muassa kontrolloidaan sen lentorataa.

Noin 500 tonnia painava rakennelma voi tämän seurauksena syöksyä maahan tai mereen, Rogozin esittää.

Venäjä on jo aiemmin Ukrainan-hyökkäyksensä jälkeen tuonut esille mahdolliset ongelmat avaruusyhteistyössä. Rogozin muistutti viime viikolla Twitterissä, ettei ISS:n lentorata ole sellainen, että avaruusasema putoaisi Venäjälle.

– On olemassa mahdollisuus, että tämä 500 tonnin rakennelma putoaa Intiaan tai Kiinaan. Haluatteko uhata heitä moisella mahdollisuudella? ISS ei lennä Venäjän yli, joten kaikki riskit kohdistuvat teihin. Oletteko valmistautuneet niihin, Rogozin kyseli tviitiissään.

Nasa: Pakotteet eivät vaaranna avaruusyhteistyötä

Yhdysvaltain avaruusvirasto Nasa kertoi viime viikolla Euronewsin haastattelussa, etteivät pakotteet vaikuta Yhdysvaltain ja Venäjän avaruusyhteistyöhön.

– Vientisäännökset sallivat Yhdysvaltain ja Venäjän välisen avaruusyhteistyön. Mitään sellaisia muutoksia ei ole suunnitteilla, jotka vaikuttaisivat yhteistyöhön kiertoradalla tai maaoperaatioissa, Nasa ilmoitti Euronewsin mukaan.

George Washington -yliopiston avaruusinstituutin johtaja Scott Pace sanoi taannoin uutistoimisto AP:n haastattelussa, jota muun muassa Daily Mail siteerasi, että Rogozinin kuvaama yhteistyön katkeaminen niin, että avaruusasema vaarantuisi, on mahdollista. Se edellyttäisi kuitenkin tilannetta, jossa maiden diplomaattisuhteet katkeaisivat täysin.

– Se olisi kuitenkin vasta aivan viimesijainen toimi, enkä usko sen tapahtumiseen, ellei sotilaallinen yhteenotto laajene, hän sanoi.

Venäjä vaaransi itse Kansainvälisen avaruusaseman toimintaa marraskuussa, kun sen Maata kiertävällä radalla tekemä asetesti levitti kosolti avaruusromua kiertoradalle. Romun vuoksi avaruusaseman henkilökunta valmistautui jo jättämään aseman.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.