EU:n Josep Borrell vierailulle Iraniin

EU:n ulkosuhteita johtava Josep Borrell oli perjantaina lähtemässä vierailulle Teheraniin. Yllättäen tullut matka nähtiin merkkinä siitä, että EU yrittää herättää henkiin neuvotteluja vuoden 2015 ydinsopimuksesta Iranin kanssa.

Borrellin on määrä saapua Teheraniin myöhään yöllä ja tavata muun muassa ulkoministeri Hossein Amir-Abdollahian.

Yhdysvallat irtautui ydinsopimuksesta vuonna 2018, kun se silloisen presidentin Donald Trumpin määräyksestä vetäytyi sopimuksesta yksipuolisesti. Samalla Yhdysvallat määräsi Iranille laajoja talouspakotteita.

Joe Bidenin kaudella on neuvoteltu Yhdysvaltojen paluusta sopimuksen osapuoleksi, mutta toistaiseksi ilman tuloksia. Viime vuoden keväällä aloitetut neuvottelut jumittuivat tämän vuoden maaliskuussa, kun Iran vaati Yhdysvaltoja poistamaan Iranin islamilaisen vallankumouskaartin terroristilistaltaan. Iran on myös vaatinut takuita, ettei Trumpin aikainen äkkilähtö toistu.

Vuoden 2015 ydinsopimus solmittiin Iranin ja kuuden suurvallan välillä. Siinä ovat mukana Britannia, Kiina, Ranska, Saksa, Venäjä ja Yhdysvallat. Sopimus kevensi Iranille määrättyjä talouspakotteita vastineeksi siitä, että Iran sitoutuisi olemaan kehittämättä ydinasetta.

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA antoi aiemmin kesäkuussa Iranille moitteet siitä, että se ei ole antanut riittävää selitystä, miksi kolmesta iranilaisesta kohteesta on havaittu jälkiä rikastetusta uraanista. Iran on myös kytkenyt pois osan IAEA:n valvontakameroista.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut