Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Äänite: Mariupolin mielipuolisesta piirityksestä vastaava kenraalieversti raivostui alaisensa pukeutumisesta – "Miksi hänen kasvojaan ei ole jo silvottu?"

Mariupolin piiritystä johtava venäläinen kenraalieversti Mihail Mizintsev vaatii vuodetussa äänitteessä alaisensa silpomisesta sen takia, ettei hänen yllään ole armeijan univormua. Asiasta uutisoi esimerkiksi brittiläinen Daily Mail.

Useat ukrainalaislähteet ovat kertoneet, että Mizintsev johtaa Mariupolin piiritystä. Kaupungissa siviilikohteisiin on kohdistettu lukuisia iskuja, ja kaupungin kerrotaan lähes tuhoutuneen viikkoja kestäneen piirityksen aikana. Esimerkiksi Ukrainan entinen Itävallan-suurlähettiläs Olexander Scherba on kertonut tunnistaneensa Mizinetsevin piirityksen johtajaksi ja nimittänyt häntä "Mariupolin teurastajaksi".

Scherba on jakanut tällä viikolla Twitterissä videon, jossa Mizintsevin väitetään solvaavan nuorta venäläisupseeria siitä, ettei hän ole pukeutunut univormuun. Sotilaalle esimies toivoo kovaa kuritusta kyseisestä erheestä.

– Miksi hänen kasvojaan ei ole jo silvottu? Miksi hänen korviaan ei ole leikattu irti? Miksi häntä ei yöllä piesty pullolla?

Venäläisjoukot ovat Mariupolissa iskeneet esimerkiksi synnytyssairaalaan sekä teatteriin, jonka suojassa oli satoja lapsia. Kiivaasti jatkuneen ilmahyökkäykset ovat estäneet pommitetun teatterin pelastustöiden jatkamisen. Raunioiden loukkuun jääneiden määrästä ei ole tarkkaa tietoa.

Ukrainan mukaan noin 300 siviiliä on kuollut pelkässä teatteriin kohdistetussa ilmaiskussa. Uutistoimisto Reutersin ja AP.n raporteissa on arvioitu, että kaupungissa on kuollut jo tuhansia siviilejä.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Venäjän puolustusministeriön muistiossa kerrotaan, että Mizintsev on aiemmin tällä viikolla vaatinut Mariupolin antautumista.

Ennen Ukrainaa Mizintsev komensi Venäjän joukkoja Syyrian sisällissodassa vuosina 2015-2016. Korkeasta asemastaan päätellen hän koordinoi Venäjä sotatoimia myös tuolloin. Sisällissodan aikana tapahtunut Aleppon kaupungin 4,5 vuotta kestänyt saarto tunnetaan yhtenä nykyhistorian tuhoisimmista piirityksistä. Myös tässä piirityksessä nähtiin mielivaltaisia iskuja siviilikohteisiin.