Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nato-keskusteluissa ei läpimurtoa – IS: lähteiden mukaan Turkin tarkoitus on rakentaa painetta Yhdysvalloille

Nato-keskusteluissa Turkin kanssa ei saavutettu lähteiden mukaan suuria edistysaskelia. Suomen ja Ruotsin valtuuskunnat tapasivat tänään Turkin edustajat Ankarassa. Ilta-Sanomien haastattelemien lähteiden mukaan asiallisesta ilmapiiristä huolimatta neuvotteluissa otetaan vasta ensiaskelia.

Haastatellut lähteet kertovat, että Turkin tavoitteena näyttää olevan paineen rakentaminen sille pakotteita asettaneita maita, kuten Yhdysvaltoja kohtaan, ei niinkään tilanteen nopea ratkaiseminen.

– He tietävät, kuinka kova kortti Suomen ja Ruotsin pidättäminen. Ratkaisun avaimet ovat Yhdysvalloilla, Ilta-Sanomat kirjoittaa lähteen sanoneen.

Turkkia hiertää etenkin Yhdysvaltojen suhtautuminen asejärjestelmien ja hävittäjien myymiseen Turkkiin, ja amerikkalaisten suhteet sen terroristeiksi luokittelemiin järjestöihin.

Yhdysvallat muun muassa sulki Turkin F-35 -ohjelman ulkopuolelle sen jälkeen, kun Turkki osti Venäjältä ohjuspuolustusjärjestelmän. Lisäksi Yhdysvaltain senaatissa on vastustettu vanhempien F-16 -hävittäjien myymistä Turkkiin, sillä edustajien mielestä nykyinen presidentti Erdogan ei ole demokratiaa ajava vallanpitäjä, jollaista aseyhteistyön lisääminen vaatisi.

Yhdysvallat on myös tukenut aseellisesti Syyriassa terroristijärjestö ISISiä vastaan taistelleita kurdijoukkoja, jotka Turkki on luokitellut terroristeiksi.

Neuvotteluissa on tämän päivän aikana lähteiden mukaan esitetty ratkaisuja siitä, kuinka Suomi ja Ruotsi voisivat tulla Turkin vaatimuksissa vastaan. Lisäksi turkkilaisille on selvitetty, että PKK nähdään Suomessa terroristijärjestönä. Myös terrorismilainsäädäntöä on tiukennettu.

Turkki on esittänyt Suomelle jo vuosia sitten listan henkilöistä, joita se pitää terroristeina. Se on lähettänyt myös yhdeksän luovutuspyyntöä edellisen kolmen vuoden aikana. Kaksi niistä on johtanut henkilön luovutukseen.