Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

WHO: "Kärsimys on valtaisaa" – maailman terveysjärjestö peräänkuuluttaa lisää mielenterveystoimia koronapandemian pahennettua ongelmia entisestään

Maailman terveysjärjestö WHO peräänkuuluttaa kaikilta mailta lisää mielenterveystoimia. Järjestö kuvailee kärsimyksen olevan valtaisaa ja sanoo koronapandemian pahentaneen tilannetta entisestään.

Maailmanlaajuista mielenterveystilannetta arvioivassa selvityksessään YK:n alainen järjestö toteaa, että lähes miljardilla ihmisellä oli jonkinlainen mielenterveydenhäiriö jo ennen pandemiaa. Ensimmäisen pandemiavuoden aikana masennuksen ja ahdistuksen määrän kerrotaan kasvaneen neljänneksellä.

WHO:n raportin mukaan kuitenkin vain kaksi prosenttia kansallisista budjeteista ja alle prosentti kaikesta kansainvälisestä terveysavusta on kohdistettu mielenterveyteen.

– Nämä luvut ovat erittäin, erittäin matalia, WHO:n mielenterveysyksikön Mark Van Ommeren kertoi lehdistötilaisuudessa.

Tuore mielenterveysselvitys on järjestön laajin kahteen vuosikymmeneen.

Konfliktialueilla jopa viidesosa kärsii mielenterveysongelmista

Van Ommerenin mukaan kiinnostus mielenterveyttä kohtaan on pandemian vuoksi tätä nykyä ennätyskorkealla, mutta sijoittaminen mielenterveyteen ei ole kuitenkaan lisääntynyt.

– Tämä raportti antaa maille tietoa, miten sijoittaa mielenterveysrahojaan paremmin, hän lisää.

Hänen mukaansa raportti alleviivaa "kärsimyksen olevan valtaisaa" ympäri maailman.

Raportin mukaan maailmanlaajuisesti noin yhdellä kahdeksasta ihmisestä on mielenterveyden häiriö. Tilanne on vieläkin pahempi niillä, jotka elävät konfliktialueilla, joissa noin viidenneksen arvioidaan kärsivän jonkinlaisesta mielenterveysongelmasta.

Van Ommerenin mukaan koronapandemia ja sitä seuranneet rajoitukset iskivät kovemmin nuoriin, naisiin ja aiemminkin mielenterveysongelmien kanssa painiviin ihmisiin.

– Siellä missä on vastoinkäymisiä, on enemmän mielenterveysongelmia, hän lisäsi.

WHO vaatii loppua stigmatisoinnille

WHO:n Maailman mielenterveysraportti alleviivasi lisäksi sitä, kuinka mielenterveyspalveluiden piiriin pääsemisessä on mittavia eroja eri maiden välillä.

Siinä missä yli 70 prosenttia psykooseista kärsivistä saa hoitoa korkean tulotason maissa, putoaa vastaava osuus matalan tulotason maissa 12 prosenttiin.

Raportissa peräänkuulutetaan myös loppua mielenterveyteen liittyvälle stigmatisoinnille. Selvityksen mukaan itsemurhan yritys on edelleen kriminalisoitu 20 maassa.

WHO:n mukaan yksi kahdestakymmenestä itsemurhayrityksestä johtaa kuolemaan. Maailmanlaajuisesti yli prosentti kaikista kuolemista on itsemurhan seurausta.

– Mielenterveyteen sijoittaminen on sijoittamista meidän kaikkien parempaan elämään ja tulevaisuuteen, WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus arvioi tiedotteessa.