Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Turkki siirsi Jamal Khashoggin murhan oikeuskäsittelyn jatkon Saudi-Arabiaan

Turkkilainen oikeusistuin on siirtänyt Saudi-Arabian konsulaatissa Istanbulissa tehdyn toimittaja Jamal Khashoggin murhan oikeuskäsittelyn jatkon Saudi-Arabian viranomaisten vastuulle.

Veriteosta on syytteessä yhteensä 26 epäiltyä. Heitä vastaan on käyty oikeutta poissaolevina. Oikeudenkäynti alkoi toissa vuonna.

Turkin oikeusministeri Bekir Bozdag sanoi jo viime viikolla, että hän kannattaa käsittelyn jatkamista Saudi-Arabiassa. Ministerin mukaan oikeudenkäynti etenee muuten liian hitaasti, koska syytetyt ovat ulkomaalaisia, joille ei saada toimitettua oikeuden vaatimuksia.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat kritisoineet voimakkaasti aikeita jatkaa prosessia Saudi-Arabiassa, Human Rights Watchin mukaan siirto "tuhoaa kaikki mahdollisuudet siihen, että oikeus toteutuisi".

Amnesty Internationalin johtaja Agnes Callamard oli yhtä synkkä.

– Turkki tekee tietoisen päätöksen, jolla se palauttaa tämän jutun niiden käsiin, jotka ovat teosta vastuussa, Callamard kritisoi.

Saudi-Arabia tuomitsi viisi ihmistä kuolemaan Khashoggin murhasta syyskuussa 2020. Myöhemmin tuomiot muutettiin pitkiksi vankeusrangaistuksiksi.

Khashoggin oikeudenkäynti on huonontanut Turkin ja Saudi-Arabian suhteita, joita Turkki haluaisi parantaa saadakseen talouskurimukseen vajonneeseen maahan investointeja.

Saudien 15 miehen iskujoukko tappoi Khashoggin Saudi-Arabian Istanbulin-konsulaatissa lokakuussa vuonna 2018 ja hävitti tämän ruumiin. Khashoggi oli houkuteltu konsulaattiin täyttämään papereita, joita hän tarvitsi avioliiton solmimiseen.