Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koulut ja päiväkodit sulkeutuvat huomisesta lähtien viikoksi, kun kunta-alan lakko alkaa – jos neuvotteluihin ei löydy ratkaisua kesän loppuun mennessä, palkansaajapuoli uhkaa koventaa toimia

Lapset, nuoret ja heidän vanhempansa ovat huomenna hankalan tilanteen edessä, kun valtaosa kunnallisista kouluista ja päiväkodeista sulkeutuu viikoksi. Syynä on kunta-alan lakko, joka koskee noin 80 000:ta kuntien työntekijää.

Lakko järjestetään, koska alan työsopimusneuvottelut ovat tähän mennessä epäonnistuneet. Neuvottelujen osapuolina ovat olleet kunta-alan pääneuvottelujärjestöt Juko ja JAU. Työnantajaa on edustanut Kunta- ja hyvinvointityönantajat (KT). Neuvottelukiistan palkansaajapuolen edustaja Olli Luukkainen varoittaa, että edessä voivat olla järeämmät toimet, jos ratkaisua ei löydetä kesän loppuun mennessä.

Luukkainen ei avannut STT:lle mahdollisia uusia toimia tarkemmin, mutta sanoi kysyttäessä, että joukkoirtisanoutumisiakaan ei ole suljettu pois.

Neuvotteluista on vastannut sovittelulautakunta, jonka johtaja on alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen. Hän kertoi perjantaina Twitterissä, ettei lautakunta pyydä työministeri Tuula Haataista (sd.) siirtämään lakkoja.

Lakon on suunniteltu kestävän 3.–9. toukokuuta, ja se koskee yhtäaikaisesti kymmentä suurta kaupunkia. Jukon puheenjohtajan Luukkaisen mukaan useat lakkokunnista ovat päättäneet keskeyttää koulun kevätlukukauden lakon ajaksi.

– Eli mikään koulu ei ole auki, edes rikkurit ja liittoon kuulumattomat eivät ole töissä, Luukkainen sanoo.

Lakko näkyy koulujen ja päiväkotien lisäksi myös muissa kunnan palveluissa. Esimerkiksi kirjastot, museot ja virastot sulkeutuvat ympäri maata.

Vaikutuksia on myös sairaaloissa. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri on varoittanut potilashoidon voivan ruuhkautua lakon alkaessa. Samalla Oulun yliopistollinen sairaala OYS kertoo lakon sulkevan sairaalan kahvilat ja ravintolat.

Tiistaina alkaa myös yksityisen opetusalan lakko, joka koskee yhteensä 17 oppilaitosta Helsingissä ja Tampereella.

Lakko ei ollut kenenkään tavoite

Neuvotteluiden palkansaajaosapuoli ei ole innoissaan lakon alkamisesta.

– Meidän tavoitteenamme on ollut sopimukseen pääseminen, eikä lakko. Olemme kuitenkin aloittamassa työnseisausta rauhallisin mielin, Jukon Luukkainen sanoo.

Luukkainen painottaa, että lakkoilu ei ole kunta-alalla tyypillistä. Esimerkiksi opettajat ovat viimeksi lakkoilleet Suomessa viimeksi vuonna 1984.

Luukkainen toivoo, että tämän lakon myötä alkaisi laajempi keskustelu kunta-alan ongelmista, eikä keskityttäisi vain hoitajien ahdinkoon.

– Nyt kansalaiset tulevat viimeistään huomaamaan, mitä kaikkea heidän puolestaan tehdään julkisella puolella.

Kaikkiin kuntalaisiin vaikuttava lakko on valitettava myös työnantajaa edustavan KT:n toimitusjohtaja Markku Jalosen mielestä.

– Työnantaja on pyrkinyt löytämään ratkaisua jo neljän kuukauden ajan. Me emme ole näitä lakkoja toteuttamassa, vaan palkansaajajärjestöt.

Valtakunnansovittelija oli antanut työriitaan aiemmin sovintoehdotuksen, jonka työnantajapuoli olisi hyväksynyt ja jonka palkansaajapuoli hylkäsi.

Monet vanhemmat joutuvat pohtimaan ratkaisuja lastenhoitoon, kun koulut ja päiväkodit on suljettu. Luukkainen kommentoi, että lakosta kärsivien aikuisten kannattaa painostaa työnantajia sopimusten tekoon.

– Tilanne kertoo ennen kaikkea siitä, että mitta on tullut kunta-alan työntekijöillä täyteen.

"En sulje enää mitään keinoja pois tässä vaiheessa"

Työriidan sovittelussa ei ole vielä loppua näkyvissä. Sovittelulautakuntaa johtava Pylkkänen kertoi torstaina, ettei tilanteeseen ole tällä hetkellä edellytyksiä antaa sovintoehdotusta, sillä neuvotteluosapuolet ovat liian kaukana toisistaan.

Työnantajapuolen Jalonen painottaa, että kaikkien osapuolten pitäisi pystyä joustamaan omissa neuvottelutavoitteissaan.

– Meillä on halua löytää kompromissi ja julkisen talouden kannalta kestävä ratkaisu ongelmaan, Jalonen sanoo.

Jos neuvottelut jatkuvat pitkään tuloksettomina, voi palkansaajapuolia joutua Luukkaisen mukaan turvautumaan järeämpiin toimiin.

– Jos sopimukseton tila on voimassa vielä elokuun alussa, voi tiedossa olla suuria muutoksia suomalaiseen yhteiskuntaan, Luukkainen sanoo.

Hoitajaliitot Tehy ja Super ovat ilmoittaneet suunnittelevansa joukkoirtisanoutumisia hoitajalakon pitkittymisen vuoksi. Voisivatko myös kunta-alan työntekijät ryhtyä samaan?

– En sulje enää mitään keinoja pois tässä vaiheessa, Luukkainen sanoo.