Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Sanna Marin matkustaa Yhdysvaltoihin, uusi laki naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta astui voimaan tänään

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Pääministeri Marin kertoo lähtevänsä tänään Washingtoniin loppuviikoksi

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoo lähtevänsä tänään Yhdysvaltain pääkaupunkiin Washingtoniin. Pääministeri kertoo matka-aikeistaan Instagramissa, muttei avaa julkaisussaan tarkemmin matkan syytä. Marin kertoo olevansa Washingtonissa loppuviikon.

Myöhään eilisiltana julkaistussa videossa pääministeri kertoo myös palanneensa illalla Brysselistä Eurooppa-neuvoston kokouksesta.

STT ei tavoittanut alkuyöstä pääministerin esikuntaa kommentoimaan tulevaa Washingtonin-visiittiä.

OAJ: Eniten koulunkäynnin tukea tarvitsevat oppilaat kaipaavat erityisopetusta, muuten perusopetuksen tasa-arvo ei totetudu

Yhä useampi oppilas tarvitsee tukea koulunkäynnissä. Opetusalan ammattijärjestö OAJ on sitä mieltä, että oppilaat eivät kuitenkaan saa tarvitsemaansa tukea tasa-arvoisesti. Syynä on erityisesti se, että erityisopettajia ei ole Suomessa tarpeeksi.

Koska säädökset eivät määrittele tarkasti, miten tuen tarpeeseen pitää kouluissa vastata, oppilas saattaa jäädä vaille tarvitsemaansa oppimisen tukea, OAJ katsoo.

Uutissuomalainen: Yli puolet suomalaisista luopuisi Ahvenanmaan demilitarisoinnista

Enemmistö suomalaisista olisi valmiita luopumaan Ahvenanmaan demilitarisoinnista. Uutissuomalaisen kyselyssä 58 prosenttia vastanneista sallisi sotilaallisen läsnäolon Ahvenanmaalla. 16 prosenttia halusi pitää tilanteen ennallaan ja 28 prosenttia ei ottanut asiaan kantaa.

Ahvenanmaan maakuntahallituksen johtaja, maaneuvos Veronica Thörnroos muistuttaa, että Ahvenanmaan demilitarisointi perustuu kansainvälisiin sopimuksiin, jotka Suomi on solminut muiden valtioiden kanssa.

Uutissuomalaisen Tietoykkösellä teettämään kyselyyn vastasi tuhat suomalaista 11.–19. toukokuuta. Virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Uusi laki naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta astui voimaan

Naisten vapaaehtoista asepalvelusta koskeva laki on tullut voimaan tänään. Nyt naisten on jätettävä hakemukset asepalvelukseen jo 15. tammikuuta, jolloin naisten valintatilaisuudet on mahdollista järjestää samaan aikaan kutsuntojen kanssa.

Myös valintoihin liittyvät terveystarkastukset tulevat näin samaan rytmiin miesten kanssa.

Naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen voivat hakea 18–29-vuotiaat Suomen kansalaiset, joiden terveydentila sopii sotilaskoulutukseen.

Kurtturuusun päivät ovat luetut

Kurtturuusua ei enää tästä päivästä lähtien saa kasvattaa omalla kiinteistöllä. Kasvatuskielto tuli voimaan kolmen vuoden siirtymäajan päättyessä.

Kiinteistönomistajien pitää hävittää olemassa olevat kurtturuusut tai vähintään rajoittaa haittavaikutuksia ja estää leviämistä.

Kurtturuusu luokiteltiin Suomessa haitalliseksi vieraslajiksi vuonna 2019. Haitallisena vieraslajia pidetään silloin, jos se uhkaa luonnon monimuotoisuutta.

Suomessa haitalliseksi vieraslajiksi on luokiteltu kurtturuusun Rosa rugosa -laji ja sen valkokukkainen muoto. Tarhakurtturuusut eivät ole vieraslajisääntelyn piirissä.

Tanskassa äänestetään EU:n puolustuspolitiikkaan liittymisestä

Tanskassa järjestetään tänään kansanäänestys maan liittymisestä EU:n turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaan. Tanskalla on ollut vuodesta 1993 voimassa varauma, jolla se on jättäytynyt unionin yhteisen puolustuspolitiikan ulkopuolelle.

Pääministeri Mette Frederiksen ehdotti varaumasta luopumista pari viikkoa sen jälkeen kun Venäjä oli hyökännyt Ukrainaan. Lähes kaikki puolueet ja kyselyiden mukaan myös enemmistö kansalaista on valmis luopumaan lähes 30 vuotta voimassa olleesta varaumasta.

Tuloksia Tanskan kansanäänestyksestä on luvassa vasta iltamyöhään Suomen aikaa. (Lähde: AFP)

Yhdysvallat lähettää HIMARS-raketinheitinjärjestelmiä Ukrainaan, kertoo viranomaislähde

Yhdysvallat lähettää HIMARS-raketinheitinjärjestelmiä Ukrainaan, kertoo nimettömänä medialle kommentoinut yhdysvaltalainen viranomaislähde. Järjestelmän kantama on noin 80 kilometriä.

Lähteen mukaan järjestelmiä on tarkoitus käyttää venäläisjoukkojen etenemisen estämiseen Ukrainassa, ei iskuihin Venäjälle.

Muun muassa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on pyytänyt, että maahan lähetettäisiin raskaampia M270 MLRS -raketinheitinjärjestelmiä, jotka pystyvät ampumaan jopa 300 kilometrin päähän. Myös kevyempiä HIMARS-järjestelmiä on ollut Ukrainan toivelistalla. (Lähde: AFP)

Yhdysvalloissa on haudattu Uvalden kouluampumisen uhreja

Yhdysvaltain Texasissa on haudattu ensimmäiset Uvalden viimeviikkoisen kouluampumisen uhrit.

Tiistain aikana haudan lepoon laskettiin ainakin kaksi 10-vuotiasta kouluampumisen uhria.

Viime viikon tiistaina Texasin Uvalden kouluampumisessa kuoli 19 koululaista ja kaksi opettajaa. Kyseessä oli pahin kouluampuminen Yhdysvalloissa noin kymmeneen vuoteen.

Suurin osa koulun 7–10-vuotiaista oppilaista on latinotaustaisia ja vähävaraisista perheistä. Uvalden latinoenemmistöisessä kaupungissa asuu noin 15 000 ihmistä.

Tuoreen joukkoampumisen jälkimainingeissa on noussut jälleen esille vaatimuksia maan aselakien tiukentamisesta. (Lähde: AFP)

Biden pyysi Uuden-Seelannin pääministeriltä neuvoa väkivaltaan ja ääriajatteluun vastaamiseen

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on pyytänyt Washingtonissa vierailulla olleelta Uuden-Seelannin pääministeriltä Jacinda Ardernilta neuvoa väkivaltaan ja ääriajatteluun vastaamisessa.

Bidenin mukaan Ardernin hallinto on ottanut kansainvälisesti tärkeän roolin väkivaltaan ja ääriajatteluun puuttumisessa. Biden toivoo maiden tekevän asiassa yhteistyötä.

Uudessa-Seelannissa Ardernia on kiitelty siitä, miten hän vastasi Christchurchissa vuonna 2019 tehtyihin joukkoampumisiin. Yhteensä 51 ihmistä kuoli ja kymmeniä haavoittui, kun valkoista ylivaltaa kannattanut australialaismies hyökkäsi kahteen moskeijaan.

Iskujen jälkimainingeissa Ardern muun muassa kiristi nopeasti maan aselakeja. (Lähde: AFP)

Yli sata ihmistä on kuollut rankkasateissa ja maanvyöryissä Brasiliassa

Brasilian koillisosassa on kuollut jo yli sata ihmistä rankkasateiden aiheuttamissa tulvissa ja maanvyöryissä, kertovat maan viranomaiset. Yli 6 000 ihmistä on menettänyt kotinsa tai joutunut pakenemaan.

Sateet yltyivät Pernambucon osavaltiossa viikonloppuna. Perjantain ja lauantain välisenä yönä joissain osissa vettä tuli 70 prosenttia siitä, mitä normaalisti sataisi koko toukokuun aikana.

Ainakin 24 kuntaa on Pernambucon osavaltiossa julistanut hätätilan. (Lähde: AFP)

Nadal kukisti Djokovicin yli nelituntiseksi venähtäneessä koitoksessa - espanjalainen jatkaa välieriin

Espanjalainen tennissuuruus Rafael Nadal etenee miesten kaksinpelin välieriin tenniksen Ranskan avoimessa mestaruusturnauksessa.

Nadal kukisti mestaruuttaan puolustaneen serbialaistähti Novak Djokovicin yli nelituntiseksi venähtäneessä koitoksessa, joka päättyi Suomen aikaa alkuyöstä. Espanjalainen voitti puolivälieräottelun lukemin 6–2, 4–6, 6–2, 7–6 (7–4).

Nadal keikkuu maailmanlistalla viidennellä sijalla, kun taas Djokovic pitää listan kärkisijaa.

Välierissä Nadal saa vastaansa listakolmosena olevan Saksan Alexander Zverevin.

Nadal on voittanut Ranskan avoimet ennätykselliset 13 kertaa. (Lähde: AFP)