Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lumisateet jatkuvat ja leviävät koko maahan – ajokelistä tulossa huono koko maassa

Lumisateet heikentävät ajokeliä tänään illalla erityisesti Etelä- ja Keski-Suomessa, kertoo Ilmatieteen laitos. Lisäksi huonon ajokelin varoitus on voimassa Pohjois-Karjalassa, Pohjois-Savossa, Kainuussa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa.

Keski-Suomeen lunta on kertynyt useilla mittausasemilla noin kymmenen senttimetriä tai sen ylikin. Etelä-Suomessa sateet ovat tulleet räntänä, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Mikko Laine kertoo.

Keski-Suomessa sää on ollut hänen mukaansa nollan tienoilla ja Pohjois-Pohjanmaalla pakkasen puolella. Pohjoisessa tuulee pohjoisen puolelta, kun taas Etelä-Suomessa etelästä päin.

Lumisateet jatkuvat vielä tiistaina ja leviävät myös pohjoisimpaan Suomeen. Sääennusteen mukaan ajokeli on tiistaina huono tai erittäin huono koko maassa.

Tiistaina tulee uusi matalapaine

Tiistaina eteläiseen Suomeen nousee vielä toinen matalapaine samalla kun maanantainen sadealue vaikuttaa pohjoisessa Suomessa. Sateita tulee siis lisää.

– Tilanne jatkuu, eikä mitään taukoa ole varsinaisesti välissä, Laine sanoo.

Lumisateet jatkuvat kauttaaltaan Suomessa koko tiistain ajan. Tiistain uusi matalapaine liikkuu hiljalleen pohjoisemmaksi ja on Laineen mukaan keskiviikkona Pohjois-Suomen yllä.

Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa voi tulla edelleen keskiviikkona sateita. Sadealue on kuitenkin tuolloin jo hiipunut ja sateet ovat paljon alkuviikkoa heikompia. Maan etelä- ja keskiosassa sateita saattaa tulla enää kuuroina. Etelä-Suomessa voi keskiviikkona odottaa laajalti myös poutaa.

Kesärenkailla ei nyt pärjää

Maanantaina on raportoitu useista ulosajoista huonon ajokelin takia. Valtion liikenteenohjausyhtiö Fintraffic arvioi huonon ajosään jatkuvan tämän viikon ajan.

– Jos olet jo vaihtanut kesärenkaat alle, niin nekin kannattaa vaihtaa takaisin talvirenkaisiin, Fintrafficin liikennekeskuspäällikkö Sanna Piilinen kommentoi tiedotteessa.

Merellä on voimassa laajalti tuuli- ja aallokkovaroituksia etenkin tiistaina.