Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tilastokeskus: Lasten kokema aineellinen puute on vähentynyt – yleisin puute oli, ettei lapsella ollut mahdollisuutta lomailla kodin ulkopuolella esimerkiksi mökillä tai sukulaisten luona

Lasten kokema aineellinen puute on vähentynyt, kertoo Tilastokeskus. Viime vuonna vajaa seitsemän prosenttia 1–15-vuotiaista lapsista koki aineellista puutetta vähintään yhdessä perustarpeessa. Tämä tarkoittaa 57 000:ta lasta.

Vielä vuonna 2009 puutetta vähintään yhdellä mittarilla koki joka kymmenes lapsista.

Lasten aineellisella puutteella tarkoitetaan sitä, että kotitaloudella ei ole varaa tiettyihin lapsen elämään kuuluviin perusasioihin. Lasten kokemaa aineellista puutetta mitataan kolmellatoista eri mittarilla. Perusasioihin lasketaan esimerkiksi uudet vaatteet, hedelmien tai vihannesten syöminen joka päivä ja viikon loma poissa kotoa vähintään kerran vuodessa.

– Suomessa lasten vakavampi aineellinen puute, jossa lapsilla olisi pulaa useissa perustarpeissa, on melko harvinaista, kertoo Tilastokeskuksen yliaktuaari Kaisa-Mari Okkonen tiedotteessa.

Ulko- ja sisäleikkivälineet perustarve

Yleisin lasten kokema puute oli, että heillä ei ollut mahdollisuutta lomaan poissa kotoa, esimerkiksi sukulaisten luona tai mökillä.

Lapsen elämään kuuluviin perustarpeisiin lasketaan myös esimerkiksi ulkoleikkivälineet, sisäleikkivälineet, säännöllinen vapaa-ajan harrastus, lapsen merkkipäivien juhliminen, lapsen kavereiden kutsuminen kotiin ja kouluretkille osallistuminen.

Aineellisen puutteen kokeminen on tavallisempaa yhden vanhemman kotitalouksiin kuuluvilla lapsilla kuin kahden aikuisen kotitalouksiin kuuluvilla lapsilla. Yhden vanhemman kotitalouksiin kuuluvista lapsista noin 14 prosenttia koki viime vuonna aineellista puutetta vähintään yhdellä mittarilla, kun kahden aikuisen talouksissa osuus oli noin 5 prosenttia.