Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ratkeaako solmu viimein kunta-alan työkiistassa? Sovittelulautakunta infoaa puolen päivän jälkeen

Kunta-alan työehtokiistassa on tänään ratkaisun hetket. Työntekijöiden ja työnantajan edustajilta odotetaan vastauksia sovittelulautakunnan eiliseen sovintoesitykseen puoleen päivään mennessä. Sovittelulautakunnan puheenjohtaja Elina Pylkkänen tiedottaa tuloksista sen jälkeen.

Solmuun mennyttä kunta-alan työehtokiistaa ratkaisemaan nimitetty sovittelulautakunta ehdotti eilen palkankorotusratkaisua, jossa pienipalkkaisten työntekijöiden palkat nousisivat muita enemmän. Lisäksi ehdotukseen sisältyi viisivuotinen palkkaohjelma.

Sovittelulautakunta esittää kunta-alalle tälle vuodelle anteliaampaa palkankorotusta kuin yksityiselle sektorille. Palkkoja korotettaisiin tänä vuonna kaksi prosenttia, mikä vastaa yleistä linjaa palkankorotuksissa. Jokaiselle taataan vähintään 46 euron suuruinen palkankorotus kuukaudessa. Tämän lisäksi ehdotus pitää sisällään puolen prosentin niin kutsutun järjestelyerän myöhemmin tänä vuonna. Lisäksi työntekijät saisivat noin yhden prosentin lisäkorotukset vuosittain viisivuotisella palkkaohjelmalla.

Vuosina 2023 ja 2024 palkankorotus olisi yleisen linjan mukainen ja se myötäilisi teollisuus- ja kuljetusalan korotuksia.

Kaukana hoitajien tavoitteesta

Palkkaohjelman taso on kuitenkin kaukana siitä, mitä esimerkiksi hoitajaliitot Tehy ja Super ovat tavoitelleet. Järjestöt ovat vaatineet työriidassa palkkaohjelmaa, jossa tavanomaisten sopimuskorotusten päälle palkkoihin tulisi vuosittain 3,6 prosentin korotus viiden vuoden ajan. Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat (KT) ei ole suostunut tähän, koska vaade koskisi myös kaikkia muita kuntatyöntekijöitä.

Sovittelulautakunnan mukaan tavoitteena palkkaohjelmalla on parantaa kunta- ja hyvinvointialan työpaikkojen kilpailukykyä, henkilöstön saatavuutta ja työelämän laatua.

Teknologiateollisuuden työnantajat ei pitänyt lautakunnan ehdotuksesta. Toimitusjohtaja Jarkko Ruohoniemi totesi eilen Twitterissä, että ehdotus tuhoaisi Suomen kilpailukyvyn ja hyvinvointivaltion rahoituksen.

"Tiettyä lähentymistä tapahtunut"

Hoitajaliitot Tehy ja Super ovat aiemmin uhanneet aloittaa joukkoirtisanomiset, jos sovintoehdotus ei ole niiden mielestä kelvollinen. Yhteensä 25 000 hoitajaa oli jo kaksi viikkoa lakossa aiemmin keväällä.

Lisäksi eilen päättyi juuri 80 000 kunta-alan työntekijän lakko, joka sulki viikoksi muun muassa kouluja ja päiväkoteja eri puolilla Suomea.

Sovittelulautakunnan varapuheenjohtaja Martti Hetemäki sanoi eilen, että "tiettyä lähentymistä" on tapahtunut osapuolten välillä.

Uusi työehtosopimus koskisi noin 425 000:ta virka- tai työsuhteessa olevaa työntekijää.