Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Venäjän miehitysjoukoille jaetussa ohjeessa annetaan lupa siviilien ampumiseen – myös lemmikkikoirat määrätty tapettavaksi

Venäjän Ukrainassa olevia joukkoja on ohjeistettu ampumaan varastelijat, Ukrainan paikallispuolustusjoukkojen jäseniksi epäillyt ja lemmikkikoirat, ukrainalaiset väittävät viitaten venäläisten hallusta löytymiin ohjeisiin. Asiasta uutisoi brittiläinen The Mirror.

Ohjeessa on ukrainalaisten mukaan kyse yksityiskohtaisista toimintaohjeista sotilaille, jotka on sijoitettu miehitetyille alueille Ukrainassa.

Ohjeissa muun muassa kielletään käyttämään termejä "tapettu, likvidoitu ja ammuttu" paikallisille puhuttaessa. Ohjeen mukaan kyseiset termit voisivat herättää paikallisissa kielteisiä reaktioita. Joukkoja on sen sijaan ohjeistettu kertomaan, että he ovat ratkaisseet ongelman, mikäli he ovat ampuneet ihmisen, jota on epäilty ryöstelijäksi tai paikallispuolustusjoukkojen jäseneksi.

Ohjeessa myös todetaan lemmikkikoirien olevan luvallinen kohde ammuttavaksi.

Sotilaita ohjeistetaan myös, miten paikallisille tulee vastata, mikäli nämä kyseenalaistavat venäläisten läsnäolon Ukrainassa. Sotilaiden tulee kertoa olevansa humanitäärisellä tehtävällä, koska Ukrainan viranomaiset ovat jättäneet paikalliset oman onnensa nojaan.

Sotilaiden tulee myös välttää mainitsemasta paikallisille, että he ovat ampuneet tykeillä heidän yhteisöjään. Jos paikalliset syyttävät miehittäjiä esimerkiksi sähkökatkoista, tulee venäläisten vastata syyn olevan todennäköisesti Ukrainan poliisissa ja "perääntyvissä sotilaissa, jotka eivät välitä asukkaista." Vaihtoehtoisesti sotilaat voivat todeta Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin määränneen sähköjen katkaisun. Useissa muissakin ohjeen kohdissa kehotetaan syyttämään Zelenskyita ja viranomaisia kaikista paikallisten ongelmista.

Sotilaita myös kehotetaan vastaamaan paikallisten kysymyksiin kysymyksillä, jolloin kyselijä joutuukin vastaajan rooliin. Sotilaiden ei myöskään tule sanoa olevansa Venäjältä, vaan heidän tulee kertoa olevansa sekä venäläisiä että ukrainalaisia, mutta ennen kaikkea ortodokseja.