Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

KHO piti voimassa Kemijärven biojalostamolle myönnetyn ympäristö- ja vesitalousluvan – toimitusjohtaja huojentui

Korkein hallinto-oikeus (KHO) on pitänyt voimassa Kemijärven biojalostamolle myönnetyn ympäristö- ja vesitalousluvan. KHO antoi päätöksensä tänään. Korkein hallinto-oikeus arvioi, että biotuotetehtaan toiminnasta ei aiheudu Kemijärven ekologisen tilan kiellettyä heikkenemistä.

Korkein hallinto-oikeus katsoi myös, että biotuotetehtaan toiminnasta ei muutoinkaan aiheudu Kemijärvessä sellaista rehevöitymistä, joka olisi ympäristöluvan myöntämisen esteenä. Tehtaan jätevesipäästöjen rehevöittävien vaikutusten oli arvioitu jäävän pääosin paikallisiksi, ja päästöjen määrää oli jo merkittävästi rajoitettu lupaviranomaisen ja hallinto-oikeuden päätöksissä.

Myöskään Kemijärven säännöstelyllä ei arvioitu olevan biotuotetehtaan päästöjen kanssa sellaisia yhteisvaikutuksia, joista aiheutuisi vesistön merkittävää pilaantumista.

KHO kuitenkin lisäsi lupamääräyksiin päästöjen vaikutuksia ja vähentämismahdollisuuksia koskevan selvitysvelvoitteen. Sen mielestä asiassa oli vielä tarpeen esittää pitkän aikavälin arviot jäteveden suolapitoisuutta lisäävistä sulfaatti- ja natriumpäästöistä valittavalla vedenpuhdistustekniikalla. Selvityksen tulosten perusteella lupaviranomainen voi tarvittaessa täsmentää lupamääräyksiä.

Korkein hallinto-oikeus myönsi kuudelle muutoksenhakijalle valitusluvan.

Kustannusarvio noussut reippaasti

Vetovastuu Kemijärven biojalostamon rakentamiseksi siirtyi toissa vuonna Boreal Biorefiltä Vataset Teollisuudelle. Biojalostamon on määrä valmistaa korkealaatuista sellua, jos hanke toteutuu. Jalostamoinvestoinnin kustannusarvio on ollut miljardi euroa.

Toimitusjohtaja Harri Vatanen sanoo kustannusarvion nousseen muuttuneen tilanteen takia 10–20 prosenttia, mutta Vatasen mukaan myös lopputuotteen hinta on noussut.

– Siten en usko, että siitä muodostuu estettä hankkeelle, hän arvioi STT:lle.

Muuttuneella tilanteella hän viittaa Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainassa ja muun muassa sen aiheuttamaan pulaan raaka-aineista.

Vatanen on huojentunut, että lupa nyt heltisi korkeimmalta hallinto-oikeudelta ja rahoitusneuvotteluissa päästään eteenpäin. Hänen mukaansa osalla sijoittajista on ollut huolta siitä, että hanke voisi kaatua lupaprosessissa.

– Investointipäätöksen julkistamme sitten, kun meillä on sataprosenttinen rahoitus, hän sanoo.

Kaupallisen tuotannon on ollut määrä käynnistyä vuonna 2025. Vatanen ei osaa vielä sanoa, pysytäänkö tavoitteessa. Sitä ennen on vietävä rahoitusjärjestelyt päätökseen. Kaikkien rakennusmateriaalien kustannusarvio täytyy Vatasen mukaan tarkistaa nykytilanteessa. Lisäksi on tehtävä KHO:n edellyttämä arvio jäteveden suolapitoisuutta lisäävistä sulfaatti- ja natriumpäästöistä.