Yön uutiskooste | Naton huippukokous pyörähtää tänään täyteen vauhtiinsa, Zelenskyi kutsui YK:n edustajia ohjusiskun kohteeksi joutuneeseen ostoskeskukseen, Pariisin vuoden 2015 terroritekojen oikeudenkäynnissä luetaan tuomiot

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Naton huippukokous pyörähtää tänään täyteen vauhtiinsa

Suomi ja Ruotsi pääsevät ottamaan askeleen eteenpäin Nato-tiellään, koska Turkki teki eilen suunnanmuutoksen ja päätti tukea Suomen ja Ruotsin kutsumista Naton jäseniksi.

Ratkaisu saavutettiin neuvotteluissa Madridin huippukokouksen kynnyksellä. Lähiaikoina odotetaan lisää tietoa siitä, miten Suomen ja Ruotsin jäsenyysprosessissa käytännössä edetään.

Naton huippukokous pyörähtää tänään täyteen vauhtiinsa. Presidentti Sauli Niinistö osallistuu tänään iltapäivällä istuntoon, johon Suomi on kutsuttu kumppanimaana mukaan.

Turkkilaismedioissa julkaistiin lista sopimuksesta Suomen ja Ruotsin kanssa: puolustusteollisuuden vientikieltoja vältettävä, PKK:n vastaista yhteistyötä luvassa

Turkki sai Suomen ja Ruotsin kanssa käydyistä neuvotteluista, mitä se halusi, sanoo Turkin presidentin kanslia. Nato-jäsenyyteen liittyvissä neuvotteluissa löydettiin ratkaisu tiistaina Naton huippukokouksen kynnyksellä.

Turkkilaismedioissa on julkaistu lista, jossa käydään läpi neuvottelujen saavutuksia. Muun muassa yleisradioyhtiö TRT:n mukaan neuvotteluissa sovittiin, että maat tulevat välttämään puolustusteollisuuden vientikieltoja Turkkiin ja että maat tulevat tekemään täyttä yhteistyötä Turkin kanssa kurdijärjestö PKK:ta ja sen haaroja vastaan.

Zelenskyi kutsui YK:n edustajia tutustumaan ohjusiskun kohteeksi joutuneeseen ostoskeskukseen

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on kutsunut YK:n edustajia tutustumaan ohjusiskun kohteeksi joutuneeseen ostoskeskukseen Krementshukin kaupungissa Ukrainan keskiosassa.

Zelenskyi esitti kutsun puhuessaan videoyhteyden välityksellä YK:n turvallisuusneuvostolle tänään.

Presidentin mukaan YK voisi lähettää paikalle erityisedustajia, YK:n pääsihteerin tai täysivaltaisen komission, jolloin YK voisi puolueettomasti saada tietoa ja nähdä, että kyse oli todella Venäjä ohjusiskusta.

Turvallisuusneuvoston hätäkokous on koolla Ukrainan pyynnöstä, ja kokouksessa käsitellään pääasiassa juuri ostoskeskukseen tehtyä ohjusiskua. (Lähde: AFP)

Pariisin vuoden 2015 terroritekojen oikeudenkäynnissä määrä lukea tuomiot

Pariisissa on tänään määrä lukea tuomiot vuoden 2015 terroriteoista. Ääri-islamilaisten hyökkääjien iskuissa Bataclan-konserttisaliin sekä baareihin ja ravintoloihin kuoli yli 130 ihmistä.

Syytettynä on 20 ihmistä, joista 14 on paikalla oikeudessa. Kuusi on kateissa tai heidän oletetaan kuolleen.

Syytettyjen joukossa on ainona hyökkääjistä elossa selvinnyt Salah Abdeslam, joka pidätettiin Belgiassa vuonna 2016.

Syyttäjät ovat vaatineet Abdeslamille elinkautista tuomiota ilman oikeutta ehdonalaiseen vapauteen. (Lähde: AFP)

SAS:n lentäjien lakkouhka siirtyy

Pohjoismaisen lentoyhtiö SAS:n lentäjät eivät ainakaan vielä aloita lakkoa, kertoo yhtiön Ruotsin lehdistöpäällikkö Karin Nyman. Neuvotteluja on sovittu jatkettavan vielä 72 tuntia eli kolme vuorokautta.

Yhtiön lähes 900 lentäjää uhkasivat aiemmin lakolla muun muassa palkkakysymysten vuoksi.

SAS kertoi eilen, että Norjan valtiosta tulee jälleen SAS:n omistaja. Myös Ruotsi ja Tanska omistavat osia yhtiöstä.

SAS lentää esimerkiksi Helsingistä Tukholmaan. (Lähde: TT)

Serena Williams palasi kentille vuoden ottelutauon jälkeen - paluumittelö päättyi tappioon

Tennistähti Serena Williamsin paluuottelu Wimbledonissa on päättynyt tappioon. Williamsin ranskalaisvastustaja Harmony Tan otti naisten kaksinpelin avauskierroksella kolmen erän päätteeksi voiton lukemin 7–5, 1–6, 7–6 (10–7). Ottelu venähti yli kolmituntiseksi.

Williams palasi tenniskentille vuoden tauon jälkeen. Hänen edellinen kaksinpeliottelunsa oli viime Wimbledonista, jolloin hän joutui luovuttamaan ensimmäisen kierroksen ottelunsa.