Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Energiateollisuus: Ydinvoiman suosio Suomessa ennätyskorkealla

Ydinvoiman kannatus on Suomessa korkeammalla kuin koskaan, käy ilmi Energiateollisuus ry:n teettämästä kyselystä.

Kyselyssä myönteisesti ydinvoimaan suhtautui 60 prosenttia vastanneista ja kielteisesti 11 prosenttia vastanneista. Vuosi sitten julkistetussa vastaavassa kyselyssä myönteisesti ydinvoimaan suhtautui 49 prosenttia vastaajista. Kielteisesti suhtautuvia oli tuolloin 16 prosenttia.

Kaikkien eduskuntapuolueiden kannattajien keskuudessa ydinvoiman kannatus on selvästi korkeampaa kuin vastustus.

Energiateollisuus ry:n johtajan Jari Kostaman mukaan suomalaisten tietoisuus ilmastonmuutoksesta on keskeinen selittäjä sille, että ydinvoiman kannatus on noussut jo useita vuosia. Kyselyn mukaan 62 prosenttia vastaajista piti ydinvoimaa tärkeänä keinona torjua ilmastonmuutosta.

– Nyt kannatusta näyttäisi entisestään nostaneen kallistunut fossiilisen energian hinta ja tarve irrottautua energiayhteistyöstä Venäjän kanssa. Omavaraisuus energiantuotannossa on aika suosittu ajatus näissä olosuhteissa, Kostama sanoo Energiateollisuuden tiedotteessa.

Fennovoima-kuvio ei heikentänyt kannatusta?

Kyselyn aineisto kerättiin juuri ennen Fennovoiman päätöstä lopettaa yhteistyö venäläisen Rosatomin kanssa, mutta Kostama ei usko, että luopumisella on negatiivista vaikutusta ydinvoiman kannatukseen, vaan vaikutus oli mahdollisesti päinvastainen.

Ydinvoiman kannatusta on mitattu yhtäjaksoisesti vuodesta 1983, ja kannatusluku oli nyt korkeammalla kuin kertaakaan mittaushistoriassa.

Kantar Publicin tekemään kyselyyn vastasi hieman yli tuhat henkilöä maalis-huhtikuun vaihteessa.