Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kunta-alan lakko alkoi tänään – koulut, päiväkodit ja kirjastot ovat kiinni kymmenessä kaupungissa ympäri maata

Koulut ja päiväkodit pitävät ovensa kiinni tästä päivästä lähtien ympäri maata, kun kunta-alan lakko alkoi. Viikon kestävä lakko koskee kymmentä kaupunkia ja noin 80 000:ta kunta-alan työntekijää.

Kunta-alan työntekijöitä on lakossa Helsingissä, Vantaalla, Espoossa, Kauniaisissa, Turussa, Tampereella, Jyväskylässä, Kuopiossa, Oulussa ja Rovaniemellä.

Lakko järjestetään, koska alan työsopimusneuvottelut ovat tähän mennessä epäonnistuneet. Neuvottelujen osapuolina ovat olleet kunta-alan pääneuvottelujärjestöt Juko ja JAU. Työnantajaa on edustanut Kunta- ja hyvinvointityönantajat (KT).

Neuvotteluista on vastannut sovittelulautakunta, jonka johtaja on alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen. Hän kertoi perjantaina Twitterissä, ettei lautakunta pyydä työministeri Tuula Haataista (sd.) siirtämään lakkoja. Pylkkäsen mukaan tilanteeseen ei ole tällä hetkellä edellytyksiä antaa sovintoehdotusta, sillä neuvotteluosapuolet ovat liian kaukana toisistaan.

Jukon puheenjohtajan Olli Luukkaisen mukaan useat lakkokunnista ovat päättäneet keskeyttää koulun kevätlukukauden lakon ajaksi.

– Eli mikään koulu ei ole auki, edes rikkurit ja liittoon kuulumattomat eivät ole töissä, Luukkainen sanoo.

Lakko näkyy koulujen ja päiväkotien lisäksi myös muissa kunnan palveluissa. Esimerkiksi kirjastot, museot ja virastot sulkeutuvat ympäri maata.

Vaikutuksia on myös sairaaloissa. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri on varoittanut potilashoidon voivan ruuhkautua lakon alkaessa. Samalla Oulun yliopistollinen sairaala OYS kertoo lakon sulkevan sairaalan kahvilat ja ravintolat.

Tiistaina alkoi myös yksityisen opetusalan lakko, joka koskee yhteensä 17:ää oppilaitosta Helsingissä ja Tampereella.