Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

YK:n pääsihteeri ja Putin tapaavat Moskovassa ensi viikolla, Moldova närkästyi venäläiskenraalin puheista – seurasimme perjantain tapahtumia

Tässä jutussa seuraamme Ukrainan sodan tapahtumia hetki hetkeltä. Näet tuoreimmat päivitykset päivittämällä sivun.

22.51 Päätämme seurannan tältä päivältä. Päivittyvä seuranta jatkuu jälleen huomenna!

22.44 Venäjän puolustusministeriö myönsi perjantaina ensi kertaa miehistötappioita laivastonsa lippulaiva Moskvan tuhossa. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Puolustusministeriön mukaan tapahtumassa kuoli yksi Moskvan miehistön jäsen ja että 27 on yhä kateissa. Lisäksi 396 evakuoitiin alukselta ministeriön mukaan.

Venäjän puolustusministeriö myönsi ensi kertaa miehistötappiot lippulaiva Moskvan tuhossa: kuolleita kuulemma yksi

21.54 Venäjällä oikeusistuin on määrännyt oppositiopoliitikko Vladimir Kara-Murzan tutkintavankeuteen. Hänen väitetään levittäneen väärää tietoa Venäjän armeijasta, kertoi Kara-Murzan asianajaja Vadim Prohorov.

Oikeusistuimen mukaan Kara-Murza pidetään tutkintavankeudessa 12. kesäkuuta asti, Prohorov sanoi Facebookissa.

Venäjällä oppositiopoliitikko Kara-Murza määrättiin tutkintavankeuteen

21.40 Ukrainan naapurimaa Moldova suuttui venäläiskenraalin lausunnosta, jonka mukaan Venäjän tavoitteena on muun muassa luoda Krimin niemimaalta maayhteys Venäjän tukemalle Transnistrian separatistialueelle Moldovassa.

Lausunnon jälkeen Moldovan ulkoministeriö kutsui Venäjän Moldovan-suurlähettilään puhutteluun. Lausunnossaan Venäjän keskisen sotilasalueen varakomentaja kenraalimajuri Rustam Minnekaev sanoi muun muassa, että Transnistriassa venäjää puhuvia ihmisiä sorretaan.

Transnistria on julistautunut yksipuolisesti itsenäiseksi, mutta mikään maa ei ole tunnustanut sen itsenäisyyttä. Venäjä tukee Transnistrian separatistialuetta ja Venäjällä on myös joukkoja siellä.

20.39 Suomi lähetti viime viikolla kaksi ambulanssia ja pelastustoimen tarvikkeita Ukrainaan sekä lääkinnällisiä tarvikkeita Moldovaan, kertoo sisäministeriö. Lisäksi Suomesta toimitettiin lääkelahjoitus Ukrainaan.

Materiaaliapu tarjottiin Euroopan unionin pelastuspalvelumekanismin kautta.

Sisäministeriön mukaan Suomi on lähettänyt viime viikkoina materiaaliapua Ukrainaan ja lähialueille sekä asiantuntijoita Puolaan ja Slovakiaan tukemaan EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta tulevan avun koordinointia.

– Avuntarve Ukrainan kriisissä ja lähialueilla ei ole lakannut, vaan erilaista siviilimateriaaliapua kaivataan kipeästi vielä pitkään. Suomi jatkaa aktiivisesti avunantoa. Viimeisimpään avustuslähetykseen on koottu kipeästi kaivattuja lääkinnällisiä tarvikkeita sekä ambulansseja ja pelastustoimen materiaalia, kertoo sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.) tiedotteessa.

20.24 Venäjä väittää saaneen haltuunsa Ukrainan joukkojen asevaraston Harkovassa, kertoo venäläinen uutistoimisto Tass. Ministeriön mukaan varastossa oli tuhansia tonneja ammuksia.

19.59 Ukrainalainen verkkomedia Kyiv Indepentent kertoo Ukrainan valtionmediaa siteeraten, että neuvottelut Venäjän kanssa eivät jatku, mikäli Venäjä järjestää lavastetun kansanäänestyksen miehittämällään Hersonin alueella. Ukrainska Pravda -lehdelle asiasta kertoi nimetön virkamieslähde.

Venäjän pääneuvottelija Vladimir Medinsk kertoi aiemmin tänään, että Ukrainan kanssa on perjantaina käyty "useita pitkiä keskusteluja". Hän ei kuitenkaan tarkentanut keskustelun yksityiskohtia.

19.36 Uutistoimisto Reutersin haastattelema EU:n virkamieslähde kertoo, että Venäjän hyökkäykset Itä-Ukrainassa ja rannikolla vain tihenevät lähitulevaisuudessa. Lähteen mukaan seuraavat pari viikkoa voivat olla ratkaisevia sodan kannalta.

- Tämä ei ole satu, jossa olisi välitön onnellinen loppu, lähde totesi.

19.20 Venäjän ja Ukrainan väliset neuvottelut ovat pysähtyneet, kertoi Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov perjantaina. Hänen mukaansa Venäjä ei ole saanut vastausta viitisen päivää sitten lähettämäänsä ehdotukseen.

Toisaalta Venäjän pääneuvottelija Vladimir Medinski sanoi puhuneensa ukrainalaisen kollegansa kanssa perjantaina. Viime viikolla Ukraina sanoi, että sodan päättämiseen tähtäävät neuvottelut Venäjän kanssa ovat "erittäin vaikeat".

Putin syytti puhelinkeskustelussa Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michelin kanssa Ukrainaa epäjohdonmukaisuudesta. Putinin mukaan Ukraina "ei ole valmis etsimään molempia osapuolia tyydyttäviä ratkaisuja".

The Guardian uutisoi Reutersia siteeraten, että Venäjän pääneuvottelija Vladimir Medinskin mukaan Ukrainan kanssa on tänään perjantaina käyty "useita pitkiä keskusteluja". Hän ei kuitenkaan tarkentanut keskustelun yksityiskohtia.

19.10 YK:n pääsihteeri António Guterres ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin tapaavat Moskovassa ensi viikolla tiistaina, kertoo uutistoimisto AFP.

BBC:n mukaan Kremlin on tiedottanut, että Guterresilla on myös kokous sekä yhteinen lounastuokio Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin kanssa. YK:n tiedotuksen mukaan Guterres toivoo keskustelua siitä, mitä voitaisiin tehdä pikaisen rauhan solmimiseksi Ukrainaan.

19.04 Ukrainan hallitus on julistanut uponneen venäläisen sotalaiva Moskvan hylyn kansalliseksi kulttuuriperintökohteeksi, Ukraina puolustusministeriö kertoo virallisella Facebook-sivullaan.

Venäjä kertoo laivaston lippulaivan uponneen ammusvaraston räjähdyksen seurauksena. Ukrainan mukaan se upotti sen kahdella meritorjuntaohjuksella.

Alla ukrainalaisen verkkomedia Kyiv Independentin toimittajan tviitti aiheesta.

18.56 Suomi ryhtyy rajoittamaan sähkön siirtokapasiteettia Venäjältä. Kantaverkkoyhtiö Fingrid kertoo rajoittavansa Venäjän siirtoyhteyksien siirtokapasiteettia sunnuntaista alkaen siten, että tuontikapasiteetti Fingridin yhteyksillä on enintään 900 megawattia nykyisen 1 300 megawatin sijaan.

Fingridin mukaan päätös perustuu arvioon sähköjärjestelmään kohdistuvista riskeistä muuttuneessa kansainvälisessä tilanteessa.

Johtaja Reima Päivinen Fingridiltä vahvisti Helsingin Sanomille, että tämä tarkoittaa Venäjän mahdollisia vaikutusyrityksiä Suomen Nato-hakemusprosessin aikana.

– Tämä liittyy siihen, jos joku ulkopuolinen taho haluaisi horjuttaa Suomen sähköjärjestelmää. Päätöksellä halutaan turvata järjestelmän toimintavarmuus, Päivinen sanoi HS:lle.

Vientikapasiteetti Suomesta Venäjälle säilyy ennallaan.

18.10 YK:n atomivalvontajärjestön johtaja Rafael Grossi vierailee Ukrainan Tšernobylin ydinvoimalassa ensi viikolla. Kansainvälisen atomienergiajärjestön (IAEA) mukaan vierailun tarkoituksena on estää ydinonnettomuuden vaaraa Venäjän hyökkäyssodan aikana. Järjestö jakoi Grossin lausunnon Twitterissä.

Venäjän joukot miehittivät Tšernobylin ydinvoimalan aluetta viiden viikon ajan. Säteilyturvallisuutta valvova ryhmä tulee tiedotteen mukaan työskentelemään ydinvoimalassa 26. huhtikuuta alkaen. Sen tarkoituksena on tehdä tilannearvioita paikan päältä sekä toimittaa "tarpeellisia välineitä" alueelle.

Tiedotteen mukaan IAEA tulee tekemään enemmänkin vastaavia tehtäviä Ukrainan ydinvoimala-alueilla tulevien viikkojen aikana.

16.33 Ruotsissa hallituspuolue sosiaalidemokraattien johto keskusteli perjantaina turvallisuuspolitiikasta ja mahdollisesta Nato-jäsenyydestä. Puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän yhteiskokouksen oli määrä kestää lähes koko päivän.

Ulkoministeri Ann Linde kertoi torstaina Ruotsin aikaistavan turvallisuuspoliittisen selontekonsa valmistumista toukokuun 13. päivään. Ruotsia johtavien sosiaalidemokraattien on näillä näkymin määrä ottaa kantaa Nato-jäsenyyteen viimeistään puoluehallituksen kokouksessa 24. toukokuuta.

Puoluesihteeri Tobias Baudinin mukaan aikataulua ei ole lyöty lukkoon ja myös siitä oli määrä keskustella perjantaina. Puoluejohdon lisäksi Natosta ja turvallisuuspolitiikasta on määrä keskustella vielä sosiaalidemokraattien piirijärjestöjen hallituksissa.

15.35 Saksan liittokansleri Olaf Scholz torjuu tiukasti syytökset, joiden mukaan hänen sosiaalidemokraattinen (SPD) puoleensa suhtautuisi aivan liian lempeästi Venäjään.

Saksaa on muun muassa arvosteltu siitä, että maa on vitkutellut raskaiden aseiden toimittamisessa Ukrainalle.

Scholz sanoi perjantaina Der Spiegel -lehden haastattelussa, että syytökset ovat perusteetonta panettelua. Hänen mukaansa SPD on vahvasti sitoutunut länteen ja Natoon. Mahdollisuudet lahjoittaa aseita Saksan asevoimien varastoista on Scholzin mukaan kuitenkin paljolti jo käytetty.

– Se mitä on saatavilla, annetaan ilman muuta, Scholz vakuutti.

Saksan liittokanslerin mukaan hänelle on tärkeintä, ettei sota laajene Venäjän ja Naton väliseksi. Ydinsotaa ei pidä syttyä, Scholz perusteli.

Juttua täydennetty toisen kappaleen jälkeen kello 16.12.

Saksan Scholz torjuu tiukasti arvostelun Ukraina-politiikastaan

15.35 Venäjän puolustusministeriö väittää, että se olisi valmis päästämään loukussa olleet ukrainalaisjoukot ja siviilit Mariupolin Azvostalin terästehtaalta. Puolustusministeriötä siteerasi uutistoimisto AFP.

Ministeriön mukaan se olisi valmis tulitaukoon, mikäli ukrainalaisjoukot kohottavat valkoisen lipun ilmaan. Ukraina ei ole vastannut ehdotukseen. Azovstalin terästehdas on viimeinen Ukrainan joukkojen hallussa oleva alue Mariupolissa.

Venäjä sanoi eilen saaneensa Mariupolin satamakaupungin hallintaansa Azovstalin tehdasaluetta lukuun ottamatta. Presidentti Vladimir Putin ylisti Mariupolin onnistunutta "vapauttamista", mutta perui aiemman käskynsä rynnäköstä tehdasalueelle ja käski sen sijaan piirittämään alueen.

14.59 Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel kertoo keskustelleensa puhelimessa Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa. Michel tviittasi vaatineensa Putinilta voimakkaasti välitöntä humanitaarista pääsyä Mariupoliin sekä turvallista poistumistietä sieltä ja muista Ukrainan piiritetyistä kaupungeista.

Michel kertoi myös toistaneensa EU:n tukevan vankkumatta Ukrainaa ja sen itsenäisyyttä sekä tuomitsevan Venäjän hyökkäystoimet.

Länsimaiset poliittiset johtajat eivät ole sodan alettua juuri olleet suorassa yhteydessä Putiniin.

14.50 Britannian pääministeri Boris Johnson arvioi, että sota Ukrainassa voi jatkua jopa ensi vuoden loppuun asti. BBC uutisoi Johnsonin todenneen tänään Intiassa, että sodan jatkuminen näinkin kauan on "realistinen mahdollisuus".

Tämä oli Johnsonin vastaus kun häneltä kysyttiin, onko hän samaa mieltä tiedustelutietojen kanssa. Niissä kun on povattu, että Venäjän pommitukset Ukrainaan voisivat jatkua ensi vuoden loppuun.

- Putinilla on valtava armeija, Johnson sanoi mutta korosti, että "hän ei pysty lannistamaan Ukrainan kansan taistelutahtoa".

14.42 Moskovalainen tuomioistuin on määrännyt Googlen emoyhtiö Alphabetille sakot, kun yhtiö oli laiminlyönyt velvoitteen poistaa verkosta Venäjän mukaan "kiistanalaisia" videoita.

BBC uutisoi yhdysvaltalaisen teknologiajätin saaneen kaksi sakkoa, yhteensä noin 125 000 euroa.

Venäjä sakotti Googlen emoyhtiötä – viranomaiset hiiltyivät muun muassa videosta, joka näytti venäläissotilaan puhelinkeskustelun sukulaistensa kanssa

14.27 Kansainvälinen uimaliitto Fina on antanut yhdeksän kuukauden kilpailukiellon uinnin venäläiselle olympiavoittajalle Jevgeni Ryloville. Rylov sai kilpailukiellon, koska hän osallistui Venäjän sotatoimia tukeneeseen tilaisuuteen Moskovan Luzhniki-stadionilla maaliskuussa.

Tokion olympialaisissa miesten 100 ja 200 metrin selkäuinnin olympiavoitot ottanut Rylov, 25, piti tilaisuudessa rinnassaan sotaa tukevaa Z-tunnusta. Uintivarusteita valmistava Speedo irtisanoi sopimuksensa Rylovin kanssa pian tapahtuman jälkeen.

Venäjän ja Valko-Venäjän uimarit on suljettu Finan alaisista kilpailuista vuoden loppuun saakka, joten Rylovin henkilökohtainen kilpailukielto on käytännössä vain 20 päivän pituinen. Fina linjasi Rylovin kilpailukiellon alkaneeksi 20. huhtikuuta.

13.50 YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Michelle Bachelet vahvisti tänään, että Butshassa on dokumentoitu 50 siviilin "laiton tappaminen" osana Ukrainan sotarikosten tutkintaa. Bachelet sanoi, että "melkein jokainen Kiovan ulkopuolella sijaitsevan Buchan asukas oli puhunut YK:n ihmisoikeusviranomaisille sukulaisen, naapurin tai jopa tuntemattoman kuolemasta tässä kuussa", kertoo Sky News.

13.45 Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoo, että Mariupolin kaupunki "jatkaa vastarintaa" huolimatta siitä, että Venäjä väittää valloittaneensa sen.

Venäjä sanoo "vapauttaneensa" strategisesti tärkeän satamakaupungin, lukuun ottamatta valtavaa Azovstalin terästehdasta, jonne on linnoittautunut muutama tuhat ukrainalaista sotilasta.

Zelensky vakuutti videopuheessaan, että Mariupol "jatkaa Venäjän vastustamista huolimatta kaikesta, mitä miehittäjät sanovat".

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin mukaan on kyseenalaista, onko Venäjä saanut Mariupolin hallintaansa. Bidenin mukaan ei ole todisteita siitä, että Mariupol olisi kaatunut kokonaan.

13.40 Iso-Britannian suurlähetystö Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa avataan uudelleen ensi kuussa, ilmoitti pääministeri Boris Johnson tiedotustilaisuudessa New Dehlissä tänään.

13.30 Suomesta lähetettiin runsas viikko sitten kaksi ambulanssia ja pelastustarvikkeita Ukrainaan sekä lääkinnällisiä tarvikkeita Moldovaan. Lisäksi Ukrainaan toimitettiin Suomesta lääkelahjoitus.

Lisäksi Suomi on lähettänyt viime viikkoina materiaaliapua Ukrainaan ja lähialueille sekä asiantuntijoita Puolaan ja Slovakiaan tukemaan EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta tulevan avun koordinointia.

- Avuntarve Ukrainan kriisissä ja lähialueilla ei ole lakannut, vaan erilaista siviilimateriaaliapua kaivataan kipeästi vielä pitkään. Suomi jatkaa aktiivisesti avunantoa, sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.) toteaa tiedotteessa.

13.25 Pääministeri Sanna Marin (sd.) tapaa Kreikan pääministeri Kyriákos Mitsotákisin Ateenassa ensi torstaina.

Pääministerit keskustelevat Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainaan, Euroopan muuttuneesta turvallisuustilanteesta, ajankohtaisista EU-asioista sekä Suomen ja Kreikan suhteista. Kyseessä on pääministeri Marinin ja pääministeri Mitsotákisin ensimmäinen kahdenvälinen tapaaminen. Se järjestetään Kreikan pääministerin kutsusta. 

12.55 Tässä on viimeisin arvio venäläisjoukkojen väitetyistä tappioista. Lähteenä on Ukrainan puolustusministeriö sekä The Kyiv Independent -lehti Twitterissä. Kuolleita venäläissotilaita olisi jo yli 21 000.

12.21 Venäläisen kenraalimajuri Rustam Minnekaevin mukaan Venäjän asevoimien tavoitteena on niin kutsutun sotilasoperaation toisessa vaiheessa valloittaa Itä-Ukrainan Donbassin alue sekä eteläinen Ukraina. Venäläisten uutistoimistojen lainaama kenraali tarkensi, että tarkoituksena on maakäytävän luominen Krimin niemimaalta Itä-Ukrainaan.

Venäjä väitti eilen vallanneensa maakäytävälle tärkeän Mariupolin satamakaupungin, vaikka kaupungin teollisuusalueelle piiritetyt ukrainalaispuolustajat eivät ole suostuneet antautumisvaatimuksiin.

Venäläiskenraali: Tavoitteena Donbassin valtaus ja maayhteys Krimiltä itään sekä Transnistriaan lännessä

12.15 Ukrainan puolustusministeri Oleksii Reznikov vaatii Twitterissä muun muassa Venäjän öljyä ja kaasua maailmanlaajuiseen kauppasaartoon ja kunnon sanktioita maan pankkijärjestelmää ja kauppaa vastaan.

11.55 Venäjän puolustusministeriön mukaan maan joukot iskivät viime yönä yhteensä 58 sotilaskohteeseen Ukrainassa.

Kohteiden joukossa oli ministeriön mukaan paikkoja, joihin oli keskitetty Ukrainan joukkoja, polttoainevarastoja ja sotilasvarusteita.

11.52 Mariupolin pormestari on vaatinut satamakaupungin täydellistä evakuointia.

- Tarvitsemme vain yhden asian ja se on väestön täydellinen evakuointi, pormestari Vadym Boichenko sanoi kansallisessa televisiossa. Alivoimaiset ukrainalaiset ovat taistelleet venäläisiä joukkoja vastaan ​​satamakaupungissa nyt jo lähes kaksi kuukautta.

10.45 – Jos Venäjä loukkaa Suomen alueellista koskemattomuutta, se lyödään takaisin, Pekka Toveri sanoo. Hän on kenraalimajuri evp. ja Puolustusvoimien entinen tiedustelupäällikkö.

Toveri on vakuuttunut siitä, että Venäjä lunastaa jollakin tavoin lupauksensa sotilaallisista vastatoimista, jos Suomi hakee Naton jäsenyyttä. Suomessa pelätään, että vastatoimet voivat olla myös rajuja – tai ilkeitä, kuten presidentti Sauli Niinistö sanoi.

– Venäjä pystyy aiheuttamaan vahinkoja. Suomen valtiollista itsenäisyyttä se ei nykytilanteessa pysty uhkaamaan.

Pekka Toverin mielestä ei voida sulkea pois hyökkäystä Suomeen – "Se lyödään takaisin"

10.20 Venäläinen uutissivusto Readovka julkisti perjantaiaamuna uutisen, jonka mukaan "erikoisoperaatiossa" Ukrainassa on kuollut 13 414 venäläistä sotilasta ja noin 7 000 on kateissa.

Uutisen mukaan Venäjän Mustanmeren-laivaston lippulaivan Moskvan uppoamisessa kuoli 116 sotilasta ja yli 100 on kateissa.

Luvut oli Readovkan mukaan paljastettu Venäjän puolustusministeriön "käskynjaossa", jossa olivat mukana kaikki merkittävimmät Venäjän valtion valvomat tiedotusvälineet.

Readovkan uutinen poistettiin verkosta melko nopeasti, mutta siitä napattuja kuvakaappauksia kiertää internetissä.

Venäläinen uutissivusto: 13 414 venäläissotilasta kuollut, noin 7 000 kateissa ja Moskva-laivasta tuli suuri joukkohauta

10.09 Ukraina ei evakuoi siviilejä sodan alta tänään perjantaina. Evakuointi estyy, koska tilanne maanteillä on liian vaarallinen, tiedotti Ukrainan korkea virkamies.

Reittien epävarmuuden vuoksi perjantaina ei ole käytössä humanitaarisia käytäviä, kirjoitti varapääministeri Iryna Vereshtshuk Telegram-viestisovelluksessa.

Siviilien evakuoinnit ovat olleet Ukrainan mukaan ajoittain pysähdyksissä myös siitä syystä, että maahan hyökännyt Venäjä ei ole suostunut avaamaan humanitaarisia käytäviä.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres vaati äskettäin nelipäiväistä tulitaukoa Ukrainaan pääsiäisen ajaksi.

9.50 Venäjän presidentin Vladimir Putinin päätös saartaa Azovstalin terästehdas viittaa todennäköisesti haluun hillitä vastarintaa eteläisessä Mariupolin kaupungissa ja vapauttaa joukkoja lähetettäväksi muualle Itä-Ukrainaan. Näin kertoo Iso-Britannian puolustusministeriö päiväkatsauksessaan.

"Venäjän täysi maahyökkäys tehtaalle aiheuttaisi todennäköisesti paljon venäläisiuhreja. Se heikentäisi entisestään niiden yleistä taistelutehokkuutta", ministeriö katsoo.

9.31 Venäjän joukot jatkavat Harkovan osittaista saartamista, kertoi Ukrainan armeija perjantaina BBC:n mukaan. Ukraina kertoo lisäksi torjuneensa kymmenen Venäjän hyökkäystä Donetskin ja Luhanskin alueilla torstaina.

Ukraina on ilmoittanut ampuneensa alas 15 venäläistä lentokonetta viimeisen 24 tunnin aikana. BBC ei ole voinut vahvistaa näitä lausuntoja.

9.15 YK:n Ukrainan kriisikoordinaattori varoittaa, että 15,7 miljoonaa ihmistä tarvitsee Ukrainassa kipeästi humanitaarista apua. Siviili-infrastruktuurin tuhoutuminen on tehnyt miljoonien elämän sietämättömäksi, Amin Awad sanoi lehdistötilaisuudessa Lvivissä Länsi-Ukrainassa.

Ukrainassa ihmisten on ollut vaikea saada esimerkiksi puhdasta vettä, koska vesihuolto on monin paikoin katkennut.

8.52 Pääministeri Sanna Marin (sd.) puhui IS:lle suoraan Venäjän presidentti Vladimir Putinista virka-asunnollaan Kesärannassa.

– Hän toimii täysin järjettömällä tavalla. Hänen toimissaan ei ole mitään mieltä, eikä mitään inhimillistä. Hän on näyttänyt pahuuden kasvot.

Pääministeriä ovat järkyttäneet uutiset venäläisjoukkojen raakalaismaisuudesta ukrainalaisia kohtaan.

IS: Sanna Marinin puhe keskeytyi kyyneliin: "Mitä kaikkea kamalaa siellä tapahtuu"

8.45 Yhdysvallat ilmoitti torstaina 500 miljoonan dollarin (yli 460 miljoonan euron) talousapupaketista Ukrainalle. Apu on tarkoitettu siihen, että Ukrainan hallinto voi jatkaa palkkojen ja eläkkeiden maksamista ja palvelujen tarjoamista, sanoi Yhdysvaltain valtiovarainministeri Janet Yellen.

Yhdysvallat julkisti viime kuussa niin ikään 500 miljoonan dollarin tuen Ukrainan taloudelle.

8.11 Yhdysvallat toimittaa Ukrainan armeijalle "haamudroneja", uutisoi Sky News. Yhdysvaltain ilmavoimien kehittämät dronet ovat saaneet haamu-lisänimen siitä, että ne tuhoutuvat yhden käyttökerran jälkeen.

USA lahjoittaa Ukrainalle 120 "haamudronea" – näin toimii laite, josta Pentagon haluaa vaieta

7.45 BBC kertoo pääministeri Boris Johnsonin paljastaneen, että Ukrainan joukkoja koulutetaan käyttämään Britannian toimittamia panssaroituja ajoneuvoja.

- Voin sanoa, että tällä hetkellä koulutamme ukrainalaisia ​​Puolassa ilmatorjuntaan ja itse asiassa Isossa-Britanniassa panssaroitujen ajoneuvojen käyttöön, hän kertoi Intian-vierailullaan matkustaville toimittajille.

Johnsonin lehdistösihteeri tarkensi, että "pari tusinaa" ukrainalaista sotilasta on parhaillaan Iso-Britanniassa harjoittelemassa.

7.30 Maailman terveysjärjestö WHO kertoo auttaneensa jo 7,5 miljoonaa ukrainalaista sodan kahdeksan viikon aikana.

- Emme kuitenkaan vieläkään pääse joihinkin idän pahiten kärsineille alueille, joissa maan terveydenhuoltojärjestelmä on romahtanut, WHO:n Ukrainan maatoimiston johtaja Jarno Habicht toteaa tiedotteessa

Hänen mukaansa Luhanskin alueella lähes kaikki terveyskeskukset ja sairaalat ovat joko vaurioituneet tai tuhoutuneet, ja tilanne on kriittinen muissakin kaupungeissa.

- Siviileillä on oikeus terveyteen myös sodan aikana, Habicht korostaa.

7.15 Mariupolin läheltä Manhushista otetuissa satelliittikuvissa näkyy rivimuodostelmia, joita epäillään joukkohaudoiksi. Asiasta kertoo muun muassa BBC.

Kuvat ottaneen yhdysvaltalaisen satelliittiyhtiö Maxarin mukaan hautojen määrä on lisääntynyt paikalla maaliskuun puolestavälistä lähtien. BBC ei ole pystynyt vahvistamaan kuvia.

Mariupolin kaupunginvaltuusto on arvioinut Telegram-viestipalvelussa, että Manhushin joukkohaudoissa voi olla jopa 3 000–9 000 siviilin ruumiit, kertoo Ukrainan uutistoimisto Ukrinform.

Satelliittikuvissa epäillään näkyvän joukkohautoja Mariupolin lähistöllä, arvioiden mukaan haudoissa jopa 9 000 siviilin ruumiit

7.10 Ukrainan presidentti Zelenskyi sanoi torstai-iltana julkaistussa puheessaan, että Venäjä olisi kieltäytynyt Ukrainan ehdottamasta tulitauosta pääsiäisen ajaksi.

– Tämä osoittaa hyvin, miten sen valtion johtajat suhtautuvat kristilliseen uskoon ja yhteen sen tärkeimmistä juhlapyhistä, Zelenskyi sanoi englanniksi tekstitetyllä videolla, jonka voit katsoa ohesta.

Zelenskyi varoitti myös kansalaisia Zaporizhzhjan ja Hersonin alueilla jakamasta tietojaan venäläismiehittäjille. Presidentti uskoo Venäjän yrittävän järjestää epärehellistä kansanäänestystä alueilla, jotta ne voitaisiin liittää Venäjään.

– Jos joku haluaa uuden alueen liittämistä Venäjään, se johtaa vain kovempiin sanktioihin Venäjää kohtaan, Zelenskyi sanoi.

Zelenskyi arvelee Venäjän aikovan myös aloittaa liikekannallepanoa miehittämillään Ukrainan alueilla.