Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Johnson sanoi ottavansa vastuun partygate-juhlista, mutta ei ole aikeissa erota

Britannian pääministeri Boris Johnson sanoo ottavansa täyden vastuun koronasäännöksiä rikkoneista juhlista virka-asunnollaan. Pääministeri ei kuitenkaan ole aikeissa erota partygatena tunnetun skandaalin vuoksi.

– Otan täyden vastuun kaikesta, mitä tapahtui valvontani alla, Johnson sanoi kansanedustajille parlamentissa.

– Olen nöyrä ja olen oppinut läksyni.

Johnson sanoi toivovansa, että asiasta voitaisiin nyt "siirtyä eteenpäin".

Pääministeri puhui parlamentin kyselytunnilla sen jälkeen, kun hallinnon virkakuntaan kuuluvan Sue Grayn raportti juhlista julkaistiin kokonaisuudessaan aiemmin päivällä.

Myöhemmin iltapäivällä Johnson piti tiedotustilaisuuden, jossa hän toisti jälleen kerran ajatelleensa, että oli toiminut sääntöjen puitteissa.

Erään toimittajan kysyessä onko hän ajatellut eroamista, Johnson vastasi tuntevansa, että hänen tehtävänsä on jatkaa työtään.

Grayn raportti vaatii, että Britannian poliittisen ja virkamiesjohdon on kannettava vastuunsa koronasulun aikaisista, partygatena tunnetuista juhlista pääministerin virka-asunnolla.

– Tutkimiini tapahtumiin osallistui hallituksen johtoa. Osaa näistä tapahtumista ei olisi saanut antaa järjestää lainkaan, raportissa sanotaan.

– Tämän asian keskiössä olevan korkea-arvoisen poliittisen ja virkamiesjohdon täytyy kantaa vastuunsa tästä kulttuurista, teksti jatkuu.

Monet tapahtumat koronasäännösten vastaisia

Grayn raportin päätelmien mukaan monet tutkituista tapahtumista eivät olleen lainkaan linjassa koronasäännöksien ja ohjeiden kanssa.

– Sain selville, että osa henkilökunnasta oli nähnyt tai joutunut sellaisen käytöksen kohteeksi, josta he olivat huolissaan, mutta jota he eivät silloin voineet tuoda kunnolla esille, Gray päätteli.

– Tietooni tuotiin myös lukuisia esimerkkejä, jotka kertovat turvahenkilökuntaan ja siivoojiin kohdistuneesta kunnioituksen puutteesta ja huonosta kohtelusta. Tätä ei voi hyväksyä.

Raportin mukaan valtaosaa juhlista ei olisi tullut järjestää lainkaan.

Grayn raportista julkistettiin osa jo tammikuussa, mutta koko raporttia ei tuolloin julkaistu, koska Lontoon poliisi oli niin ikään aloittanut oman tutkintansa asiasta.

"Ei korkeimpien standardien mukaista käytöstä"

Gray ei suositellut rangaistuksia tai sanktioita, koska se ei kuulunut hänen toimivaltaansa, mutta totesi, ettei käytös ole ollut hyväksyttävää.

– Yleisöllä on oikeus odottaa, että tällaisilla virkapaikoilla käyttäydytään vain korkeimpien mahdollisten standardien mukaan. On selvää, että näin ei ole tapahtunut.

Grayn raportista julkistettiin osa jo tammikuussa, mutta koko raporttia ei tuolloin julkaistu, koska Lontoon poliisi oli niin ikään aloittanut oman tutkintansa asiasta.

Poliisi antoi tutkinnan seurauksena sakkoja yli 80 ihmiselle, myös pääministerille.

-----

Lähteinä uutistoimisto AFP, BBC ja Guardian.