Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

THL suosittelee neljättä koronarokotetta 70 vuotta täyttäneille riskiryhmiin kuuluville

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tiedotteen mukaan THL suosittelee neljänsiä koronarokoteannoksia riskiryhmiin kuuluville 70–79-vuotiaille. Riskiryhmiin kuuluvat esimerkiksi vaikeaa sydän- tai keuhkosairautta, diabetesta ja sairaalloista lihavuutta sairastavat.

Aiemmin neljänsiä koronarokotuksia on suositeltu 12 vuotta täyttäneille vakavasti immuunipuutteisille, 80 vuotta täyttäneille, iäkkäiden hoivakodeissa asuville ja iäkkäille, jotka ovat järjestetyn kotihoidon tai omaishoidon piirissä sekä muillekin iäkkäille, joiden terveys ja toimintakyky ovat vastaavasti heikentyneet ja jotka eivät pärjää yksin kotona. 

Kunnat vastaavat koronarokotusten järjestämisestä ja kertovat, mistä ja milloin rokotuksen voi saada.

THL:ssä on arvioitu rekisteritietoja yhdistämällä, miten merkittävästi neljäs rokoteannos lisäisi suojaa kolme annosta saaneilla, kun otetaan huomioon henkilön vakavalle koronavirustaudille altistavat perussairaudet sekä nykyinen tai lähitulevaisuuden epidemiatilanne.

Koska ikä ja perussairaudet lisäävät vakavan taudin riskiä, eniten terveyshyötyä voidaan saavuttaa rokottamalla sellaisia riskiryhmiin kuuluvia 70–79-vuotiaita, jotka ovat toistaiseksi saaneet vain kolme annosta. Heitä on noin 300 000.

Kansalaisten yhdenvertainen kohtelu on tärkeää.

– Epidemiatilanteesta riippumatta erikoissairaanhoitoa tarvitsevan taudin riski on 70­–79-vuotiaille riskiryhmäläisille hieman suurempi kuin yli 80-vuotiaille, joilla ei ole vastaavia sairauksia, kertoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

– Neljänsien annosten laajentamisella varaudumme myös tulevaan. Emme voi poissulkea sitä, että väestössä alkaa laajasti kiertää entistä herkemmin leviävä koronavirusvariantti, joka voi lisätä sekä tartuntojen määrää että erikoissairaanhoidon tarvetta kesän ja alkusyksyn aikana, Nohynek jatkaa.

Suomen koronatilanne rauhoittumassa

THL:n tiedotteen mukaan koronavirusepidemia on Suomessa rauhoittumassa. Tartunnat, erikoissairaanhoidon ja tehohoidon tarve sekä kuolemat ovat edelleen laskussa.

Uudet jonkin verran tarttuvammat ja rokotussuojaa kiertävät omikronkannat BA.4 ja BA.5 ovat kuitenkin lisääntyneet Euroopassa, muun muassa Portugalissa. Uusienkin viruskantojen leviämistä todennäköisesti jarruttaa THL:n mukaan kesän aikana koronaviruksilla todettu vuodenaikavaihtelu.

Tämänhetkisen tiedon perusteella ei voida kuitenkaan luotettavasti ennustaa, lisäävätkö uudet jonkin verran herkemmin leviävät omikronlinjat tapausmääriä ja erikoissairaanhoidon tarvetta kesän aikana Suomessa.

Rokotuskattavuus on eurooppalaiseen tasoon verrattuna hyvä

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) mukaan Suomessa oli 31.5. mennessä todettu 1 097 810 rekisteröityä koronatapausta. Tehohoidossa on ollut yli 2000 ja erikoissairaanhoidossa noin 14 000 potilasta.

Koronavirustartuntaan liittyviä kuolemia oli sunnuntaihin 29.5. mennessä ilmoitettu Tartuntatautirekisteriin yhteensä 4 586. Koko epidemian aikana menehtyneiden keski-ikä (mediaani) on 83 vuotta.

Suomessa on annettu 1.6. mennessä yhteensä yli 12 miljoonaa koronarokoteannosta, ja rokotuskattavuus on eurooppalaiseen tasoon verrattuna hyvä. Lähes 88 prosenttia 18 vuotta täyttäneistä on 1.6. mennessä saanut vähintään kaksi koronarokoteannosta ja 60 vuotta täyttäneistä yli 87 prosenttia kolme rokoteannosta. Lähes 62 prosenttia 80 vuotta täyttäneistä on saanut neljännen rokoteannoksen.