Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nokian liikevoitto ja liikevaihto kasvoivat alkuvuonna

Verkkolaitevalmistaja Nokian vertailukelpoinen liikevoitto nousi tammi-maaliskuussa 583 miljoonaan euroon viime vuoden vastaavan ajan 551 miljoonasta eurosta. Liikevaihto kasvoi 5,3 miljardiin euroon viime vuoden tammi-maaliskuun 5,1 miljardista eurosta.

Toimitusjohtaja Pekka Lundmarkin mukaan vuoden ensimmäistä neljännestä varjosti Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Hyökkäyksen vuoksi Nokia on vetäytymässä pois Venäjän markkinoilta. Ukrainassa Nokia pyrkii ylläpitämään asiakkaidensa verkkoja sodasta huolimatta.

– Muilta osin olen tyytyväinen siihen, miten vuosi 2022 on lähtenyt käyntiin. Kysyntä markkinoilla on edelleen voimakasta ja jatkuneista toimitusketjujen pullonkauloista huolimatta liikevaihtomme kasvoi ensimmäisen neljänneksen aikana, Lundmark sanoo Nokian tiedotteessa.

Lundmarkin mukaan Nokian tilauskanta on erittäin vahva, mutta toimitusketjujen pullonkaulat haittaavat edelleen yhtiön kasvua.

– Ensimmäinen neljännes oli hyvä alku kuluvalle vuodelle sekä liikevaihdon että kannattavuuden osalta. Kysyntä on säilynyt voimakkaana ja toimitusrajoitteista sekä kustannusinflaatiosta huolimatta uskomme, että voimme saavuttaa vuoden 2022 taloudelliset näkymämme ja pitkän aikavälin tavoitteemme, Lundmark jatkaa.

Lundmarkin mukaan Nokia odottaa tämän vuoden liikevaihdon nousevan tämänhetkisillä valuuttakursseilla 22,9–24,1 miljardiin euroon. Viime vuonna yhtiön liikevaihto oli 22,2 miljardia euroa.

Venäjä-vetäytymisellä ei dramaattisia vaikutuksia

Lundmarkin mukaan Nokian vetäytymisellä Venäjältä ei ole yhtiön kannalta dramaattisia vaikutuksia, sillä Venäjän osuus Nokian liikevaihdosta on ollut alle kaksi prosenttia.

– Tästä vetäytymisestä huolimatta me pidämme koko vuoden näkymämme ennallaan eli me olemme pystyneet kompensoimaan sen muilla markkinoilla, Lundmark sanoi tiedotustilaisuudessa.

Lundmarkin mukaan Nokia vetäytyy Venäjän markkinoilta vastuullisesti eli niin, että Nokian verkot eivät Venäjällä hallitsemattomasti kaadu.

– Ajatus on tietenkin se, että ihmisoikeuksiin liittyy ihmisten pääsy internetiin ja sitä kautta kiinni tiedonvälitykseen. Tämän takia meillä on menossa keskustelut meidän venäläisten operaattoriasiakkaidemme kanssa siitä, että millä tavoin tämä handover (vetäytyminen) pystytään tekemään mahdollisimman kontrolloidusti, Lundmark sanoi.

Lundmarkin mukaan vetäytymisen tarkkaa aikataulua ei voi vielä sanoa.

– Nämä keskustelut meidän asiakkaidemme kanssa on parhaillaan menossa, hän sanoi.

Uudet toimitukset Venäjälle Nokia lopetti Lundmarkin mukaan jo heti Venäjän hyökkäyksen käynnistyttyä.

Lundmarkin mukaan yhtiön vetäytymistä Venäjältä helpottaa se, että yhtiöllä ei ole Venäjällä tuotantoa.