Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Turkin Cavusoglu kehui tapaamista USA:n Blinkenin kanssa erittäin positiiviseksi – Erdogan toisti kielteisen kantansa

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on jälleen ilmaissut vastustuksensa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydelle, kertoo turkkilainen uutistoimisto Anadolu Ajansi.

Hänen mukaansa Turkki jatkaa edelleen "ein" sanomista maiden jäsenyydelle ja on ilmaissut asian liittolaisilleen.

Erdogan nosti jälleen esille näkemyksensä siitä, että Suomi ja Ruotsi "majoittaisivat" terroristeja tukemalla kurdijärjestö PKK:ta ja sen syyrialaishaaraa YPG:ta. Hänen mukaansa maat tukevat järjestöjä paitsi aseellisesti, myös rahallisesti.

Hänen mukaansa Natoon, joka on turvallisuusjärjestö, ei voida hyväksyä tällaisia jäseniä.

Cavusoglu: Myönteiset keskustelut

Turkin ulkoministeri Mevlüt Cavusoglu taas kertoi, että hänen keskustelunsa Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenin kanssa olivat "erittäin myönteiset." Ulkoministerit puhuivat New Yorkissa muun muassa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyshakemuksista, joihin Turkki on suhtautunut nihkeästi.

Cavusoglu kertoi Blinkenin vakuuttaneen hänelle, että Yhdysvallat vie eteenpäin viestin Turkin turvallisuushuolista. Hän toisti Turkin hallinnon näkemyksen siitä, että Nato ei voi hyväksyä jäseniä, jotka tukevat "terroristijärjestöjä."

Turkkia on hiertänyt Suomen ja Ruotsin kohdalla muun muassa se, että Turkin mielestä ne suojelevat sen terroristisina pitämiä kurdijärjestöjä. Cavusoglu toi Blinkenille esiin sen, että niin Suomen ja Ruotsin kuin myös Yhdysvaltojen tuki kurdijärjestöille pitäisi lopettaa.

– Haluamme, että Turkin huoliin vastataan myös käytännössä, ei vain sanoin. Tämä ei koske vain Ruotsia ja Suomea, vaan myös muita liittolaisia, Cavusoglu sanoi tapaamisen jälkeen turkkilaislehti Hürriyetin mukaan.

Cavusoglu ja Blinken puhuivat myös muun muassa Turkin aikomuksista ostaa Yhdysvalloilta F-16-hävittäjiä.

Reuters: Cavusoglu ärähti lauantaina Ruotsin ulkoministerille

Reutersin mukaan Cavusoglu aiheutti lauantaina pienimuotoisen kohtauksen Naton ulkoministerikokouksessa Berliinissä, jossa myös Suomen ja Ruotsin edustajat olivat paikalla.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan oli päivää aiemmin yllättänyt Nato-liittolaisensa sanomalla, ettei Turkki voi suhtautua positiivisesti Suomen ja Ruotsin Nato-hakemuksiin. Lauantaina Berliinissä Cavusoglu linjasi Turkin vaatimukset Suomen ja Ruotsin hakemusten hyväksymiseksi. Reutersin Nato-diplomaattilähteiden mukaan tämä korotti ääntään puhuessaan Ruotsin ulkoministerille Ann Lindelle.

– Meille se oli historiallinen hetki, mutta Cavusoglu sanoi, että häntä ärsyttää Linden 'feministinen politiikka', mikä toi tilanteeseen draamaa, eräs nimettömänä pysytellyt diplomaatti sanoi.

Diplomaatit kuvailivat Cavusoglun käytöstä "noloksi."

Turkkilainen diplomaattilähde puolestaan sanoi Reutersille, että Cavusoglu oli kertonut Turkin näkökohdista kunnioittavasti, ja torjunut Linden väitteen siitä että Turkin vastustus johtui Ruotsin feministisestä ulkopolitiikasta.

– Hänen (Linden) kommenttinsa eivät auta Ruotsin Nato-hakua, kun taas Suomen lausunnot ovat huolellisesti muotoiltuja, turkkilaislähde sanoi.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.