Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Capitol-kuulemiset: Trump painosti republikaanipäättäjiä kumoamaan osavaltioidensa äänestystulokset presidentinvaalien jälkeen – "en halunnut joutua pelinappulaksi"

Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump liittolaisineen painosti useita republikaanipäättäjiä kumoamaan osavaltioidensa äänestystuloksia vuoden 2020 presidentinvaalien jälkimainingeissa, arvioi edustajainhuoneen asettama tutkintakomitea.

Painostamisesta todisti tiistaina järjestyksessään neljännessä kongressitalon valtausta käsittelevässä kuulemisessa Arizonan osavaltion edustajainhuoneen puhemies Rusty Bowers. Hänen mukaansa Trumpin lisäksi häntä painosti myös liikemiehen tuolloinen lakimies Rudy Giuliani.

Bowersin mukaan Trump myös vaati, että Arizonan osavaltion päätäntäelimessä järjestettäisiin kuuleminen vaalivilppisyytösten tutkimiseksi. Bowers kertoo vastanneensa Trumpille, ettei todistusaineisto anna syytä kuulemiselle.

– Enkä halunnut joutua käytetyksi pelinappulana, Bowers lisäsi.

– Pyydät minua tekemään jotain, mikä on valani vastaista, ja minä en riko valaani, Bowers kertoi sanoneensa Trumpille.

Tutkintakomitean jäsenet ovat esittäneet kuulemisten aikana löydöksiään, joiden perusteella Trump oli johtanut vaalituloksen kumoamiseen tähdännyttä monivaiheista juonta, joka kulminoitui lopulta kongressitalon valtaamiseen vuoden 2021 tammikuussa.

Neljännessä kuulemisessaan tutkintakomitea sanoi, että Trump ja hänen liittolaisensa olivat henkilökohtaisesti osallistuneet painostamaan republikaanijohtoisia päätäntäelimiä kääntämään äänestystuloksen Trumpin hyväksi useissa vaa'ankieliosavaltioissa.

Arizonalaispäättäjä sai tuhansia painostusviestejä

Bowers kertoi pyytäneensä vaalien jälkeen Giulianilta useaan otteeseen todisteita tämän väitteille vaalien varastamisesta.

– Meillä on paljon teorioita, meillä ei vain ole todisteita, Bowers kertoi Giulianin vastanneen tuolloin.

Puhemies kertoi lisäksi saaneensa 20 000 sähköpostia ja kymmeniä tuhansia ääniviestejä, jotka "kyllästivät" hänen kansliansa Trumpin vaalikampanjan lisätessä painetta. Bowersin mukaan painostus teki työnteon mahdottomaksi.

Bowers kertoi kotinsa ja toimistonsa ulkopuolella olleiden mielenosoittajien syyttäneen häntä "kovaäänisesti ja valheellisesti" pedofiiliksi ja korruptoituneeksi.

Tutkintakomitean mukaan arizonalaispuhemies oli vain yksi korkea-arvoisista republikaanipäättäjistä, joita painostettiin kumoamaan miljoonien äänestäjien tahto valheellisten vilppisyytösten vuoksi.

– Kourallinen vaaliviranomaisia useissa avainasemassa olleissa osavaltioissa seisoi Donald Trumpin ja amerikkalaisen demokratian murskaamisen välillä, sanoi komitean demokraattipuheenjohtaja Bennie Thompson.

Hän kuvaili, että virkamiesten painostaminen virkavalansa rikkomiseen oli "olennainen osa strategiaa".

Komitean republikaanipuoluetta edustava varapuheenjohtaja Liz Cheney sanoi Trumpin olleen tietoinen, että hänen valheelliset väitteensä vaalivilpistä voisivat johtaa väkivaltaan. Tästä huolimatta Trump jatkoi osavaltioiden päättäjien painostamista.

Cheneyn mukaan Trumpilla oli "suora ja henkilökohtainen" rooli kampanjassa, kuten oli myös Giulianilla ja toisella Trumpin silloisella asianajajalla John Eastmanilla.

Trumpin väki yritti saada valejäseniä valitsijamiehistöön

Yhdysvalloissa presidenttejä eivät valitse suoraan äänestäjät, vaan valitsijamiehet. Kunkin osavaltion valitsijamiesten lukumäärä määräytyy sen mukaan, miten monta edustajaa heillä on maan kongressissa. Yhteensä valitsijamiehiä on 538.

Tutkintakomitean mukaan vaalituloksen kumoamiseen tähtäävän salajuonen ytimessä oli pyrkimys saada Trump-myönteisiä republikaaneja valitsijamiehistöön. Heidän haluttiin jättävän väärennettyjä, mutta oikean näköisiä tositteita, joilla he väittivät olevansa laillistettuja valitsijoita.

Komitea sanoi osoittavansa, että Trump painosti varapresidenttiään Mike Penceä hyväksymään nämä "väärät valitsijat", kun Pence valvoi Bidenin vaalivoiton vahvistamista loppiaisena, jolloin kongressitaloon hyökättiin. Pence ei kuitenkaan lopulta suostunut näin tekemään.

Michiganin osavaltion senaatin enemmistöjohtaja Mike Shirkey kertoi tutkijoille saaneensa hieman alle 4 000 tekstiviestiä pian sen jälkeen, kun Trumpin kampanja julkaisi hänen henkilökohtaiset tietonsa verkossa.

Kuulemisessa todistaa myös Shaye Moss, entinen Georgian vaaliviranomainen, joka käsitteli ääniä vuonna 2020. Trump ja Giuliani syyttivät valheellisesti Mossin ja hänen äitinsä peukaloineen ääntenlaskua salkuilla, joiden Trump ja Giuliani väittivät olleen täynnä Bidenille suunnattuja ääniä.

Todistajien joukossa oli myös Georgian osavaltion ylin vaaliviranomainen Brad Raffensperger, jota Trump painosti etsimään tarpeeksi ääniä, jotta hän saisi voittamaan Bidenin johdon Georgiassa. Trumpin painostuspuhelua setvitään osavaltion tason rikostutkinnassa.

Thompson: Trump liittonaisineen edelleen uhka demokratialle

Tutkintakomitean puheenjohtaja Thompson varoitti, että Trump ja hänen liittolaisensa ovat edelleen uhka Yhdysvaltain demokratialle. Hänen mukaansa Trumpin väen valheita uskovat pyrkivät nyt luottamustoimiin.

– Jos se tapahtuu, kuka varmistaa, etteivät instituutiomme romahda paineen alla, Thompson kysyi.

Trump julkaisi tiedotteen, joka luettiin kuulemisen aikana. Ex-presidentin pyrkimyksenä oli saattaa Bowers huonoon valoon. Trump syytti Bowersia vain nimelliseksi republikaaniksi ja väitti tämän kertoneen Trumpille, että vaalit olivat peukaloidut ja Trump olisi oikeasti voittanut Arizonassa.

Bowers sanoi kummankin väitteistä olleen valheellisia.