Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Norja jälleen SAS-lentoyhtiön yhdeksi omistajaksi – myös Tanska ja Ruotsi tukevat vaikeuksissa olevaa yhtiötä

Norjan valtiosta tulee jälleen taloudellisissa vaikeuksissa olevan pohjoismaisen lentoyhtiö SAS:n omistaja.

– Yhtiön tilanteen huomioon ottaen voimme tietyin ehdoin hyväksyä maksamattomien velkojen muuttamisen osakkeiksi, jos näemme sen tarpeelliseksi, sanoi Norjan kauppa- ja teollisuusministeri Jan Christian Vestre lausunnossaan.

Vestre kuitenkin vakuutti, ettei Norja sijoita yhtiöön uutta pääomaa tai jää pitkäaikaiseksi omistajaksi.

Koronapandemian aikaisten matkustusrajoitusten koetellessa SAS:ää Norja myönsi sille 1,5 miljardin Norjan kruunun eli noin 145 miljoonan euron suuruisen takauksen, jotta yhtiö säilyttäisi maksuvalmiutensa.

Sekä Tanska että Ruotsi omistavat yhtiöstä 22 prosenttia. Myös Norja kuului aiemmin omistajiin, mutta myi osuutensa vuosina 2016–2018.

Myös Tanska ja Ruotsi tukevat

Tanska on kertonut olevansa valmis nostamaan omistusosuuttaan 30 prosenttiin ja kuittaamaan osan SAS:n veloista. Sen sijaan Ruotsi ei ole enää valmis pääomittamaan yhtiötä nostamalla omistusosuuttaan, mutta sekin kertoi osallistuvansa SAS:n velan muuntamiseen osakkeiksi.

Lentoyhtiö on ollut syvissä talousvaikeuksissa, ja se ilmoitti alkuvuonna uudesta säästöohjelmasta. Kesäkuun alussa SAS kertoi suunnitelmasta kerätä 9,5 miljardia Ruotsin kruunua eli noin 890 miljoonaa euroa uutta pääomaa ja muuttaa merkittävä summa velkoja osakkeiksi.

SAS:n lähes 900 lentäjää uhkaavat keskiviikkona lakolla muun muassa palkkakysymysten vuoksi. SAS on vähentänyt työpaikkoja tuhansilla koronapandemian aikana.