Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Satelliittivalvonta on vähentänyt metsähakkuisiin liittyviä epäiltyjä rikkomuksia Suomessa

Satelliittivalvonta on vähentänyt metsähakkuisiin liittyviä epäiltyjä metsälain rikkomuksia, Suomen metsäkeskus kertoo. Viime vuonna satelliittivalvonnalla havaittiin noin 40 prosenttia vähemmän metsälakirikkomuksia kuin vuonna 2020.

Viime vuonna rikkomusepäilyjä havaittiin satelliittivalvonnalla yhteensä hieman alle 180 kappaletta. Toissa vuonna määrä oli lähes 300.

Metsäkeskuksen tiedotteessa sanotaan, että tehokas valvonta on osaltaan vähentänyt rikkomusepäilyjen määrää. Metsäkeskus otti hakkuiden satelliittivalvonnan käyttöön vuonna 2019.

Käyttöönoton jälkeen epäiltyjen metsälakirikkomusten määrä kasvoi kahtena vuotena peräkkäin, mutta kääntyi viime vuonna laskuun, tiedotteessa sanotaan.

Metsäkeskus valvoo, että hakkuut tehdään Suomessa metsälain mukaisesti. Satelliittivalvonnalla voi havaita hakkuut, joista puun ostaja tai metsän omistaja ei ole tehnyt metsälain edellyttämää metsänkäyttöilmoitusta, tiedotteessa sanotaan.

Lisäksi menetelmällä saa vihiä, jos hakkuut ovat ulottuneet metsälain suojaamiin erityisen tärkeisiin elinympäristöihin tai niiden lähelle.

Yhteensä 66 tapausta eteni poliisitutkintaan

Viime vuoden rikkomusepäilyistä kaikkiaan 11:ssä epäiltiin, että metsälain mukaisia erityisen tärkeitä elinympäristöjä oli hakattu. Metsänkäyttöilmoituksen laiminlyöntiä puolestaan epäiltiin satelliittikuvien perusteella 167 kertaa.

Kaikista viime vuoden rikkomusepäilyistä yhteensä 66 eteni metsäkeskuksen mukaan poliisitutkintaan. Sakkorangaistuksia tuomittiin yhteensä 14 kappaletta metsälain vastaisista toimenpiteistä.

Metsäkeskuksen mukaan metsälain rikkomusepäilyt johtavat vuosittain sakkorangaistuksiin. Suurimmaksi osaksi poliisi kuitenkin lopettaa sille vietyjen tapausten tutkinnan, tiedotteessa sanotaan.