Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Liki sata kuollut rankkasateissa ja maanvyöryissä Brasiliassa

Ainakin 91 ihmistä on kuollut ja 26 on kateissa Brasilian koillisosaa koetelleiden tulvien ja maanvyöryjen jäljiltä, kertoivat viranomaiset maanantaina. Tuhannet ovat menettäneet kotinsa.

Brasilian presidentti Jair Bolsonaro tutustui tuhoihin Recifen kaupungin ympäristössä Pernambucon osavaltiossa maanantaina helikopterista. Bolsonaron mukaan maa oli tulvien jäljiltä niin vetistä, ettei hänen helikopterinsa pystynyt laskeutumaan.

Rajut sateet ovat jatkuneet alueella useiden päivien ajan. Välistä olosuhteet ovat olleet niin huonot, että etsintä- ja pelastustyöt on jouduttu keskeyttämään.

Satoja kuollut rankkasateissa

Kuluneen vuoden aikana Brasiliassa on kuollut satoja ihmisiä rankkasateiden aiheuttamissa tulvissa ja maanvyörymissä.

Helmikuussa yli 230 ihmistä kuoli Petropolisin kaupungissa Rio de Janeiron osavaltiossa. Huhtikuun alussa osavaltiossa kuoli 14 ihmistä rankkasateissa ja maanvyörymissä.

Asiantuntijoiden mukaan sadekauden rankkasateiden määrää ja voimakkuutta Brasiliassa lisäävät Tyynenmeren syklisestä viilenemisestä vastaava La Nina -ilmiö sekä ilmastonmuutos

Koska lämpimämpään ilmakehään mahtuu enemmän vettä, lisää ilmaston lämpeneminen rankkasateiden aiheuttamien tulvien riskiä ja voimakkuutta.

Paikallisen meteorologin Estael Siasin mukaan rankkasateet Pernambucossa johtuvat tyypillisestä kausittaisesta ilmiöstä jota kutsutaan "itäaalloiksi". Nämä ilmakehän häiriöalueet siirtyvät Siasin mukaan Brasilian koillisrannikolle Afrikan mantereelta.

– Muilla alueilla Atlantilla tämä epävakaus muodostaa hurrikaaneja, mutta Koillis-Brasiliassa se voi aiheuttaa runsaita sateita ja ukkosmyrskyjä.