Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Hallitus esittää mahdollisuutta turvapaikkahakemusten pikakäsittelyyn, jos maahan tulee kerralla paljon ihmisiä

Hallitus esittää menettelyä, jolla perusteettomiksi arvioidut turvapaikkahakemukset voitaisiin käsitellä nopeasti rajalla tai sen lähellä. Tätä voitaisiin tarvita, jos maahan saapuisi poikkeuksellisen paljon maahantulijoita kerralla tai ilmenisi hybridivaikuttamista. Tämä edellyttää ulkomaalaislain muuttamista.

Pyrkimyksenä on ehkäistä hakijoiden liikkumista Suomen alueella tai edelleen muihin EU-maihin. Maahanmuuttoviraston tulisi ratkaista hakemus neljän viikon kuluessa sen jättämisestä.

Lakiesityksessä esitetään, että hakijalla olisi velvollisuus oleskella rajalla tai sen läheisyydessä sijaitsevan, hänelle osoitetun vastaanottokeskuksen alueella.

– Lähtökohtaisesti häntä ei kuitenkaan otettaisi säilöön, ja vastaanottokeskuksen alueella hän voisi liikkua vapaasti, sisäministeriön tiedotteessa kerrotaan.

Muitakin esityksiä vireillä

Rajamenettelyn mahdollistava lainsäädäntö on yksi niistä keinoista, joilla hallitus varautuu torjumaan hybridivaikuttamista eli tilannetta, jossa vieras valtio pyrkisi laajamittaista maahanmuuttoa hyväksikäyttämällä painostamaan Suomea.

Eduskunnalle keskiviikkona annettu esitys rajamenettelyn käyttöönotosta on osa normaaliolojen lainsäädäntöä. Poikkeusoloissa sovelletaan valmiuslakia.

Oikeusministeriön valmistelema valmiuslain muutosesitys on jo eduskunnan käsittelyssä, ja siinä esitetään hybridivaikuttamista uutena perusteena poikkeusoloille.

Eduskuntaan eteni alkukuusta myös rajavartiolain muutosesitys. Sen mukaan turvapaikkahakemusten vastaanottaminen voitaisiin keskittää erikseen määritellyille rajanylityspaikoille. Keskittämisestä voitaisiin päättää, jos vieras valtio yrittäisi käyttää turvapaikanhakijoita vaikuttamisen välineenä tai maahan pyrkisi poikkeuksellinen paljon maahantulijoita.