Britannian pääministerin Boris Johnsonin keskiviikkoisella Suomen-vierailulla on tässä vaiheessa tärkeä symboliarvo, luonnehtii Ulkopoliittisen instituutin johtava tutkija Charly Salonius-Pasternak.
Symboliarvon merkitystä korostaa hänen mukaansa se, että Johnson saapuu Suomeen aikana, jolloin on meneillään sota, jossa britit ovat tukeneet aseellisesti Ukrainaa.
Tietenkin vierailu liittyy Suomen Nato-jäsenyyshakuprosessiin, Salonius-Pasternak lisää.
– Näkisin, että vierailu on symbolisesti tärkeä, ja se tullaan tulkitsemaan tärkeänä.
Salonius-Pasternakin mielestä olisi yllättävää, jos Johnson ei mainitsisi Britannian sotilaallisesta tuesta Suomelle Nato-jäsenyyden hakuaikana ja tekisi sitä samaan henkeen kuin Britannian puolustusministeri Ben Wallace viime viikolla.
Tärkeänä Salonius-Pasternak pitää myös, että Johnson vierailee sekä Ruotsissa että Suomessa.
Britannia on Euroopassa suuri sotilasmahti
Diplomaattinen aktiivisuus tämäntyyppisessä tilanteessa on varmasti ihan hyvä asia. Näin kommentoi puolestaan Helsingin yliopiston tutkijakollegiumin johtaja Tuomas Forsberg tietoa Johnsonin Suomen-vierailusta.
Onko Johnsonin vierailulla merkitystä Suomen Nato-asialle?
– Voi olla, että sillä on ja hän tulee nimenomaan antamaan viestin, että Iso-Britannia tulee tukemaan Suomea jäsenyysprosessissa, Forsberg sanoo.
Forsberg arvelee, että Johnson todennäköisesti ajattelee, että tällaisella diplomaattisella aktiviteetilla on hänelle myös sisäpoliittista etua.
– Hänhän oli Ukrainassakin käymässä, ja siitä uutisoitiin laajasti. Hän sai sillä näyttävyyttä, mikä voi mahdollisesti kohottaa hänen profiiliaan myös kotimaassa.
Viime viikolla Suomessa käymässä ollut Britannian puolustusministeri Ben Wallace sanoi, että maa tulisi Suomen ja Ruotsin avuksi, jos niihin hyökättäisiin. Wallacen mukaan tämä tapahtuisi riippumatta siitä, ovatko maat Naton jäseniä vai eivät.
Britannia on Euroopassa suuri sotilasmahti ja ydinasevaltio, Forsberg toteaa.