Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koko maahan ennustetaan tavanomaisia kevättulvia talven runsaista lumista huolimatta

Koko maahan ennustetaan melko tavanomaisia kevättulvia, kertoo Suomen ympäristökeskuksen (Syke) ja Ilmatieteen laitoksen Tulvakeskus. Vaikka talven aikana on kertynyt paikoin poikkeuksellisen paljon lunta, kevättulvia voidaan odottaa suhteellisen rauhallisin mielin.

Pohjanmaan rannikolla ensimmäinen tulvahuippu saavutetaan ennusteen mukaan ensi viikon alkupuolella, minkä jälkeen sää viilenee, ja toinen huippu on edessä huhtikuussa.

Etelä- ja Lounais-Suomessa tulvahuippu ajoittuu todennäköisesti huhtikuun alkupuolelle, Pohjois-Pohjanmaalla huhtikuun lopulle ja Lapissa todennäköisesti toukokuulle.

Tulvan lopullinen suuruus riippuu aina sulamisajan säästä.

– Pitkä lämmin ja sateinen kausi nostaa tulvan herkemmin vahinkorajalle. Toisaalta lyhyehköt lämpenemisjaksot yöpakkasineen saavat lumen sulamaan verkkaisemmin, jolloin tulvariski pienenee, kertoo Syken tutkija Harri Myllyniemi tiedotteessa.

Tulvahuippu voi jäädä keskimääräistä pienemmäksi alueilla, joilla lumi ja jäät sulavat kahdessa tai useammassa jaksossa.

Lämmin sää sulattaa lumia ja nostaa vedenpintoja

Kuluvan viikon aikana lämmin sää sulattaa lumia ja nostaa jokien ja järvien pintoja Etelä- ja Lounais-Suomessa sekä länsirannikon joissa, Tulvakeskus kertoo.

Yöpakkaset kuitenkin hidastavat sulamista etelässä ja lounaassa, mutta Pohjanmaalla rannikon läheisyydessä virtaamat lähtevät nousuun loppuviikolla.

Keski- ja Itä-Suomen suurten järvien pinnat ovat nousemassa keskimääräistä korkeammalle runsaan lumen vuoksi.

Tulvakeskuksen mukaan lunta on Oulun eteläpuoleisella alueella selvästi keskimääräistä enemmän, Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa monin paikoin kaksinkertaisesti tavanomaisesta lumimäärästä.

– Runsaasta lumipeitteestä huolimatta alueelle ennustetaan keskimääräistä tai hieman suurempaa kevättulvaa, Tulvakeskus arvioi.

Lapissa tulvasta odotetaan tällä hetkellä keskimääräistä tai hieman pienempää, sillä lunta on tavallista vähemmän. Lapin tulvat ajoittuvat tyypillisesti toukokuun loppupuolelle.