Yön uutiskooste | Maria Ohisalo aloittaa ympäristö- ja ilmastoministerinä, enemmistö suomalaista kannattaa uuden ydinvoimalan rakentamista

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Maria Ohisalo aloittaa tänään ympäristö- ja ilmastoministerinä

Vihreiden puheenjohtaja, kansanedustaja Maria Ohisalo nimitetään tänään ympäristö- ja ilmastoministeriksi.

Nykyinen ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Kari (vihr.) puolestaan pyytää eroa ministerin tehtävästä.

Ministerivaihdos tapahtuu iltapäivällä presidentin esittelyssä.

Ohisalo pyysi eroa ministerin tehtävästä viime joulukuussa vanhempainvapaan vuoksi. Silloin hän toimi sisäministerinä.

Uutissuomalainen: Enemmistö suomalaisista kannattaa uuden ydinvoimalan rakentamista

Enemmistö kansalaisista kannattaa uuden ydinvoimalan rakentamista Suomeen, selviää Uutissuomalaisen teettämässä USU-gallupissa.

Vastaajista 55 prosenttia kannatti ja 19 prosenttia vastusti uuden ydinvoimalan rakentamista. 26 prosenttia ei osannut sanoa kantaansa.

Vanhemmat ikäluokat ja miehet kannattivat rakentamista enemmän kuin nuoremmat ikäluokat ja naiset.

Tietoykkönen Oy:n tekemään verkkokyselyyn vastasi toukokuussa tuhat suomalaista.

Britannian pääministeri Boris Johnson on voittanut konservatiivipuolueen epäluottamusäänestyksen

Britannian pääministeri Boris Johnson on voittanut konservatiivipuolueen epäluottamusäänestyksen äänin 211–148. Puolueen Graham Brady julisti myöhään illalla Suomen aikaa, että pääministerillä on konservatiivipuolueen luottamus.

Johnson saa siis pitää paikkansa puolueensa puheenjohtajana sekä pääministerinä. Johnsonin erottamiseksi olisi tarvittu epäluottamus vähintään 180:ltä konservatiivien kansanedustajalta.

Johnsonin luottamuksesta äänesti yhteensä 359 kansanedustajaa. (Lähde: AFP)

Britannian Johnson kuvailee niukkaa voittoaan konservatiivipuolueensa epäluottamusäänestyksessä vakuuttavaksi

Britannian pääministeri Boris Johnson sanoo jatkavansa vallassa ja kuvailee voittaneensa konservatiivipuolueensa epäluottamusäänestyksen vakuuttavasti. Voitto oli niukka, sillä yli 40 prosenttia hänen oman puolueensa päättäjistä äänesti Johnsonia vastaan.

BBC:n mukaan Johnson kertoi olevansa tyytyväinen, että puolue voi alkaa käsitellä puolueen sisäisten kamppailujen sijaan aiheita, jotka koskettavat kansaa. Johnson myös kiisti, että hänen johtajuutensa olisi aiempaa vaikeampaa, vaikka hänen äänestyksensä tulos oli huonompi kuin edeltäjänsä Theresa Mayn.

May jätti tehtävänsä niukan voittonsa jälkeen. (Lähde: AFP)

Ruotsissa äänestetään tänään oikeusministerin luottamuksesta

Ruotsissa äänestetään tänään oikeus- ja sisäministeri Morgan Johanssonin luottamuksesta.

Ruotsi on ajautunut hallituskriisin partaalle ministeriä vastaan ehdotetusta epäluottamuslauseesta. Pääministeri Magdalena Andersson on ilmoittanut eroavansa, jos epäluottamuslause hänen puoluetoveriaan Johanssonia vastaan hyväksytään, joten koko hallituksen tulevaisuus on vaarassa. Ruotsin hallitus koostuu vain sosialidemokraateista.

Aloitteen epäluottamuslauseesta tekivät ruotsidemokraatit, mutta maltillinen kokoomus, liberaalit ja kristillisdemokraatit ovat ilmoittaneet tukevansa sitä. Näillä neljällä puolueella on yksi kansanedustaja liian vähän epäluottamuslauseen läpimenoon, jos kaikki edustajat pysyvät rivissä. (Lähde: AFP)

Ukrainan Zelenskyi: Sjevjerodonetskissa venäläisjoukot ovat vahvempia, ukrainalaiset sinnittelevät

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan Itä-Ukrainan Sjevjerodonetskissa on läsnä enemmän venäläisjoukkoja kuin ukrainalaisjoukkoja. Zelenskyi puhui toimittajille Kiovassa maanantaina. Hän oli edellisenä päivänä tavannut ukrainalaisjoukkoja maan itäosissa.

Zelenskyi sanoi, että joukot sinnittelevät Sjevjerodonetskissa. Presidentin mukaan venäläisjoukot ovat kuitenkin vahvempia.

Presidentti kertoo tuoreessa puheessaan, että rajut katutaistelut jatkuvat Sjevjerodonetskissa. (Lähde: AFP)

Maailmanlaajuiset kriisit eivät saa viedä huomiota ilmastotoimilta, sanoo YK:n ilmastopäällikkö

Maailmanlaajuiset kriisit eivät saa kääntää huomiota pois kiireellisistä ilmastotoimista, sanoo YK:n ilmastopäällikkö Patricia Espinosa. Maailmassa huomiota saavat useat kansainväliset kriisit kuten sota Ukrainassa, koronapandemia ja sen vaikutukset sekä talous-, energia- ja ruokakriisit.

Tehtävästään väistyvän Espinosan mukaan ei ole hyväksyttävää vedota haastaviin aikoihin, sillä ilmastonmuutos kuitenkin etenee räjähdysmäisesti.

Espinosa avasi maanantaisella puheellaan Saksassa pidettävän YK:n ilmastonmuutoskonferenssin. (Lähde: AFP)

Suomelle avausvoitto Kanadasta, maalivahti Emilia Kyrköllä piti kiirettä

Suomi on avannut onnistuneesti kisataipaleensa alle 18-vuotiaiden naisten jääkiekon MM-kilpailuissa. Suomalaiset veivät 2–0-voiton Kanadasta Yhdysvalloissa pelattavissa kisoissa.

Ensimmäisen maalin Suomi teki toisen erän päätteeksi, kun Ada Eronen pääsi heiluttamaan kanadalaisten verkkoa. Suomalaiset sinetöivät voittolukemansa päätöserässä maalilla, joka lähti Oona Havanan lavasta.

Paine Suomen päädyssä oli kova. Suomen maalivahti Emilia Kyrkkö torjui pelissä 40 laukausta, kun Kyrkön kanadalaiskollegalla Hailey MacLeodilla oli vähemmän tehtävää maalillaan. Hän pysäytti 15 laukausta 17:stä.

Etusivulla nyt

Palvelut