EU-komissio selvittää parhaillaan, miten Liettuan tulisi tulkita pakotteita. Kiista Kaliningradiin suuntautuvista tavarakuljetuksista muuttui uhkailuksi, jossa Venäjä viittasi negatiivisilla vaikutuksilla Liettuan väestöön.
Liettua odottaa EU-komissiolta lähipäivinä ohjeita siihen, millä nuoteilla sen pitäisi toimia maan läpi kulkevien venäläistoimitusten kanssa. Oikeudellisten ohjeiden toivotaan antavan perustellun toimintatavan ja hartiat pakotepolitiikan toteuttamiseen maalle, joka on joutunut Venäjän uhkailemaksi Kaliningradiin suuntautuvien rautatiekuljetusten takia.
Kaliningrad kuuluu Venäjälle, mutta se on muusta Venäjän valtiosta irrallinen alue Euroopan sydämessä Itämeren rannalla. Venäjä on vaatinut Liettuaa poistamaan Kaliningradiin meneville rautatiekuljetuksille asetetut rajoitteet, koska kyse on Venäjän tulkinnan mukaan sen sisäisistä kuljetuksista Liettuan läpi omalle alueelleen.
Tilanne on kärjistynyt niin, että Venäjän turvallisuusneuvoston johtaja Nikolai Patrushev uhkasi tiistaina Venäjän vastaavan toimenpiteillä, joilla on negatiivinen vaikutus Liettuan väestöön. Epäselvää on, mitä uhkaus voisi käytännössä tarkoittaa.
Liettuaa puolestaan on hiertänyt se, että se on kokenut toimineensa asiassa EU:n pakotepolitiikan mukaisesti. Liettuassa pakotteiden ei ole edes tosiasiallisesti nähty vaikuttavan kuljetuksiin kovin paljon ja hässäkkää pidetään ennen kaikkea Venäjän disinformaatiokampanjana.
Asian ohi Brysselissä nopeasti
Komissio on jo julkisuudessa asettunut Liettuan tueksi.
Komission tiedottaja Eric Mamer kirjoitti Twitterissä keskiviikkona, että Liettua panee täytäntöön Euroopan unionin rajoittavia toimenpiteitä, jotka neuvosto on yksimielisesti määrännyt Venäjää vastaan viime kuukausina vastauksena Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainaa vastaan.
Hän myös jatkoi, että Liettuan täytyy suorittaa lisätarkastuksia, jotka kohdennettuja, oikeasuhtaisia ja tehokkaita. Ainakaan Mamerin keskiviikkoisten kirjoitusten perusteella tilanne ei siis näyttäisi ratkeavan siihen, että tulkinta Kaliningradin pakotteista olisi muuttumasta.
Liettuan tilanne nousi lyhyesti esille EU-maiden johtajien huippukokouksessa Brysselissä torstaina, mutta päähuomion keskustelussa vei kuitenkin EU:n laajentumisen seuraavat askeleet.
Kaliningradin tilanne ohitettiin huippukokouksen keskusteluissa nopeasti, ja jatkoaskeleet ratkoa tilanne unionin puolelta ovat nyt komissiolla. Liettuan presidentti Gitanas Nauseda myös tapasi eilen komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin.
Liettua on muiden Baltian maiden rinnalla ajanut muutenkin Venäjää kohtaan tiukkaa politiikkaa. Se on muun muassa julistanut Venäjän "terroristivaltioksi".