Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Fennovoima päätti yhteistyön Rosatomin kanssa, työt ydinvoimalatyömaalla päättyvät – Rosatom "erittäin pettynyt" Fennovoiman päätöksestä

Fennovoima on purkanut Rosatomin kanssa solmitun Hanhikivi 1 -ydinvoimalan laitostoimitussopimuksen, yhtiö kertoo tiedotteessaan. Fennovoima kertoo syiksi muun muassa hankkeen merkittävät viivästykset, yhtiön kyvyttömyyden toteuttaa hanke ja Ukrainan sodan aiheuttamat riskit.

Käytännössä laitostoimitussopimuksen päättäminen tarkoittaa, että sekä suunnittelu- ja lisensointityö että työt Hanhikivi 1 -työmaalla RAOS Projectin kanssa päättyvät, Fennovoima kertoo.

Rosatomin Suomeen rekisteröity tytäryhtiö RAOS Voima omistaa 34 prosenttia Fennovoimasta.

– Valitettavasti laitostoimituksen päättämisellä arvioidaan olevan merkittäviä vaikutuksia Fennovoiman työntekijöihin. Vaikutusten arvioidaan koskevan lisäksi kaikkia toimitusketjun toimijoita ja Pyhäjoen aluetta, sanoo Fennovoiman toimitusjohtaja Joachim Specht tiedotteessa.

– Päätavoitteenamme on tukea henkilöstöä pitämällä heidät ajan tasalla tilanteesta ja toimia tiiviissä yhteistyössä henkilöstömme ja luottamushenkilöiden kanssa. Lisäksi ylläpidämme työmaa-aluetta.

Fennovoiman hallituksen puheenjohtajan Esa Härmälän mukaan laitostoimituksen päättämistä ei ole tehty kevyin perustein.

– Näin suuressa hankkeessa on merkittäviä ja monisyisiä näkökulmia, ja hankkeeseen liittyvät päätökset tehdään aina huolellisen harkinnan perusteella. Ymmärrämme täysin päätöksen vaikutukset, ja teemme parhaamme niiden hallitsemiseksi, hän sanoo tiedotteessa.

Hanhikivi 1 -ydinvoimalaitos on noin 7–7,5 miljardin euron investointi, mistä kotimaisen investoinnin osuus on noin kaksi miljardia euroa. Investointi pitää sisällään voimalaitoksen alustavat kustannukset, rahoituskustannukset ja jätehuollon.

Voimalaitoksen rakentamisvaiheen oli määrä työllistää yli 20 000 ammattilaista yksistään työmaalla. Toiminnassa olevan voimalaitoksen oli tarkoitus työllistää suoraan noin 500 eri alojen osaajaa.

Fennovoiman Härmälä: Liian aikaista spekuloida projektin jatkumista

Härmälän mukaan on liian aikaista spekuloida Fennovoiman projektin jatkumista. Projektin jatkuminen on kiinni muun muassa siitä, voisiko Rosatomin korvata muilla mahdollisilla toimittajilla.

Härmälä myös sanoi, että sopimuksen purkaminen ei suoraan vaikuta Fennovoiman osakkaisiin. Niihin kuuluu 34 prosentin omistuksella myös venäläisen Rosatomin tytäryhtiö RAOS Voima.

Härmälä puhui tiedotustilaisuudessa Helsingin Salmisaaressa.

Projektin jatko ollut hämäränä

Fennovoiman ydinvoimalahanke on koko Venäjän aloittaman laajamittaisen hyökkäyssodan ajan näyttänyt ajavan päin seinää, mutta aiemmin selkeää päätöstä yhteistyön lopettamisesta venäläisen Rosatomin kanssa ei ollut tehty.

Muun muassa elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) ja pääministeri Sanna Marin (sd.) olivat ilmoittaneet jo aiemmin, että hanke ei voi nykyisessä tilanteessa edetä enää maaliin. Tähän saakka oli kuitenkin näyttänyt siltä, että poliitikot odottavat Säteilyturvakeskukselta riippumatonta viranomaislausuntoa hankkeen turvallisuudesta ja hanke kaatuisi virallisesti vasta rakennusluvan myöntämisvaiheessa.

Työ- ja elinkeinoministeriö on ydinenergialain mukaan asiassa lupaviranomainen.

Fennovoiman oma päätös kuitenkin muutti tilanteen.

Fortum: Fe nnovoiman ydinvoimalaprojektilla ei perusteita jatkaa Suomessa

Fortum katsoo, että Fennovoiman päätös irtisanoa laitostoimitussopimus venäläiseen Rosatomiin kuuluvan RAOS Projectin kanssa on ensimmäinen askel projektin hallitulle päättämiselle.

Fortum sanoo lausunnossaan, että ydinvoiman rakentaminen tarvitsee kaikissa olosuhteissa yhteiskunnallisen ja poliittisen hyväksynnän, eikä Fennovoiman projektilla tätä hyväksyntää enää Suomessa ole.

Fortumilla on 6,6 prosentin epäsuora omistusosuus Fennovoiman Hanhikivi 1 -ydinvoimalaitosprojektissa.

Lintilä: Selkeä päätös

Elinkeinoministeri Lintilä sanoo Twitterissä, että Fennovoiman päätös lopettaa yhteistyö Rosatomin kanssa on selkeä ja ratkaisuun on syytä olla tyytyväinen.

– Projektin eteenpäin vieminen olisi ollut käytännössä mahdotonta.

Työ- ja elinkeinoministeriö kertoo omassa tiedotteessaan, että se selvittää ja arvioi uuden tiedon pohjalta lähiaikoina laitostoimitussopimuksen päättämisen ja yhtiön toimenpiteiden vaikutukset.

Lintilä ei tuoreeltaan ehtinyt kommentoida asiaa työmatkan takia STT:lle.

Ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Kari (vihr.) pitää uutista laitostoimitussopimuksen päättämisestä hyvänä. Hänen mielestään yhteistyötä ei olisi pitänyt alun alkaenkaan aloittaa.

– Energia on ollut jo pitkään Putinin valtapolitiikan väline. Venäjän raaka sota vei viimeisenkin pohjan yhteistyöltä, jota ei olisi pitänyt alun alkaenkaan aloittaa, Kari tviittasi.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kai Mykkäsen (kok.) mielestä seuraava oikea päätös olisi tarjota vahvalle suomalaiselle tai läntiselle toimijalle mahdollisuus hakea periaatelupa uuden ydinvoimalan rakentamiseksi. Hän sanoo Twitterissä, että ydinvoimalan voisi rakentaa joko Hanhikiveen tehtyjä perustuksia hyödyntäen tai esimerkiksi Loviisaan.

Pyhäjoen elinkeinojohtaja: Kunnan tavoitteena edelleen ydinvoimala Hanhikiveen

Pyhäjoen kunnan tavoitteena on edelleen ydinvoimalan rakentaminen Hanhikiven alueelle, kertoi kunnan elinkeinojohtaja Helena Illikainen STT:lle tänään.

Illikaisen mukaan Pyhäjoen kunta näkee tilanteen niin, että ydinvoimalahanke tulee jollakin aikataululla toteutumaan Hanhikivessä. Sitä, mitkä tahot hankkeen voisivat toteuttaa, elinkeinojohtaja ei nyt kommentoinut.

Illikainen korosti, että sähkön tarve ei ole Suomessa vähentynyt, vaan se on suuri ja jopa kasvanut.

– Kunnalla on toive ja myös usko siihen, että ydinvoimala rakennetaan tänne. Mutta varmasti tulossa on jonkin verran viiveitä. Tämä heijastuu seudun yrityspuolelle niin, että tietyt (muut) hankkeet eivät etene, Illikainen sanoi.

STUK odottaa lausuntoja jatkosta

Janne Nevalainen Säteilyturvakeskuksesta (STUK) on toiminut projektipäällikkönä Fennovoiman valvontaprojektissa. Hän kertoo, että sopimuksen päättäminen Rosatomin kanssa on Fennovoiman oma päätös, johon Säteilyturvakeskus ei ole vaikuttanut.

– Tämä on Fennovoiman asia, heidän päätöksensä, jolla he ovat tulleet ulos, Nevalainen sanoo.

STUK puolestaan on turvallisuusviranomainen, joka antaa asiasta riippumattoman lausunnon.

Ministeriö aikoo selvittää ja arvioida tilannetta uuden tiedon pohjalta lähiaikoina, ja Nevalaisen mukaan turvallisuusarviointi Säteilyturvakeskuksessa on yhä käynnissä. Nyt siellä odotetaan Fennovoiman ja ministeriön kannanottoja ja lausuntoja tilanteesta.

– Me emme ole osapuoli, ja tässä on kai sopimuksen terminoinnista kyse. Me odotamme ministeriön ja Fennovoiman kannanottoja jatkosta, Nevalainen sanoo.

Rosatom piti päätöstä "täysin käsittämättömänä"

Venäläinen ydinvoimayhtiö Rosatom ei ilahtunut Fennovoiman päätöksestä purkaa sopimus ydinvoimalan rakentamisesta Pyhäjoelle. Rosatom sanoi lausunnossaan olevansa "erittäin pettynyt" päätöksestä.

Rosatom huomauttaa, että Fennovoiman päätös tehtiin ilman, että hankkeen osakkaita konsultoitiin yksityiskohtaisesti. Rosatomin tytäryhtiöllä RAOS Voimalla on hankkeesta 34 prosentin osuus.

Rosatom sanoo, että päätöksen perusteet ovat sille täysin käsittämättömiä.

– Hanke oli edennyt ja meillä oli asiakkaamme kanssa hyvä yhteistyösuhde, josta Fennovoiman toimitusjohtaja toistuvasti puhui osakkaille ja medialle.

Rosatomin mukaan RAOS Project on huolellisesti täyttänyt kaikki velvoitteensa ja valmistellut Säteilyturvakeskuksen (STUK) edellyttämät asiakirjat, jotta Hanhikiven voimalalle voitaisiin myöntää rakennuslupa. Kyseiset asiakirjat on Rosatomin mukaan luovutettu viime vuonna ja oletus oli, että Fennovoima saisi viimeisetkin asiakirjat välitettyä eteenpäin tämän kuun aikana.

Rosatom vakuuttaa, että se noudattaa säntillisesti sitoumustensa ehtoja.

– Varaamme oikeuden puolustaa etujamme sovellettavien sopimusten ja lainsäädännön mukaisesti, yhtiö julistaa.

---

STT-työryhmä: Sanna Nikula, Mikko Gustafsson, Pertti Mattila, Nina Törnudd