Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

SAS:n lentäjälakko uhkaa alkaa ensi yönä, neuvottelut jatkuivat pitkin päivää

Lentoyhtiö SAS:n lentäjien lakko uhkaa alkaa lauantain vastaisena yönä. Yhtiö kertoo, että Ruotsin, Norjan ja Tanskan lentäjäliittojen lakko vaikuttaisi kaikkiin SAS Scandinavian operoimiin lentoihin. Uutistoimisto TT:n mukaan lakkoon menisi noin 900 lentäjää, mikä pysäyttäisi noin 200–250 päivittäistä lentoa.

Lakko ei koskisi SAS:n ulkoisten yhteistyökumppaneiden Xflyn, Cityjetin ja Airbalticin lentoja. Xfly lentää esimerkiksi SAS:n lauantain lennon Helsingistä Tukholmaan. SAS tarjoaa lennon varanneille mahdollisuutta muuttaa varausta maksutta.

Norjalaismedia VG kertoo, että Norjan SAS:n lentäjäyhdistyksen johtajan Roger Kloksetin mukaan taistelu työntekijöiden perusoikeuksista on niin tärkeää, että lentäjät antavat SAS:n ajautua tarvittaessa jopa konkurssiin.

– Jos yhtiö ei kykene noudattamaan pohjoismaista mallia, niin me näemme, että se on toimija jolla ei ole oikeutta selviytyä, Klokset sanoi.

SAS:n viestintäpäällikkö Karin Nyman oli kauhuissaan Kloksetin puheista.

– Lausunto on täysin absurdi. Me olemme vaikeassa taloustilanteessa, meidän on edettävä muutossuunnitelmassamme. Konkurssilla uhkaileminen tässä tilanteessa on järkyttävän välinpitämätöntä, Nyman sanoi TT:lle.

Norjasta tulee taas yhtiön omistaja

Neuvotteluja työriidan ratkaisemiseksi jatkettiin perjantaina pitkin päivää, kun lakon alkuun oli enää tunteja. SAS kehottaa lennon varanneita tarkistamaan varauksensa tilanteen verkon itsepalvelussa ja näin välttämään pitkät odotusajat puhelimessa. Kesän lentoruuhkien vuoksi varoitetaan, että vapaita paikkoja vaihtoehtoisille lennoille on rajoitetusti.

SAS kertoi maanantaina, että Norjan valtiosta tulee jälleen yhtiön omistaja. Ruotsi ja Tanska omistavat yhtiöstä merkittäviä osuuksia. Aiemmin Norja myi osuutensa vuosina 2016–2018.

SAS on jo pitkään ollut suurissa talousvaikeuksissa, joita koronakriisi vain pahensi.