Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee neljättä koronarokotusta kaikille 70 vuotta täyttäneille riskiryhmiin kuuluville.
Aiempaa hieman laajemmalla rokotussuosituksella valmistaudutaan uuteen korona-aaltoon, jonka arvioidaan olevan edessä ennemmin tai myöhemmin.
Aiemmin neljänsiä koronarokotuksia on suositeltu 80 vuotta täyttäneille tai vakavasti immuunipuutteisille ihmisille. Lisäksi neljänsiä rokoteannoksia on annettu iäkkäiden hoivakodeissa asuville ja järjestetyn kotihoidon tai omaishoidon piirissä oleville iäkkäille sekä muillekin iäkkäille, joiden terveys ja toimintakyky ovat heikentyneet.
Esimerkiksi Helsingin kaupunki on kertonut, että neljännen rokotuksen saavat 65 vuotta täyttäneet, jotka tarvitsevat toisen henkilön apua selviytyäkseen arjessa.
Uuden korona-aallon arvioidaan olevan edessä viimeistään syksyllä. Kesän lämpö ja aurinko vähentävät tapausmääriä, mutta toisaalta viime vuonna deltamuunnos lähti leviämään kesällä, sanoo THL:n johtava asiantuntija Carita Savolainen-Kopra STT:lle.
– Ei se täysin poissuljettu mahdollisuus ole, että kesän aikanakin uutta aaltoa tulee.
Aiempaa helpommin tarttuva kanta
THL:n ylilääkärin Hanna Nohynekin mukaan neljänsien annosten laajentamisella varaudutaan myös tulevaan.
– Emme voi sulkea pois sitä, että väestössä alkaa laajasti kiertää entistä herkemmin leviävä koronavirusvariantti, joka voi lisätä sekä tartuntojen määrää että erikoissairaanhoidon tarvetta kesän ja alkusyksyn aikana, Nohynek sanoo tiedotteessa.
Portugalissa ja Espanjan eteläosassa on käynnissä uusi koronatartuntojen aalto, joka liittyy uuteen omikronkantaan, kertoi johtaja Mika Salminen THL:stä sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ja THL:n yhteisessä koronatiedotustilaisuudessa.
Iberian niemimaalla omikronin uusi kanta BA.5 on syrjäyttämässä aiempia muotoja. Se on jonkin verran aiempaa tarttuvampi, mutta se ei näytä aiheuttavan aiempaa vakavampaa tautia.
– Uusi variantti väistää omikronin tapaan aiempien tartuntojen ja rokotusten antamaa tartuntojen suojaa, Salminen kertoi.
Varmistettuja tartuntoja alle kymmenen
Salmisen mukaan on viitteitä siitä, että uusi kanta leviäisi ainakin pääkaupunkiseudulla. Ensimmäinen tapaus todettiin pari viikkoa sitten Turussa.
Savolainen-Kopran mukaan uusi kanta ei kuitenkaan välttämättä tarkoita sitä, että tapausmäärät lähtisivät kasvuun.
– Voi olla, että tapahtuu kannan korvautumista toisella, Savolainen-Kopra sanoo.
Sekvenssivarmistettuja BA.5-kantaa olevia tartuntoja on Suomessa tällä hetkellä alle kymmenen.
Sekvenssivarmistus tulee parin viikon viiveellä todellisesta tilanteesta. Varianttia pystytään seulomaan myös pcr-testillä, vaikkakin hieman epävarmemmin.
Pcr-testin perusteella pystytään kuitenkin sanomaan, että vallalla olevan BA.2-variantin lisäksi liikkeellä on toistakin kantaa, johon BA.5-muoto sopisi.
Ennen kuun vaihdetta Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella noin kahdeksan prosenttia koronatartunnoista oli tätä uutta kantaa.
Teholla 15 koronaa sairastavaa
Tähän mennessä uusia päävirusmuunnoksia on syntynyt suunnilleen kuuden kuukauden välein.
– Tämä on se tapa, jolla tämä virus käyttäytyy, sanoi Salminen.
Suomessa koronatilanne on vakaa. Tällä hetkellä koronan määrä jätevesissä on hieman nousussa, vaikka virallisesti todettujen tartuntojen määrä on laskussa. Tämä lasku on jatkunut jo pitkään.
– Kun tilannetta seurataan monella eri indikaattorilla, niin on hieman ristiriitaistakin tietoa, sanoi STM:n osastopäällikkö Taneli Puumalainen tiedotustilaisuudessa.
Uusien koronapotilaiden määrä on laskenut huhtikuusta alkaen. Tiistaina sairaalahoidossa oli yhteensä 469 koronapotilasta, joista teho-osastolla oli 15 potilasta.
Kahden viikon aikana on kirjattu 213 koronaa sairastaneen ihmisen kuolemaa.
– Karkeasti noin kolmasosa on sellaisia, joilla korona ei välttämättä ole se ensisijainen hoidon syy, Puumalainen kertoi.
STM tiedotti tänään, että Suomessa otetaan kesän aikana käyttöön uusia koronalääkkeitä. Uusia lääkehoitoja kohdennetaan etenkin niille riskiryhmiin kuuluville koronapotilaille, joilla vakavan taudin todennäköisyys on suurin.
Lääkkeiden kahdenväliset hankinnat koronalääkkeitä kehittävistä yrityksistä on keskitetty Suomessa Husille.