Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Väite: Venäjän asevoimien komentaja haavoittunut – Ulkoministeri Lavrov: Voitonpäivä ei merkitse Ukrainan sodan loppumista tai hiipumista

YK:n mukaan yli 5,5 miljoonaa ihmistä on paennut Ukrainasta Venäjän hyökättyä maahan helmikuun lopulla.

YK:n pakolaisjärjestön mukaan luku on koottu useista eri lähteistä ja nojaa pääasiassa viranomaisten antamiin tietoihin rajanylityksistä.

Tämän lisäksi Ukrainassa on noin 7,7 miljoonaa sisäistä pakolaista, YK:n alainen Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö (IOM) on kertonut.

Ukrainassa on tämänhetkisten tietojen mukaan kuollut yli 3 000 siviiliä Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuun lopulla.

YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimiston (OHCHR) mukaan todellinen luku on arvatenkin huomattavasti korkeampi.

Suurin osa on saanut surmansa räjähteistä, YK sanoo.

Väite: Venäjän asevoimien komentaja haavoittunut

Venäjän asevoimien komentaja Valeri Gerasimov on vieraillut vaarallisissa etulinja-asemissa Itä-Ukrainassa viime viikon lopulla.

Asiasta kertoivat nimettöminä pysytelleet ukrainalaiset ja yhdysvaltalaiset viranomaislähteet The New York Times -lehdelle. Näin korkea-arvoisten kenraalien vierailut sodan etulinjassa ovat hyvin epätavallisia.

Venäjä yrittää ukrainalaislähteen mukaan muuttaa kurssia sodassa, jonka on arvioitu etenevän tahmeammin kuin mitä Venäjän presidentti Vladimir Putin oli odottanut. Gerasimovin vierailun arvioidaan olevan osa yritystä korjata tilanne.

Ukrainalaismedioiden mukaan Gerasimov olisi myös haavoittunut vierailullaan saaden sirpalehaavan sääreensä Ukrainan armeijan iskussa Izjumiin. Tietoa ei kuitenkaan ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.

Lavrov suututti Israelin kommentillaan

Venäjä ei aio lopettaa tai hillitä sotatoimiaan Ukrainassa viikon päästä vietettävän voitonpäivän vuoksi, sanoo ulkoministeri Sergei Lavrov.

Italialaiselle Mediaset -mediayhtiölle puhunut Lavrov painotti, etteivät armeijan operaatiot ole riippuvaisia päivämääristä, vaan ne kestävät aina niin kauan kuin on tarpeen.

– Armeijamme ei keinotekoisesti säätele toimiaan päivämäärien perusteella, mukaan lukien voitonpäivä, Lavrov sanoi.

– Ukrainan sotilasoperaation eteneminen riippuu ennen kaikkea tarpeesta minimoida riskejä siviileille ja Venäjän sotilashenkilöstölle, Lavrov lisäsi.

Länsimaissa on arveltu, että presidentti Putin haluaisi joukkojen etenevän merkittävästi Ukrainassa ennen voitonpäivää.

Voitonpäivän viettoon kuuluu muun muassa sotilasparaati Moskovassa ja presidentin puhe. Sitä vietetään natsi-Saksasta saadun voiton kunniaksi.

Venäjä hyökkäsi Ukrainaan runsaat kaksi kuukautta sitten. Sen jälkeen tuhansia siviilejä on saanut surmansa ja miljoonat ovat paenneet sotaa Ukrainasta.

Lavrov myös suututti Israelin sanomalla haastattelussa, että natsidiktaattori Adolf Hitlerillä oli "juutalaisverta".

Hän toisti Venäjän väitteen siitä, että hyökkäys Ukrainaan tehtiin "Ukrainan puhdistamiseksi natseista". Lavrovin mukaan se, että Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on juutalainen, ei todista, etteikö hän olisi natsi.

Israelin ulkoministerin Yair Lapidin mukaan Lavrovin kommentti oli "anteeksiantamaton ja pöyristyttävä" ja historian valossa "virheellinen".

Juutalaiset eivät murhanneet itse itseään juutalaisten kansanmurhassa, Lapid painotti.

Evakuoinnit Mariupolista viivästyneet

Ukrainassa evakuoinnit Mariupolin satamakaupungista maan eteläosassa ovat viivästyneet, kertovat useat lähteet, muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Asukkaat odottavat edelleen sovituissa paikoissa busseja, mutta niitä ei jostain syystä ole tullut. Tiedossa ei ole, saadaanko kaupungista tänään pois ihmisiä.

Mariupolista evakuoitiin eilen Ukrainan mukaan satakunta ihmistä Azovstalin terästehdaskompleksista.

Venäläislähteiden mukaan tehdasalueella on edelleen yli 500 siviiliä. Tehdaskompleksin alueelle ovat vetäytyneet myös viimeiset Mariupolia puolustavat ukrainalaisjoukot.

Ukraina kertoi upottaneensa kaksi venäläistä partiovenettä

Ukraina kertoi maanantaina upottaneensa kaksi venäläistä partiovenettä Käärmesaaren lähellä Mustallamerellä. Raptor-partioveneiden kohtaloksi koituivat turkkilaisvalmisteiset miehittämättömät ilma-alukset.

Ukrainan puolustusministeriö julkaisi myös rakeista, ilmasta otettua kuvaa, jossa näkyy räjähdys pienehköllä sotilasaluksella. Ukrainan ilmoitusta ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.

Raptor-veneissä voi olla yli 20 ihmistä. Niiden aseistuksena ovat yleensä konekiväärit. Niitä käytetään tiedustelutehtävissä ja maihinnousujen tukialuksina.

Käärmesaaren puolustajista tuli kuuluisia heti sodan alussa, kun ukrainalaissotilaat kehottivat siepatussa radiokeskustelussa heitä antautumaan määrännyttä venäläistä Moskva-alusta suorin sanakääntein poistumaan.

Ukrainan posti julkaisi myöhemmin tapahtuman kunniaksi postimerkin, jonka kuvassa ukrainalaissotilas näyttää sota-alukselle keskisormea.

Moskva upposi myöhemmin Mustallamerellä. Ukrainan mukaan se upotti aluksen ohjuksilla, mutta Venäjän mukaan aluksella tapahtui onnettomuus.

Tanska avasi uudelleen suurlähetystönsä Kiovassa, Ruotsi avaa keskiviikkona

Tanskasta tuli maanantaina ensimmäinen Pohjoismaa, joka avasi uudelleen suurlähetystönsä Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa.

– Tämä toimii hyvin voimakkaana symbolina, joka kertoo Tanskan tuesta Ukrainalle ja Ukrainan kansalle, sanoi Kiovassa yllätysvierailulla ollut Tanskan ulkoministeri Jeppe Kofod lausunnossaan.

Tanska sulki lähetystönsä sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan runsaat kaksi kuukautta sitten.

Tanskan pääministeri Mette Frederiksen vieraili hänkin Kiovassa vajaat pari viikkoa sitten yhdessä espanjalaiskollegansa Pedro Sanchezin kanssa. Vierailunsa aikana Frederiksen kertoi Tanskan antavan Ukrainalle lisää sotilasapua 600 miljoonan Tanskan kruunun eli yli 80 miljoonan euron arvosta. Tämän jälkeen Tanskan Ukrainalle antaman sotilasavun kokonaismäärä nousee miljardiin Tanskan kruunuun eli yli 134,4 miljoonaan euroon.

Ruotsi sanoo avaavansa uudelleen suurlähetystönsä Kiovassa keskiviikkona. Asiasta kertoi ulkoministeri Ann Linde Twitterissä maanantaina.

Jill Biden tapaa ukrainalaisäitejä

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin puoliso Jill Biden tapaa tällä viikolla Ukrainasta paenneita vanhempia ja lapsia Romaniassa ja Slovakiassa, kertoivat hänen edustajansa maanantaina.

Äitienpäivänä tulevana sunnuntaina Biden tapaa ukrainalaisäitejä ja lapsia Kosicessa Slovakiassa.

Ennen saapumistaan Slovakiaan Biden vierailee Romaniassa, missä hän tapaa hallituksen edustajia, Yhdysvaltain lähetystön työntekijöitä sekä opettajia, jotka työskentelevät sotaa paenneiden ukrainalaislasten parissa.

Bidenin matka kestää torstaista perjantaihin.

Yhdysvaltojen johto on tukenut näkyvästi Ukrainaa. Yhdysvaltain kongressin edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi tapasi viikonloppuna Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin Kiovassa.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken ja puolustusministeri Lloyd Austin vierailivat Ukrainassa viikko sitten sunnuntaina.