Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sotilaslähde: Ukrainan joukot edenneet Harkovan seudulla lähelle Venäjän rajaa

Tässä jutussa seurasimme Ukrainan sodan tapahtumia hetki hetkeltä. Seuranta jatkuu huomenna.

22.18 Presidentti Sauli Niinistö julkaisi keskiviikkoiltana Twitterissä kuvan itsestään ja tänään Suomessa pikavierailleesta Britannian pääministeri Boris Johnsonista.

Niinistö kirjoitti julkaisuunsa englanninkielisen tekstin, joka kuuluu vapaasti suomennettuna: "ystävyyttä mitataan sen mukaan, ilmaantuuko toinen huonon sään aikana". Niinistö kirjoittaa Suomen ja Britannian olevan hyviä ystäviä ja vahvoja kumppaneita.

– Työskentelemme syventääksemme turvallisuusyhteistyötämme.

Niinistö julkistaa huomisaamuna yhdessä pääministeri Sanna Marinin kanssa heidän myönteiseksi ennakoidun Nato-kantansa.

22.05 Ukraina on ehdottanut Venäjälle Azovstalin terästehdasta puolustavien haavoittuneiden sotilaiden vaihtamista venäläisiin sotavankeihin. Asiasta kertoi Ukrainan varapääministeri Iryna Vereštšuk uutistoimisto Reutersin mukaan. Hänen mukaansa asiasta ei ole vielä sopimusta, mutta neuvottelut ovat käynnissä.

21.51 Ukrainalainen sotilaslähde kertoo uutistoimisto Reutersille Ukrainan joukkojen edenneen Harkovan alueella vain muutamien kilometrien päähän Venäjän rajasta. Tietoa ei ole toistaiseksi varmistettu riippumattomasta lähteestä.

Ukraina on toteuttanut Harkovan lähellä menestyksekkäitä vastahyökkäyksiä, joissa Venäjän joukkoja on työnnetty takaisinpäin.

21.34 Ukraina aloittaa ensimmäisen sotarikosoikeudenkäynnin venäläissotilasta vastaan, kertoi maan valtakunnansyyttäjän kanslia keskiviikkona uutiskanava CNN:n mukaan.

Syytetty on 21-vuotias sotilasyksikön johtaja, jonka epäillään ampuneen siviilin Sumyn alueella helmikuun lopussa. Miehen yksikkö oli perääntymässä sen jälkeen, kun se oli joutunut ukrainalaisten hyökkäyksen kohteeksi. Matkalla he näkivät 62-vuotiaan puhelimeen puhuvan miehen, jonka syytetyn epäillään tappaneen ampumalla tätä auton ikkunasta useita kertoja päähän.

Veriteon motiivina epäillään olleen se, että sotilaat pelkäsivät miehen kertovan heidän liikkeistään ukrainalaisille.

Valtakunnansyyttäjä Iryna Venediktovan mukaan mies voi saada jopa elinkautisen tuomion teostaan.

CNN: Ukraina aloittaa ensimmäisen sotarikosoikeudenkäynnin – syytettynä olevan venäläissotilaan epäillään tappaneen pyöräilijän, jonka ohi hänen yksikkönsä ajoi

21.32 Yhdysvaltain edustajainhuone on hyväksynyt 40 miljardin dollarin (38 miljardin euron) tukipaketin Ukrainalle, kertoi yhdysvaltalaismedia keskiviikkona.

Yhdysvaltain senaatin odotetaan vahvistavan päätöksen ensi viikon loppuun mennessä. Päätös nostaisi Yhdysvaltojen avun Ukrainalle yhteensä noin 54 miljardiin dollariin (51 miljardiin euroon).

Tuki suunnataan Ukrainan puolustukseen sekä humanitaariseen ja taloudelliseen apuun. 

21.01 Hersonin syrjäytetty pormestari Ihor Kolyhaijev kiistää, että Hersonin alue haluaisi liittyä Venäjään. Aiemmin tänään Venäjän asettamat Hersonin alueen viranomaiset kertoivat aikovansa vedota Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin, jotta alue liitettäisiin Venäjään.

Kolyhaijev kertoo tietävänsä varmuudella, että hersovilaiset kokevat olevansa osa Ukrainaa. Kolyhaijevin Facebookiin kirjoittamasta lausunnosta uutisoi BBC.

Kolyhaijev vaati Ukrainan presidentinkansliaa välittömästi antamaan julistuksen, jossa kerrotaan Ukrainan taistelevan myös Hersonin puolesta niin, ettei sitä revitä palasiksi.

Venäjän hallussa olevan Hersonin viranomainen Kiril Stremusov kertoi aikaisemmin, että alue haluaa liittyä suoraan Venäjään ilman kansanäänestystä. Alueelle ei myöskään ole tarkoitus perustaa "tasavaltaa".

Huhtikuussa Britannian puolustusministeriö julkaisi tiedusteluraportin, jonka mukaan Venäjä suunnittelee Hersoniin lavastettua kansanäänestystä oikeuttamaan Venäjän miehitys.

20.56 Ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Kari (vihr.) kannattaa Suomen Nato-jäsenyyttä. Hän kertoi asiasta Twitterissä.

Kari sanoi, ettei linjaus ole ideologinen vaan muuttuneiden tosiasioiden sanelema. Hänen mukaansa Venäjän julma hyökkäys Ukrainaan on tehnyt selväksi, että Nato-option käyttämisen aika on tullut.

20.23 The Guardianin toimittaja Dan Sabbagh kommentoi Twitterissä Suomen ja Britannian välistä turvallisuusyhteistyötä.

Hänen mukaansa Suomi on Britannialle hyödyllinen kumppani "epätodennäköisessä tilanteessa, jossa Venäjä hyökkää Britanniaan". Näkemystään hän perustelee Suomen kookkaalla reservillä. Suomen Puolustusvoimien sodan ajan vahvuus on 280 000 sotilasta, kun taas Britannia saisi Sabbaghin mukaan kokoon vain 103 550 sotilaan joukot.

20.00 Britannian pääministeri Boris Johnson ja Suomen presidentti Sauli Niinistö pitivät keskiviikkoiltana tiedotustilaisuuden maiden välisestä turvallisuusyhteistyöstä.

Niinistö: "Venäjä voi katsoa peiliin" – Johnson ja Niinistö pitivät tiedotustilaisuuden maiden turvallisuusyhteistyöstä

18.40 Venäjä vaatii Puolalta virallista anteeksipyyntöä ja uhkaa maata kostotoimenpiteillä Venäjän Puolan-suurlähettiläs Sergei Andrejevin kohtelun vuoksi.

Mielenosoittajat heittivät Andrejevin ja muiden venäläisdiplomaattien päälle punaista maalia Varsovan voitonpäivänjuhlissa maanantaina. Asiasta kertoo muun muassa The Guardian.

Mielenilmauksessa heitetty maali symboloi Ukrainassa vuodatettua verta.

18.03 Presidentin kanslia vahvistaa, että presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin julkistavat Nato-kantansa huomenna kello 10 aamulla. Asiasta kertoo Helsingin Sanomat.

17.33 Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin mukaan venäläiselle öljylle ja kaasulle riittää ostajia länsimaiden ulkopuolellakin. Lavrov kertoi näkemyksistään Omanin pääkaupungissa Masqatissa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa.

Lavrov totesi, että länsi joutuu vastaisuudessa maksamaan energiastaan enemmän kuin ennen ja selittämään kansalaisilleen, miksi heistä tulee tämän seurauksena köyhempiä.

Lavrov väitti myös, ettei Venäjä halunnut sotaa Eurooppaan.

– Haluan kiinnittää huomionne siihen faktaan, että länsi sanoo jatkuvasti ja sinnikkäästi Venäjän kukistamisen olevan välttämätöntä. Vetäkää omat johtopäätöksenne.

Lavrov tapasi keskiviikkona matkallaan Omaniin maan sulttaanin Haitham bin Tariqin.

17.27 Presidentti Sauli Niinistö tapasi Viron presidentin Alar Karisin keskiviikkona Helsingissä. Presidentit keskustelivat Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainassa sekä turvallisuustilanteesta Euroopassa. Niinistö kertoi Karisille Suomen päätöksenteosta mahdolliseen Nato-jäsenyyteen liittyen, ja Karis totesi Viron vahvan tuen Suomelle ja sen valinnoille.

Presidentti Niinistö tapasi Viron presidentin Helsingissä

17.25 Saksaan Venäjältä tulevan maakaasun määrä on pudonnut neljänneksellä sen jälkeen kun Ukraina keskeytti maakaasun siirron keskeisessä putkistossa, kertovat saksalaisviranomaisten tilastot.

Saksan mukaan se on onnistunut korvaamaan venäläisen kaasun tuonnilla Norjasta ja Hollannista.

Kaasunsiirrosta vastaava ukrainalaisyritys sanoo, ettei pysty enää siirtämään kaasua turvallisesti Venäjän hyökkäyksen vuoksi. 

Ukraina keskeytti maakaasun siirron, kaasuvirta Saksaan pieneni heti neljänneksellä

16.58 Donetskin ja Luhanskin alueet estävät pääsyn Facebookiin ja Instagramiin. Päätös on linjassa Venäjän suhtautumisessa länsimaisiin sosiaalisen median palveluihin. Asiasta kertovat muun muassa Reuters ja The Guardian.

Donetskin viestintäministeriö syytti Facebookin ja Instagramin omistavaa Meta-yritystä venäjänkielisiin käyttäjiin kohdistettujen, väkivaltaan yllyttävien viestien sallimisesta. Luhansk ilmoitti sosiaalisen median palvelujen estämisestä omassa lausunnossaan.

Venäläistuomioistuin määritteli maaliskuussa Metan syyllistyneen "ekstremistiseen toimintaan". Facebook ja Instagram olivat ennen Venäjän asettamaa toimintakieltoa erityisesti maan nuorison suosiossa.

Donetskiin ja Luhanskiin perustettuja "kansantasavaltoja" pidetään yleisesti Venäjän nukketasavaltioina.

15.56 Jos Ukraina olisi ollut Naton jäsen, sotaa ei olisi tullut.

Näin Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi totesi tänään ranskalaisen Science Po Paris -yliopiston opiskelijoille videoyhteydellä järjestetyssä tilaisuudessa. Asiasta kertovat muun muassa Reuters ja The Guardian.

Zelenskyi totesi myös, ettei sota Ukrainassa "tule kestämään ikuisesti". Hän ei kuitenkaan näe mahdollisuutta rauhanneuvotteluille lähitulevaisuudessa.

Zelenskyin mukaan "jokainen uusi Butsha" vähentää Ukrainan halukkuutta neuvotella Venäjän kanssa. Tällä presidentti viittasi ukrainalaisessa Butshan kaupungissa paljastuneisiin venäläisjoukkojen julmuuksiin.

Zelenskyi kertoi myös halustaan saada Venäjän valloittamat alueet takaisin Ukrainan hallintaan ennen sodan lopettamista.

– Saatuamme takaisin kaiken mikä on meidän, teemme tästä lopun.

15.43 Kremlin tiedottaja Dmitry Peskovin mukaan Venäjä seuraa tarkasti kaikkea Naton toimintaa Venäjän rajoilla. Peskovin kommentti on reaktio Britannian pääministeri Boris Johnsonin Suomeen ja Ruotsiin kohdistuvaan vierailuun. Vierailullaan Johnson allekirjoitti poliittisen solidaarisuusjulistuksen Ruotsin kanssa. Vastaava sopimus on tarkoitus allekirjoittaa tänään myös Suomen kanssa.

Peskov kertoi asiasta päivittäisessä lehdistötilaisuudessaan, jossa hän myös vakuutti Venäjän sotilasoperaation Ukrainassa sujuvan suunnitelmien mukaan. Peskovin tiedotustilaisuudesta uutisoi muun muassa The Guardian.

14.58 Venäjä on avannut yhdeksän uutta tilapäistä majoituskeskusta vastaanottaakseen ihmisiä Ukrainasta, kertoi Venäjän valtion uutistoimisto RIA Novosti keskiviikkona.   Tällä hetkellä 66 keskusta sijaitsee Rostovin alueella, joka on Ukrainan kansalaisten tärkein "sisääntuloportti" Venäjälle.   Ukrainan viranomaiset väittävät, että Venäjä karkottaa ihmisiä väkisin Mariupolista ja muilta Donbasin alueilta. Ukrainan mukaan kyse on sotarikoksesta, uutisoi CNN.

14.38 YK:n pääsihteeri António Guterres ei usko nopeisiin rauhanneuvotteluihin Ukrainassa. Puhuessaan tiedotustilaisuudessa Itävallan presidentin Alexander Van der Bellenin kanssa Guterres sanoi The Guardianin mukaan näin:

- Tämä sota ei kestä ikuisesti. Tulee aika, jolloin rauhanneuvottelut käydään. En näe sitä lähitulevaisuudessa. Mutta voin sanoa yhden asian. Emme koskaan anna periksi.

14.24 Venäjän asettamat Hersonin alueen viranomaiset Etelä-Ukrainassa sanoivat aikovansa vedota Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin, jotta alue liitettäisiin Venäjään.

Asiasta kertoi Venäjän hallussa olevan Hersonin viranomainen Kiril Stremusov venäläisten uutismedioiden mukaan.

Huhtikuussa Britannian puolustusministeriö julkaisi tiedusteluraportin, jonka mukaan Venäjä suunnittelee Hersoniin lavastettua kansanäänestystä oikeuttamaan Venäjän miehitys.

Herson on ministeriön mukaan avainasemassa Venäjän tavoitteessa rakentaa maayhteys Krimille ja saada Etelä-Ukraina hallintaansa. Venäjän joukot valtasivat Hersonin maaliskuun alussa.

14.11 Venäjä on menettänyt Ukrainassa yli 26 300 sotilastaan helmikuun lopulta lähtien, sanoo Ukrainan puolustusministeriö. Asiasta kertoo muun muassa BBC.

Lisaksi Ukraina sanoo Venäjän menettäneen muun muassa melkein 1 200 tankkia, yli 2 800 panssaroitua taisteluajoneuvoa sekä noin 360 lentokonetta ja helikopteria.

Lukuja ei ole voitu vahvistaa riippumattomasti.

Huhtikuun lopulla Britannian puolustusministeriö arvioi 15 000 venäläissotilaan kuolleen Ukrainassa Venäjän aloittaman hyökkäyssodan aikana.

Voitonpäivän puheessaan myös Venäjän presidentti Vladimir Putin viittasi kuolleisiin venäläissotilaisiin, antamatta mitään lukuja.

13.47 Presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin (sd) kertovat myönteisestä Nato-kannastaan torstaina aamupäivällä, uutisoi Ilta-Sanomat. Yhteistä tiedotustilaisuutta ei voida järjestää, koska Marin on Japanissa. IS:n mukaan valtiojohto paljastaa Nato-korttinsa yhteisellä kannanotolla.

13.41 Harkovan kuvernöörin Oleg Synegubovin mukaan venäläisjoukot "tekevät kaikkensa vahingoittaakseen mahdollisimman monia siviilejä”. Synegubov väittää Telegram-viestissään, että venäläiset joukot ovat jättäneet alueelle "tappavia ansoja" samalla kun joukot jatkavat hyökkäystään.

Venäläisjoukot kylvävät Ukrainassa kauhua nyt "tappavilla ansoilla"

13.12 Venäjä aikoo tuoda oman valuuttansa, mediansa ja internet-palvelunsa osaan miehittämistään osista Ukrainassa, uutisoi BBC. Erityisesti aie koskee eteläistä Hersonin kaupunkia, joka oli ensimmäinen iso Venäjän valtaama kaupunki Ukrainassa.

13.04 Nato-jäsenyyden kannatus on Helsingin Sanomien keskiviikkona julkaiseman gallupin mukaan edelleen noussut. Nyt Nato-jäsenyyttä kannattaa kyselyn mukaan 73 prosenttia suomalaisista. Jäsenyyden kannatus on noussut kahdessa viikossa kahdeksan prosenttiyksikköä.

HS-gallup: Nato-kannatus noussut Suomessa 73 prosenttiin

12.26 Ainakin 3 000 ihmistä on kuollut Ukrainassa, koska he eivät ole päässeet hoitoon kroonisten sairauksiensa vuoksi, kertoo Maailman terveysjärjestö. Tähän mennessä on dokumentoitu noin 200 hyökkäystä Ukrainan terveydenhuoltolaitoksiin. Vain muutama sairaala on tällä hetkellä toiminnassa.  

11.56 Iäkäs harkovalaismies jättää päivittäin ovelleen lapun, jossa hän kertoo selvinneensä jälleen yhden päivän venäläisten hyökkäyksessä. Ukrainan ulkoministeriön Facebook-päivitys aiheesta on kerännyt tykkäyksiä ja kommentteja.

11.51 EU:n ehdotus Venäjän vastaisista öljypakotteista tuhoaisi Unkarin talouden, varoittaa Facebookissa ulkoministeri Peter Szijjarto. Hän katsoo, että öljysaartoa sovellettaisiin putkistojen sijaan vain merikuljetuksissa.

11.16 Ukrainan asevoimat kertoo päivityksessään, että se olisi torjunut kaksitoista vihollisen hyökkäystä, tuhonnut kaksitoista panssarivaunua, neljä tykistöjärjestelmää, 19 panssaroitua taisteluajoneuvoa ja seitsemän autoa. Lisäksi Ukrainan asevoimat väittää, että Venäjä häiritsee elektronisesti Ukrainan radiokanavia. Asiasta uutisoi The Guardian, joka ei ole voinut vahvistaa tietoja. The Kiev Independent kertoo Twitterissä tuoreimman arvion venäläisten menetyksistä.

11.06 Venäjän asevoimat väittää päivittäisessä katsauksessaan osuneensa yöllä yhteensä 93 ukrainalaiskohteeseen - mukaan lukien Ukrainan armeijan kaksi komentoasemaa ja kolme ammusvarastoa. Kuolleita olisi yli 280. Venäjän asevoimat väittää myös tuhonneensa yhdeksän ukrainalaista miehittämätöntä ilma-alusta. Venäläisten saavutuksista uutisoi The Guardian, joka ei ole voinut vahvistaa tietoja.

10.58 Manchester Cityn ukrainalainen jalkapalloilija Oleksandr Zinchenko kertoo Instagramissa harjoittelustaan 10-vuotiaan ukrainalaisen pakolaisen kanssa. 10-vuotis Andriy pakeni sotaa perheensä kanssa Britanniaan.

- Seitsemänkymmentäviisi päivää sitten tämä poika haaveili jalkapalloilijan urasta ja harjoitteli huolettomasti joukkueensa kanssa. Tänään hän haaveilee vain yhdestä - rauhasta maassamme. Normaalista elämästä kotona, Zinchenko kirjoittaa.

10.43 Mariupolissa Azovstalin tehtaalla olevat ukrainalaissotilaat pyytävät apua haavoittuneilleen, kertoo Guardian-lehti.

Azovin rykmentin Telegram-viestipalvelussa julkaisemissa kuvissa näkyy haavoittuneita ukrainalaissotilaita, joita hoidetaan tehtaan uumenissa surkeissa ja epähygieenisissä olosuhteissa ilman riittävää ruokaa ja lääkkeitä. Moni on menettänyt raajansa.

Kuvien mukaan on liitetty avunpyyntö YK:lle ja Punaiselle ristille, jotta ne pelastaisivat sotilaat pois tehtaalta ja toimittaisivat heidät kunnolliseen hoitoon.

Sokkeloinen Azovstalin tehtaan alue on Mariupolin kaupungin viimeinen puolustuslinnake, jota Venäjän joukot eivät vielä ole onnistuneet täysin valtaamaan.

10.05 Ukrainan mukaan sen joukot ovat saaneet vallattua takaisin Harkovan pohjoispuolella sijaitsevia kyliä ja alueita Venäjän joukoilta. Asiasta uutisoi muun muassa BBC.

Harkova on Ukrainan toiseksi suurin kaupunki Koillis-Ukrainassa.

Ukrainan armeijan edustajan mukaan takaisin on vallattu Tsherkaski Tyshkyn, Ruski Tyshkin, Borshtshovan ja Slobozhansken alueet.

Myös yhdysvaltalainen Institute for Study of War -ajatushautomo kertoi yhden venäläislähteen väittäneen, että venäläisjoukot alueella on työnnetty takaisin lähelle Venäjän rajaa.

9.50 Britannian pääministeri Boris Johnson allekirjoittaa tämänpäiväisellä Ruotsin-vierailullaan sopimuksen syvennetystä puolustus- ja turvallisuusyhteistyöstä Ruotsin ja Britannian välillä, kertoo ruotsalainen Aftonbladet-lehti.

Aftonbladetin tietojen mukaan allekirjoitettava sopimus liittyy riskialttiiseen aikaan Ruotsin mahdollisen Nato-jäsenhakemuksen jättämisen ja jäsenyyden hyväksymisen välillä.

Johnson vierailee tänään Ruotsin ohella myös Suomessa. Vierailun aikana hän keskustelee presidentti Sauli Niinistön kanssa.

9.18 Yhdysvaltain edustajainhuone on äänestänyt 40 miljardin dollarin eli noin 38 miljardin euron tukipaketista Ukrainalle.

Äänestys tehtiin tiistaina sen jälkeen, kun Yhdysvaltain presidentti Joe Biden varoitti Ukrainalle toimitettavien varojen olevan loppumassa.

Yhdysvaltain senaatin odotetaan vahvistavan päätös ensi viikon loppuun mennessä. Päätös nostaisi Yhdysvaltojen avun Ukrainalle yhteensä noin 54 miljardiin dollariin eli 51 miljardiin euroon.

Tuki suunnataan Ukrainan puolustukseen sekä humanitaariseen ja taloudelliseen apuun. Presidentti Zelenskyi kiittää avusta Twitterissä.

Yhdysvaltojen tukipaketti Ukrainalle etenee – edustajainhuone äänesti 38 miljardin euron tuesta

8.44 Pentagonin mukaan Putin on kaksi viikkoa jäljessä suunnitelmistaan ​​Donbasissa ja Etelä-Ukrainassa. USA:n puolustusministeriön korkea virkamies sanoi toimittajille pidetyssä suljetussa tiedotustilaisuudessa tiistaina, että Venäjän armeijan eteneminen Ukrainassa on noin kaksi viikkoa jäljessä Putinin tavoitteesta. Asiasta kertoo Twitterissä The Kiev Independent -lehti.

Azovstalin tehtaalla haavoittuneet ukrainalaissotilaat pyytävät apua – Ukraina sanoo vallanneensa takaisin alueita Harkovan pohjoispuolella