Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtaisa väkijoukko hurrasi parvekkeella näyttäytyneelle kuningatar Elisabetille Lontoossa

Lontoossa kymmenettuhannet ihmiset hurrasivat kun kuningatar Elisabet ilmestyi tervehtimään yleisöä Buckinghamin palatsin parvekkeelle. Seuranaan hänellä oli muun muassa poikansa Walesin prinssi Charles sekä muita kuninkaallisen perheen jäseniä.

Britanniassa juhlitaan alkavana viikonloppuna kuningatar Elisabetin poikkeuksellisen pitkää 70-vuotista valtakautta. Puoliltapäivin Suomen aikaa Lontoossa alkoi näyttävä sotilas- ja musiikkiparaati Trooping the Colour.

Kansa hurrasi kun punaunivormuiset sotilaat marssivat The Mall -kadulla sotilassoittokunnan sävelten tahdittamana. Lähialueen puistoihin oli kerääntynyt aamusta asti juhlatuulella olevia ihmisiä piknik-koreineen.

96-vuotiaan monarkin osallistuminen juhlallisuuksiin on ollut epävarmaa hänen terveydentilansa takia.

Siniseen pukeutunut kuningatar nojasi keppiinsä ja rupatteli välillä lastenlastenlastensa kanssa samalla kun kuninkaalliset ilmavoimat RAF lensi kalustollaan palatsin yli. Taivaalla nähtiin uudenaikaisten koneiden lisäksi myös toisen maailmansodan aikaisia pommi- ja hävittäjäkoneita.

Lopuksi hävittäjät lensivät vielä numeron 70 taivaalle muodostaneessa kuviossa ennen kuin taitolentoryhmä Red Arrows veti Lontoon taivaalle Britannian lipun väriset savujuovat.

Vain harvat pääsevät parvekkeelle

Parvekkeella poseeraamisessa on vahvat perinteet, sillä ne alkoivat vuonna 1851 silloisen kuningatar Viktorian näyttäytymisellä kansalle. Perinne liittyy nimenomaan kuninkaalliseen perheeseen, sillä vain ani harvoin parvekkeella on nähty muita.

Poikkeuksen teki esimerkiksi pääministeri Winston Churchill toisen maailmansodan päättymisen jälkeen toukokuussa 1945 riemuitsevien väkijoukkojen edessä silloisen kuninkaan ja kuningattaren rinnalla. Tuona päivänä parvekkeella nähtiin myös prinsessa Elizabeth, nykyinen kuningatar.

Ensimmäinen kuninkaallinen suudelma parvekkeella nähtiin, kun prinssi Charles ja hänen silloinen puolisonsa prinsessa Diana avioituivat vuonna 1981.

Pitkän viikonlopun juhlintaan mahtuu myös muun muassa lauantainen suuri konsertti palatsilla. Siinä esiintyy joukko eturivin artisteja, luonnollisesti Queen-yhtyekin.

Kuningatar osallistuu tilaisuuksiin vointinsa mukaisesti, mutta kuninkaallisen perheen muita jäseniä nähdään eri yhteyksissä useaan otteeseen.

---

Lähteenä myös AFP.