Hoitajajärjestöt Tehy ja Super kertovat, että Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin esittämä erillisratkaisu työkiistaan on kaatumassa kunta-alan muiden neuvotteluosapuolien vastustukseen.
Tehy ja Super syyttävät, että muiden kunta-alan järjestöjen edunvalvonta rakentuu ennen kaikkea vapaamatkustamiselle hoitajien siivellä.
Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johto on lähestynyt hoitajajärjestöjä ajatuksella erillissopimuksesta, jolla hoitajat saisivat palkankorotukset ja palkkaohjelman ja sairaanhoitopiiri työrauhan määräajaksi.
Erillissopimus on saanut täystyrmäyksen muun muassa Kuntatyönantajat KT:lta. Hoitajajärjestöjen mukaan muut kunta-alan työntekijäjärjestöt vaativat samoja korotuksia myös lääkäreille ja muulle henkilökunnalle, vaikka sopimisen tarkoituksena on hoitajapulan ratkaiseminen palkkaohjelmalla.
Tehy ja Super kertovat, että Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri perusteli avausta vaikealla hoitajapulalla, hoitojonojen pitkittymisellä sekä tilanteesta seuraavilla kustannuksilla ja haitalla alueen väestölle.
– Kiitämme lämpimästi sairaanhoitopiiriä ja sen johtoa rohkeasta uudesta avauksesta tilanteessa, jossa valtakunnallista hoitajapulaan tarttuvaa neuvotteluratkaisua ei ole saatu aikaan eikä työrauhaa ole näköpiirissä, sanoo Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen tiedotteessa.
Koko kunta-alan työehtoneuvottelut jumissa
Superin puheenjohtaja Silja Paavola kertoo puolestaan toivovansa, että Kuntatyönantajat kuulee Kanta-Hämeen hätähuudon ja ryhtyy aidosti neuvottelemaan hoitajapulaa helpottavasta pelastusohjelmasta.
– Tarvitsemme ratkaisuksi valtakunnallisen sopimuksen ja valtion rahoituksen hoitajien pelastusohjelmalle, Paavola sanoo.
Hoitajajärjestöjen työehtokiista on ajanut jumiin koko kunta-alan työehtoneuvottelut. Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Jukon puheenjohtaja Olli Luukkainen arveli maanantaina, että kunta-alan riidan selvittely jatkuu vasta kesän jälkeen, "ellei tapahdu jotain hyvin merkillistä".
Sote-palvelut siirtyvät kunnilta hyvinvointialueille reilun puolen vuoden kuluttua. Rahoittajaksi tulee tällöin suoraan valtiovalta.
Ylityö- ja vuoronvaihtokieltoja lievennettiin
Tehy ja Super kertoivat tiistaina lieventävänsä ylityö- ja vuoronvaihtokieltoja kesän ajaksi. Järjestöjen mukaan niiden jäsenet voivat kesäkuun alun ja elokuun lopun välillä tehdä halutessaan ylityötä ja vaihtaa vuoroa, mutta työnantaja ei voi niihin määrätä.
Hoitajajärjestöt ovat vaatineet palkkaohjelmaa, jossa tavanomaisten sopimuskorotusten päälle palkkoihin tulisi vuosittain 3,6 prosentin korotus viiden vuoden ajan. Työnantajapuoli ei ole hyväksynyt tätä.