Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Boris Johnson pyysi jälleen kansanedustajilta anteeksi korona-ajan juhliaan – parlamentin määrä äänestää torstaina, tutkitaanko Johnsonia parlamentin harhaanjohtamisesta

Britannian pääministeri Boris Johnson pyysi tiistaina parlamenttiedustajilta jälleen anteeksi virka-asunnollaan koronarajoitusten aikaan järjestettyjä juhlia.

Johnson sai viime viikolla sakot juhlista ja puhui kansanedustajille nyt ensi kertaa sakkojen saamisen jälkeen.

Puhuessaan parlamentissa tiistaina Johnson sanoi, että ihmisillä on lupa odottaa parempaa pääministeriltään. Johnsonin mukaan hänelle ei tullut mieleen, että kokoontuminen juuri ennen koronastrategiaa koskevaa kokousta voisi olla sääntöjen rikkomista.

– Se oli minun virheeni ja pyydän sitä varauksetta anteeksi, Johnson sanoi.

Oppositiossa olevaa työväenpuoluetta johtava Keir Starmer sanoi omassa puheenvuorossaan, että Johnsonin puoluetovereiden tulisi poistaa pääministeri virastaan.

Kansanedustajien vastalauseet yltyivät huutomyrskyksi, kun Starmer syytti pääministeriä epärehelliseksi. Parlamentin sääntöjen mukaan edustajat eivät saa syyttää toisiaan valehtelusta. Puhemiehen pyynnön jälkeen Starmer veti nimittelynsä takaisin.

Starmer on jo aiemmin vaatinut Johnsonia eroamaan, koska tämä on rikkonut lakia ja valehdellut.

Kansanedustajien on määrä äänestää torstaina, aloitetaanko parlamentissa virallinen tutkinta siitä, onko Johnson tahallisesti johtanut kansanedustajia harhaan, kun hän on aiemmin kieltänyt rikkoneensa sääntöjä. Asiasta uutisoivat muun muassa BBC ja Guardian.

Tiistaina Johnson kiisti johtaneensa parlamenttia tahallisesti harhaan.

Ukrainan sota jätti juhlakohun taka-alalle

Jos Johnsonin katsotaan tahallaan johtaneen parlamenttia harhaan, häntä voidaan vaatia eroamaan, minkä oppositio on jo tehnytkin.

Ukrainan sota ja Johnsonin päättäväinen tuki hyökkäystä vastustavalle maalle on kuitenkin saanut monet aikaisemmin hänen eroaan vaatineista konservatiiveista palamaan Johnsonin taakse ja toteamaan, ettei nyt ole oikea aika vaihtaa pääministeriä.

Johnson on niin ikään tehnyt useita avauksia sisäpolitiikassa, kun nopea elinkustannusten nousu huolettaa brittejä.

Pääministerin tulevaisuus ei kuitenkaan ole turvattu, sillä poliisi jatkaa edelleen partygatena tunnetun skandaalin tutkimista. Tutkinnassa on kymmenittäin väitettyjä koronamääräysten rikkomisia.

Jos Johnson saa lisää sakkoja partygaten vuoksi ja varsinkin, jos konservatiivit menestyvät huonosti ensi kuun paikallisvaaleissa, Johnsonin asema voi jälleen olla vaakalaudalla.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.