Pelastustyöt jatkuvat Ukrainassa ostoskeskukseen tehdyn iskun jälkeen – Venäjä: Sota päättyy, kun Ukraina antautuu

Saksan Baijerissa kokoustaneet G7-maiden johtajat ovat tuominneet Krementshukin ostoskeskusiskun. Johtajien tiedotteen mukaan isku ostoskeskukseen kattaa sotarikoksen tunnusmerkit.

Venäjä teki maanantaina ohjusiskun Krementshukin kaupunkiin Ukrainan keskiosassa. Pelastustöitä tehdään iskun jäljiltä kellon ympäri. Kuolonuhrien määrä on noussut jo 18:aan, minkä lisäksi liki 60 ihmistä on haavoittunut, kertoivat Ukrainan pelastusviranomaiset Twitterissä. Viestin mukaan haavoittuneista 25 on sairaalahoidossa.

Johtavien teollisuusmaiden G7-ryhmän jäsenmaat lupasivat maanantaina jatkuvan tukensa Ukrainalle. Maiden julkistamassa lausunnossa luvattiin jatkaa taloudellisen, aseellisen ja diplomaattisen tuen antamista Ukrainalle niin kauan kuin se on tarpeen.

Lausunnossa vaadittiin myös Venäjää sallimaan viljakuljetusten lähteminen Ukrainasta, jotta maailmanlaajuinen elintarvikekriisi ei pahenisi.

"Häpeämätön terroriteko"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kuvaili Krementshukin iskua häpeämättömäksi terroriteoksi.

– Rauhallinen kaupunki, tavallinen ostoskeskus – naisia, lapsia, tavallisia siviilejä sisällä, Zelenskyi listasi maanantai-illan puheessaan.

Zelenskyin mukaan ostoskeskuksessa oli ennen iskua sisällä noin tuhat siviiliä.

Iskua aiemmin kommentoinut Pultavan alueen kuvernööri Dmytro Lunin on niin ikään tuominnut iskun. Hän sanoi iskun olevan sotarikos ja rikos ihmisyyttä vastaan. Hänen mukaansa kyse oli "kyynisestä terroriteosta siviiliväestöä vastaan".

Venäjän puolustusministeriö ilmoitti tiistaina lausunnossaan brittilehti Guardianin mukaan, että tuho ostoskeskuksessa johtui Venäjän tekemästä iskusta läheiseen ase- ja ammusvarastoon, joka syttyi palamaan iskun seurauksena. Väitettä ei ole pystytty todentamaan riippumattomista lähteistä.

Venäjä sanoi lopettavansa sodan, jos Ukraina antautuu

Venäjän hallinto on luvannut päättää sotatoimet saman tien, jos Ukraina antautuu.

– Ukraina voi lopettaa kaiken ennen kuin tämä päivä päättyy, vakuutti Kremlin tiedottaja Dmitry Peskov toimittajille tiistaina.

– (Ukrainan) täytyy antaa käsky nationalistijoukoille laskea aseensa, hän sanoi.

Ukrainan presidentti Zelenskyi on sanonut useaan otteeseen, että Ukraina ei antaudu.

Harkovan alueella isku, jossa kuollut ainakin viisi siviiliä

Myöhemmin maanantaina kahdeksan siviiliä sai surmansa Venäjän raketti-iskussa Ukrainan itäosassa sijaitsevassa Lysytshanskin kaupungissa. Sairaalaan kuljetettiin 21 ihmistä.

Zelenskyi kertoi puheessaan, että Venäjä on tehnyt maanantaina iskun myös Koillis-Ukrainassa Harkovan alueella.

Presidentin mukaan nykytietojen valossa noin viiden ihmisen tiedetään saaneen surmansa. Haavoittuneita hän sanoo olevan yli 30, joista viisi on lapsia. Kaikki iskun uhrit ovat hänen mukaansa siviilejä.

Zelenskyi kertoo pyytäneensä maanantaina Yhdysvaltoja tunnustamaan Venäjän terrorismia tukevaksi valtioksi. Ukrainalaispresidentti kuvailee Venäjää maailman suurimmaksi terroristijärjestöksi.

YK kokoustaa siviileihin kohdistuneiden venäläisiskujen vuoksi

YK:n turvallisuusneuvoston on määrä kokoustaa tänään Venäjän tuoreeltaan Ukrainassa tekemien siviileihin kohdistuneiden iskujen vuoksi. Kokous on määrä järjestää Suomen aikaa iltakymmeneltä.

Turvallisuusneuvoston mukaan hätäkokousta pyysi Ukraina.

Neuvoston nykyisen puheenjohtajamaan Albanian edustajan mukaan kokouksessa on määrä käsitellä pääasiallisesti eilen Keski-Ukrainan Krementshukissa ostoskeskukseen tehtyä ohjusiskua.

Albanian YK-edustajan mukaan kokouksessa on määrä keskustella myös sunnuntaisista pommituksista ympäri Ukrainan pääkaupunkia Kiovaa. Kaupungin pormestarin mukaan iskuissa kuoli yksi ihminen ja haavoittui kuusi.

Uusia pakotteita Venäjän sotateollisuutta vastaan

G7-maiden johtajat ilmaisivat maanantaisessa lausunnossa vakavan huolensa Venäjän suunnitelmista toimittaa tulevina kuukausina Valko-Venäjälle ohjuksia, jotka kykenevät kuljettamaan ydinkärkiä. Lausunnossa Venäjää kehotettiin toimimaan vastuullisesti ja maltillisesti.

G7-ryhmä sopi aiemmin maanantaina uusista pakotteista Venäjän sotateollisuutta vastaan.

Yhdysvaltalaisen virkamieslähteen mukaan G7-maat olisivat myös edistyneet keskusteluissa, joiden tavoitteena on asettaa Venäjän öljylle hintakatto, jottei maa voisi rahoittaa hyökkäyssotaansa öljyä viemällä.