Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU:n kiertävä puheenjohtajuus siirtyy Tshekille, joka lupaa jatkaa Ukrainan tukemista

EU:n puheenjohtajamaana aloittaa tänään Tshekki, joka hoitaa tehtävää loppuvuoden. Tshekin pääministeri Petr Fiala on maininnut puheenjohtajakauden tärkeiksi teemoiksi Ukrainan tukemisen jatkamisen ja Euroopan puolustuskyvyn kehittämisen.

Jäsenmaalta toiselle kiertävä puheenjohtajakausi ei varsinaisesti anna ylimääräistä valtaa sanella EU-päätöksiä, mutta tehtävä on näkyvä paikka. Puheenjohtajamaa esimerkiksi johtaa puhetta jäsenmaista koostuvan neuvoston monissa kokouksissa.

Tulevan puolivuotisen aikana EU-instituutioissa neuvotellaan myös monista tärkeistä ilmastopakettiin liittyvistä esityksistä.

Fiala nostaa merkittäväksi teemaksi EU:n energiasektorin uudistamisen. EU-maiden tavoitteena on ollut päästä eroon riippuvuudestaan Venäjältä tulevasta fossiilienergiasta niin pian kuin mahdollista.

Fiala korostaa, että energiatoimissa ei ole kyse vain ilmastosta, vaan EU:n riippumattomuudesta ja turvallisuudesta.

– Tämä muutos tulee toteuttaa taloudellisesti ja sosiaalisesti tietoisella tavalla, jotta kansalaisten elintasoa ja teollisuuden kilpailukykyä ei vaaranneta, Fiala sanoo puheenjohtajakauden alkusanoissaan.

Taloudesta odotetaan muutenkin suurta puheenaihetta syksylle, koska hintojen laaja-alainen nousu tuntuu rajulla tavalla ihmisten arjessa eri puolilla Eurooppaa.

Ranskan kautta leimasi sota Euroopassa

Tshekki liittyi Euroopan unioniin vuonna 2004. Tämä on toinen kerta, kun maa toimii EU:n puheenjohtajana. EU-komission on määrä vierailla tänään Tshekissä juhlistamassa puheenjohtajakauden alkua.

Tshekki seuraa puheenjohtajatehtävässä Ranskaa, joka kipparoi jäsenmaiden neuvoston kokouksia alkuvuoden.

Ranskan kautta leimasivat erityisesti sota Euroopassa ja vastatoimet Venäjän hyökkäykseen. Venäjä aloitti laajan hyökkäyksensä Ukrainaan helmikuun lopussa.

Ukrainan tukemiseksi EU-maat ovat esimerkiksi sopineet tämän vuoden aikana kuudesta suuresta Venäjän-vastaisesta pakotepaketista.