Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Yön uutiskooste | EU-maiden johtajat sopuun venäläisen öljyn osittaisesta tuontikiellosta, EU antamassa Ukrainalle 9 miljardia euroa, WHO: Vielä ei huolta, että apinarokko olisi kehittymässä pandemiaksi

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

EU-maiden johtajat pääsivät sopuun venäläisen öljyn osittaisesta tuontikiellosta

EU-maiden johtajat ovat saavuttaneet yksimielisyyden venäläisen öljyn tuontikiellosta, joka kattaa yli kaksi kolmasosaa Venäjältä EU:hun tulevasta öljystä. Asiasta kertoo Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel Twitterissä.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen tviittaa, että käytännössä 90 prosenttia venäläisöljyn tuonnista EU:hun leikkautuu vuoden loppuun mennessä.

EU-maiden johtajat ovat keskustelleet venäläisöljyn tuontikiellosta ja kuudennesta pakotepaketista huippukokouksessaan Brysselissä.

Pääministeri Marin pitää venäläisen öljyn osittaista tuontikieltoa riittävän voimakkaana toimena

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kuvailee venäläisöljyn osittaista tuontikieltoa riittävän voimakkaaksi toimeksi, koska sillä pystytään puuttumaan merkittävään osaan Venäjän EU-maille myymästä energiasta.

EU-maiden johtajat ovat saavuttaneet yksimielisyyden tuontikiellosta, joka kattaa yli kaksi kolmasosaa Venäjältä EU:hun tulevasta öljystä. Tuontikieltoon jäi poikkeukseksi putken kautta Keski-Eurooppaan toimitettava öljy.

EU-komissio on kuitenkin arvioinut, että käytännössä katsoen 90 prosenttia venäläisöljyn tuonnista EU:hun leikkautuu vuoden loppuun mennessä.

EU on antamassa Ukrainalle 9 miljardia euroa uutta tukea

Huippukokouksessaan Brysselissä EU-maiden johtajat ovat sopineet että Ukrainalle annetaan uutta tukea 9 miljardia euroa. Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan summassa on kyse pääosin avustusmuotoisesta tuesta.

Päätös Ukrainalle annettavasta lisätuesta oli odotettu, sillä jäsenmailta oli tullut ajatukselle vahvaa tukea jo ennen huippukokouksen alkua.

Marinin mukaan kyse on Ukrainan lyhyen aikavälin rahoitustarpeiden kattamisesta. Keskustelua jatketaan vielä myöhemmin siitä, miten Ukrainan jälleenrakennusta voidaan tukea pitkällä aikavälillä.

Helsingin käräjäoikeus antaa tuomion katujengijutusta - syyttäjän mukaan Kaivohuoneelle oli suunniteltu väkivaltainen kostoisku

Helsingin käräjäoikeus antaa tänään tuomionsa niin kutsutussa katujengijutussa. Syyttäjä vaatii useille nuorille miehille vankeusrangaistuksia helsinkiläisen ja espoolaisen katujengin välisestä väkivalta- ja kostokierteestä.

Syyttäjän mukaan helsinkiläisjengi oli muun muassa suunnitellut väkivaltaista kostoiskua ravintola Kaivohuoneelle. Jengin suunnitelmissa oli syyttäjän mukaan tunkeutua ravintolaan mukanaan teräaseita ja ainakin yksi ampuma-ase.

Syytetyt ovat kiistäneet syytteen.

Amnesty: Koronan varjolla tehtiin vakavia ihmisoikeusloukkauksia

Viranomaiset ympäri maailmaa ovat koronatoimien varjolla syyllistyneet toistuvasti vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International tuoreessa raportissaan. Valvonnan, häirinnän ja väkivallan kohteeksi ovat joutuneet haavoittuvassa asemassa olevat ihmiset.

Myös viranomaisten antamat sakot ja varoitukset sekä pidätykset ja käskyt poistua julkisilta paikoilta kohdistuivat korostuneesti marginalisoituihin ryhmiin.

Raportti perustuu kyselyyn, johon vastasi 54 kansalaisjärjestöä 28 maasta.

WHO: Vielä ei ole huolta, että apinarokko olisi kehittymässä pandemiaksi

Maailman terveysjärjestö WHO ei ole toistaiseksi huolissaan siitä, että apinarokosta olisi kehittymässä maailmanlaajuista pandemiaa. Tartuntatauti on levinnyt viime aikoina Afrikan ulkopuolelle useisiin maihin, joissa tauti ei ole kotoperäinen.

Britannia vahvisti ensimmäisen apinarokkotartuntansa noin kaksi ja puoli viikkoa sitten. Tämän jälkeen WHO:lle on ilmoitettu lähes 400 epäiltyä ja vahvistettua tapausta noin paristakymmenestä maasta, jotka sijaitsevat kaukana taudin tavallisilta sijoilta.

YK:n alainen terveysjärjestö on ilmaissut huolensa "epätavallisesta tilanteesta". WHO painotti kuitenkin jälleen eilen, ettei viruksen vuoksi ole syytä paniikkiin. (Lähde: AFP)

Etelä-Ossetia peruu kansanäänestyksen Venäjään liittymisestä

Etelä-Ossetiassa ei järjestetäkään kansanäänestystä Venäjään liittymisestä. Suunnitelmat heinäkuisen äänestyksen järjestämiseksi perui alueen johtaja Alan Gagloev.

Lisäksi Gagloev määräsi, että Venäjän kanssa tulisi käydä viipymättä keskusteluja Etelä-Ossetian ja Venäjän lisäintegroitumista koskien.

Kansanäänestyksen järjestämisestä oli antanut aiemmin tässä kuussa määräyksen Gagloevin edeltäjä Anatoli Bibilov.

Etelä-Ossetia ja toinen kapinallisalue Abhasia julistautuivat itsenäiseksi Georgiasta vuonna 2008 Venäjän ja Georgian lyhyen sodan päätteeksi. Venäjän lisäksi vain Nicaragua, Venezuela ja Nauru ovat tunnustaneet alueiden itsenäisyyden. (Lähde: AFP)

Uefa on tilannut riippumattoman raportin Mestarien liigan finaalikaaoksen tapahtumista

Mestarien liigan finaalin kaaoksesta tehdään selvitys, kertoo Euroopan jalkapalloliitto Uefa sivuillaan. Jalkapalloliitto kertoo tilanneensa riippumattoman raportin, jossa tullaan tarkastelemaan päätöksentekoa, vastuita ja kaikkien finaaliin osallistuneiden tahojen toimia.

Uefan mukaan raportin löydökset tullaan kertomaan julkisesti.

Liverpoolin ja Real Madridin lauantainen ottelu viivästyi yli puolella tunnilla, koska stadionille pyrki ja pääsi katsojia väärennetyillä lipuilla.

Real Madrid voitti ottelun 1–0. (Lähde: AFP)

Maailmanlistan toisena olevan Medvedevin tie tyssäsi neljännelle kierrokselle Ranskan avoimissa

Miesten tenniksen kaksinpelin maailmanlistan toisena oleva Daniil Medvedev on hävinnyt Ranskan avoimissa Kroatian Marin Cilicille. Venäläisen Medvedevin turnaus tyssäsi neljännelle kierrokselle.

Cilic kukisti Medvedevin suoraan kolmessa erässä luvuin 6–2, 6–3, 6–2. Cilic on maailmanlistan sijalla 23.

Viime vuoden Ranskan avoimissa Medvedev eteni puolivälieriin asti. (Lähde: AFP)