Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Maatalouden ja maaseudun tukia maksettiin viime vuonna noin kaksi miljardia euroa, kertoo Ruokavirasto

Maatalouden ja maaseudun kehittämisen tukirahoitusta maksettiin viime vuonna Suomessa noin kaksi miljardia euroa, kertoo Ruokavirasto tiedotteessaan. Luku vastaa viime vuoden tukimäärää.

Summasta vajaa puolet on EU-rahoitusta. Maatalouden ja maaseudun kehittämisen rahoituksen osuus on yli puolet kaikesta Suomen saamasta EU-rahoituksesta.

Valtaosa rahoituksesta, 1,75 miljardia euroa, on viljelijätukia. Tämän lisäksi kahden miljardin euron summa sisältää muun muassa maaseudun yritysten ja yhteisöjen investointeja, neuvontakorvausta, kyläkauppatukea, erilaisia hankkeita sekä rahoitusta maidon ja hedelmien jakeluun kouluissa ja päiväkodeissa.

Eniten maatalouden ja maaseudun rahoitusta maksettiin Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaan maakuntiin sekä Varsinais-Suomeen. Ruokaviraston mukaan näissä maakunnissa on myös suurin osa Suomen maatiloista.

Suomessa syödään paljon kotimaista ruokaa

Maa- ja metsätalousministeriön neuvottelevan virkamiehen Martti Patjaan mukaan tuilla on varmistettu kotimaisen ruoan riittävyys pitkäjänteisesti.

– Tämä on erityisen tärkeää nyt, kun kansainvälinen elintarvikekauppa ja raaka-ainemarkkinat ovat vakavasti häiriintyneet, sanoo Patjas tiedotteessa.

Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainassa vaikuttaa esimerkiksi vilja- ja lannoite- ja energiamarkkinoihin. Sekä Venäjä että Ukraina ovat merkittäviä viljantuottajia.

Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan noin 70 prosenttia Suomessa syödystä ruoasta on kotimaista.

Maatalouden kriisi alkoi jo ennen laajamittaista hyökkäyssotaa

Maatalouden kannattavuustilanne on ollut jo pitkään vaikea. Ruokavirasto kertoo, että tilannetta on pyritty helpottamaan rahoittamalla viljelijöiden neuvontaa ja koulutusta.

Viljelijät voivat tilata EU:n maaseuturahastosta rahoitettavaa neuvontaa maatilansa kannattavuuden ja kilpailukyvyn parantamiseksi tai osaamisensa kehittämiseksi. Liki puolet maatiloista on hyödyntänyt neuvontaa nykyisellä rahoituskaudella.

Maataloustuottajat ovat joutuneet ahtaalle, kun energian ja lannoitteiden hinnat ovat nousseet kovaa vauhtia jo ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan helmikuussa. Pellervon taloustutkimuksen tilannekatsaus kertoi tammikuussa, että huimasti nousseet kustannukset ja heikko sato viime kesänä leikkaavat maatalouden yrittäjätuloa.