Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Vaikeaa kelirikkoa luvassa Lappiin ja Etelä-Suomeen

Lappiin ja Etelä-Suomeen ennakoidaan vaikeaa kelirikkoa. Väyläviraston mukaan kelirikon aiheuttamat pehmentymät, reiät ja kohoumat sorateillä voivat vaikeuttaa kaikkea teillä liikkumista. Erityisen hankalia ne ovat raskaalle liikenteelle, ja siksi raskaita kuljetuksia suositellaan ajoitettavaksi joko ennen tai jälkeen kelirikon.

– Olosuhteet ovat syksyn ja talven aikana olleet todella haastavat. Lisäksi vettä on paljon kevään sulamisvaiheessa, myös eteläisessä Suomessa, kertoo maanteiden kunnossapidon asiantuntija Jarkko Pirinen Väyläviraston tiedotteessa.

Kelirikon vakavuus riippuu kuitenkin vielä tulevista säistä. Esimerkiksi kuiva ja aurinkoinen sää sekä yöpakkaset voisivat helpottaa tilannetta.

Ajonopeudet sopeutettava teiden kuntoon

Väylävirasto muistuttaa, että tienkäyttäjien on sopeutettava nopeutensa tien kunnon edellyttämälle tasolle. Lisäksi tiestölle asetetaan jokavuotiseen tapaan kelirikosta johtuvia painorajoituksia. Tänä vuonna painorajoitettuja teitä tullee olemaan noin 2 000 kilometriä.

Kelirikon lisäksi teillä liikkumista haittaavat päällystevauriot, joita helmikuiset pakkasjaksojen välissä tulleet vesisateet aiheuttivat runsaasti Etelä-Suomessa.

Keskisessä Suomessa päästäneen tänä keväänä normaalilla kelirikolla.

Rautateiden routimishaittoja normaalia vähemmän

Rautateiden routimishaittoja on odotettavissa tänä vuonna tavanomaista vähemmän. Nopeusrajoituksia jouduttaneen laskemaan noin 18–35 kilometrin pituudella sellaisilla rataosuuksilla, jotka tarvitsisivat peruskorjausta.

Keväisen jäiden lähdön ei odoteta aiheuttavan suuria haittoja lossi- ja yhteysalusliikenteelle.